UTE testar: Ultralätt regnkjol

Regnkläder i ryggsäcken är vettigt på längre turer – men vem har sagt att man måste ha byxor? Vi tog med en finsk unisex-kjol på en våt vandring.

Bakgrund
I lättviktskretsar är regnkjolen sedan länge ett alternativ till de tyngre och mer skrymmande regnbyxor som annars är legio i vandrares packning. Vissa syr egna i lätt och tåligt material, men det finns också ett utbud av köpekjolar. En ny sådan är Rain Skirt Ecolite från det finska outdoor-varumärket Northern Lite. 

Korta fakta
Rain Skirt Ecolite handsys i Finland av ett stycke vattentät återvunnen polyester. Vid passform, elastisk dragsko i midjan. Kjolen packas i sin egen lilla ficka. Vikten är 60 gram (i storlek regular, finns även som wide), priset är cirka 900 kronor och just nu finns kjolen i en mörkgrå färg. 

UTE-låtande
Ihoppackad ser regnkjolen ut som en liten mini-sovsäck, den ryms i handflatan och väger alltså ynka 60 gram. Det är 200 gram mindre än våra vanliga regnbyxor, som ändå räknas till de lättare. Plus direkt för vikt och packstorlek, nu är det dags att gå på tur.

När regnet kommer tar det ynka tolv sekunder att – utan stress – ta fram kjol-korven ur fickan, ta ut kjolen, ta på sig den och dra åt dragskon i midjan. Där ligger regnbyxan i lä, med ben som ska träs över skor eller blixtlås i sidorna. Kjolen går ner på halva vaden och håller regnet borta effektivt under vandringen. I vind fladdrar den rejält, men den blåser inte upp. Nedre delen av byxbenen blir blöta när det regnar ordentligt, troligen mer av skvätt från marken än av regnet i sig. Materialet är följsamt, glatt och rivstarkt. 

När regnet avtar packas kjolen lika snabbt ner i sin påse, men det går också fint att slå knut på den och behålla den runt midjan om det är snabba väderväxlingar. 

Så långt en oväntat positiv upplevelse att vandra i regnkjol. Men, medan kvalitativa regnbyxor kan vara riktigt snygga är denna kjol inget för ögat. Det är lite som att gå runt i en stor, skrynklig säck. Konstruktionen är också så enkel att tanken ”en sån här kan jag sy själv” föds – och då känns kanske 900 kronor lite väl saftigt för en köpekjol. 

Testat av: Uteredaktionen