UTE testar: Ny bärbar grill

Portabla eldstäder finns idag i en rad olika utföranden, för naturligt lägerliv med guldkant. Vi har testat Wood Stove Tower 2 från Stabilotherm.

Bakgrund
Svenska Stabilotherm, med bas i Ulricehamn, har sedan 1984 arbetat med att utveckla produkter för vildmarksliv och utematlagning. Utbudet är brett med bland annat stekpannor, grilljärn, kåsor, vedelade kök och kaffepannor.

Snabba fakta
Wood Stove Tower 2 är tillverkad i rostfritt stål, väger 2,5 kilo och mäter 27x20x20 centimeter. Förutom själva eldstaden ingår askbricka och grillgaller. Grillen kan eldas med ved, kol eller briketter – men också med torra pinnar och kottar som plockas på plats i skogen. Cirkapriset ligger på 650 kronor via exempelvis stabilotherm.se. Det finns även en mindre variant, Wood Stove Tower 1, som kostar 450 kronor.

UTE-låtande
Vår plan var att testa Wood Stove Tower 2 som en ren pinngrill, där man enbart använder det bränsle som är tillgängligt och tillåtet i naturen. Det känns som ett härligt spontant och naturligt sätt att grilla på tur – men testet börjar dåligt. Jämtlands naturresurser är nämligen inte torra nog i början av april när vårt test ska äga rum, och elden vill inte ta sig. Pinntestet får vänta. Dagen därpå fuskar vi med oss ett par torra, fina vedträn i ryggan. Dessa får lägga grunden, och sedan kan vi fylla på med diverse småskröfs tänker vi. Den här gången blir det succé och snabbt ordentlig fyr i grillen, och lite senare en bra glöd. Klassikern korv med bröd grillas till närmast perfektion. Grillens form skyddar mot vind, det går kvickt att få till en kraftig brasa och hela grillprocessen är smidig och enkel. Wood Stove Tower 2 är också busenkel att sätta ihop, förstå och rengöra. Litet minus är att askbrickan inte är helt tät – så se till att välja din eldplats med omsorg. Med sina 2,5 kilo är grillen inget du packar med på längre turer, den är snarare lämpad för dagsturer och glamping där maten är en viktig del av konceptet. Det har kommit en rad liknande grillar på senare år, och den här kan till exempel jämföras med Skotti som testades i höstas. Wood Stove Tower 2 är då enklare och lite mer friluftsig.

Testad av: Uteredaktionen