Pinnbröd med ramslök

Pinnbröd är en klassiker som kan varieras i det oändliga för att passa både stor och liten. Här är en variant med vilda smaker, hämtat ur nya Vildplockat – kokboken.

Recept: Niki Sjölund & Lena Flaten, Foto: Klas Sjöberg

10–15 stycken

1/5 påse torrjäst, 1 nypa färsk jäst eller 1 msk surdeg 
5 dl ljummet vatten
15 g libbstickesalt (se nedan)
600 g vetemjöl, cirka 
2 msk oliv- eller rapsolja  
Ramslöksblad
Ostskivor, ev
Täljda pinnar

Till servering
Brynt smör med en (se nedan).

Lägg jästen i en bunke, häll över lite av vattnet och rör så att jästen löses upp.
Tillsätt resten av vattnet, salt och hälften av mjölet. Arbeta degen i maskin eller för hand. Hur mycket mjöl du behöver beror på hur du arbetar degen och på val av vetemjöl. 

Tillsätt mer mjöl allteftersom och arbeta till en smidig deg. Droppa lite olja på toppen av degen. Pensla ut oljan med fingrarna så att degytan blir glansig. Täck bunken med lock och jäs degen i rumstemperatur till dubbel storlek. 

Dela degen i cirka 15 bitar. Forma degbitarna till ”ormar” och rulla dem runt pinnarna tillsammans med ramslöksblad och ost.
Grilla bröden över glöden, inte direkt i elden, då blir de svarta. När pinnen lätt lossnar är brödet klart. Pensla med brynt smör. 

Brynt smör med en

100 g smör
1 enkvist

Bryn smöret i en liten stekpanna över -elden. Rör om med en enkvist och pensla de färdiga pinnbröden med smöret med hjälp av kvisten.


Libbstickesalt, enkelt
Mixa 1 del salt med 3 delar torkad libbsticka

Niki Sjölund, som ligger bakom böckerna Vildplockat och Vildplockad svamp, har teamat upp med mathantverkaren Lena Flaten och skapat en superfin kokbok där råvaror och smaker har hämtats i skogens skafferi. Det ser kock-lyxigt ut, men författarna menar att det mesta är enkelt att hitta och laga. Förutom recept på inläggningar, röror och hela rätter får du veta en hel del om vildplockning året runt. 

Natur & Kultur, 2023.