Ledare: ”Så får du friluftstid”

Ett nytt nummer är i antågande och i månadens ledare skriver Marie Kjellnäs om att tagga ned trädgårdsarbetet till förmån för den biologiska mångfalden. Bonus: Du får mer friluftstid över!

En av mina förmåner här på jobbet, är att jag får träffa en massa kloka och kunniga människor som på olika sätt brinner för natur och friluftsliv. Inte såna som jag som kan ganska lite om ganska mycket, utan de där riktiga utenördarna som gått till botten med sitt favoritämne och dessutom kan förklara det enkelt så alla förstår. 

Senast i raden är Erik Hansson, han som driver 10-årsjubilerande­ natursidan.se och ständigt drar lans för den biologiska mångfalden. Vi träffades på ett utemingel i vintras där han bland annat arran­gerade en tipspromenad på temat, som nog fick fler än jag att göra en mental notering om att återgå till skolbänken. Vi är väl alla team biologisk mångfald, men för att driva förändring krävs mer än att sätta ett klistermärke på sin laptop.

Mer om Erik Hansson och hans hjärtefrågor kan du läsa i Emma V Larssons fina intervju­ (i nya numret!), som andas både vemod och hopp. Klimat­hotet är som en våt filt, men det finns trots allt positiva insatser att peka på och inspireras av. 

Själv uppskattar jag särskilt tipsen om att tagga ner trädgårds­arbetet för att gynna den biologiska­ mångfalden.­ Har du också en trädgård? Låt då gräset växa vilt, lämna kvar gammal­ rutten­ ved och gå inte loss på buskar och sly med sekatören i onödan. Allt från myror och bin till fjärilar och svampar kommer att tacka dig!

All tid som frigörs när du i den biologiska mångfaldens namn slipper klippa, rensa, räfsa, städa och stapla i trädgården i sommar kan med fördel läggas­ på att njuta av natur och friluftsliv. Och vi vet ju hur det ligger till: den som tillbringar tid ute i naturen vill med större sannolikhet värna och bevara densamma. 

Som av en händelse har vi fyllt det nya numret­ med somriga turtips, där de kortaste bara tar några spontana timmar i anspråk och de längsta kräver­ veckor och mer noggrann planering. Under rubriken Turcykla i Norden (sidan 73) kan du till exempel läsa om nio cykelleder på grus- och skogsvägar, där du själv väljer längd efter tid och ambitionsnivå. Cyklar och väskor finns ofta att hyra i anslutning till lederna.

Är du mer inne på vandring kan vi kanske locka med spångade leder över artrika myrar i det ­estniska naturreservatet Põhja-Kõrvemaa (62)? Som hemma fast med en exotisk touch, hälsar Utemagasinets reportageteam.  

Föredras vertikala vandringar rekommenderas Josefin Oleviks filosofiska bestigning av Kebnekaise längs Östra leden, i replag med bland andra fotografen och samen Carl-Johan Utsi. Vad är det med toppar? frågar hon sig, och söker svaret i människans natur och historia (26). 

Vill du veta mer om vad just du kan göra för att stötta den biologiska mångfalden så finns allt du behöver­ på natursidan.se. Till och med jag som helt saknar gröna fingrar går igång på att anlägga en vildare sorts trädgård med plats för alla.

Så, nu ska jag ut och borra hål i en gammal huggkubbe. Vi har ju 273 arter av vildbin som i detta nu är ute och letar hotell.

/Marie Kjellnäs, chefredaktör