Friluftsbyxor har blivit en härligt bred men lite svårnavigerad djungel – är det vandringstajts, lätta allroundbyxor eller rejäla klassiker du behöver? Här är fem saker att tänka på inför köp.
Av: Lena Hedman och Erika Enequist, Foto: Sofie Lantto
Friluftsbyxa var länge synonymt med gedigna modeller med stora benfickor, i en mix av bomull och polyester. Dessa klassiker är fortfarande mångas favorit och uppdateras löpande med nya material och detaljer. De har också fått konkurrens av lätta, smidiga och mer allsidiga byxor – och på senare år förstärkta vandringstajts.
Frågan är om inte just byxorna är det plagg vi ställer högst krav på i friluftslivet. Vi ser alla olika ut runt mage, lår och rumpa vilket i många fall leder till ett livslångt sökande efter den ultimata byxan. Den som sitter skönt på plats, är smidig och följsam ute på tur – men också tålig och trygg. Vissa trivs också i friluftsbyxor till vardags, vilket kan ställa särskilda krav på form och färg.
Allt fler går i tajts
Vi har testat byxor för vandring och friluftsliv i flera decennier, men i Utemagasinet nr 5 2023 inkluderar vi förstärkta tajts i ett test. Dessa modeller säljs av allt fler friluftsföretag, mest i damstorlekar men vissa har också tajts för herrar.
Att dra på ett par stretchiga tajts gav omedelbart spring i benen, upplevde vi. Modellerna som är utformade för vandring bjuder också in till löpning och annan träning utomhus. De ger bättre rörlighet än andra friluftsbyxor, är tunna och lätta i ett tyg som torkar snabbt om det kommer en lätt regnskur.
När vinden friskar i och det börjar ösregna kan du enkelt kombinera tajtsen med ett par lätta skalbyxor. Det blir aldrig trångt under skalet eftersom tajtsen är tunna och har få detaljer – oftast bara någon mindre ficka. Plaggen är kroppsnära och det är därför bra att prova noga. Ett tips är att prova både dam- och eventuell herrmodell – vilken som sitter bäst kan variera, oavsett kön.
Smidiga allroundbyxor
Gillar du lätta och följsamma friluftsbyxor, men säger tvärnej till tajts? Då ska du kolla in nästa kategori, med modeller som är smidiga men med något mer vidd. Här finns byxor som är utrustade med klassiska fickor och andra vettiga detaljer, sydda i tunna och stretchiga tyger. Det är plagg som i första hand passar under barmarksturer, men också kan fungera under mild och vindstilla vårvinter. En del skydd mot vinden ger dessa friluftsbyxor, som torkar snabbt när det kommer en lätt skur. Om regnet vräker ner är det dags att ta på skalbyxor.
många hållbara val
Kraftiga friluftsbyxor står emot en del väta och skyddar mot kalla vindar. Plaggen är ofta förstärkta för att klara slitage i stenig och risig terräng, samt lägerliv. Dessa byxor kan bli för varma under högsommar, men passar fint under svalare barmarksturer. De kan också användas vid turskidåkning.
Checklista inför köp
1. Välj efter årstid
När kommer du att använda byxan? Vid sommarturer är det bra med ventiler och byxor i tunnare material, gärna av nylon och polyester som också torkar snabbt. En modell som klarar kall höst och vinterbruk bör vara rejäl och stå emot vind och en del väta. Blandmaterial i bomull och syntet är ofta kraftiga och slitstarka. Se till att långkalsong ryms under byxor som ska användas i minusgrader.
2. Gå efter intressen
Hur ska byxan användas? En vandrare som går långa etapper och packar lätt kan föredra en slimmad modell utan så mycket detaljer, medan den som gärna eldar och lever lägerliv ofta är betjänt av kraftigare material och större fickor. Ju snabbare du rör dig, desto högre krav på bra ventilation.
3. Böj och sträck
Stretchigt material gör byxan skön och smidig. De stretchiga panelerna finns oftast över knän, baktill och i grenen. Förböjda knän gör det lättare att böja sig ner. Sitt på huk när du provar ut byxor, och se till att de är följsamma och inte glipar i ryggslutet.
4. Syna detaljerna
Vilka behöver du? Förstärkningar vid benslut och knän gör att byxan håller längre. En kängkrok i benslut förankrar byxan i skosnören. Benfickor kan ha plats för karta, mobil och annat. Bra med hällor för bälte i midjan eller justering med kardborre. Ventiler ger en luftig känsla – och en lägre midja ventilerar, men en högre skyddar mot kalldrag.
5. Tänk på miljön
Välj gärna en byxa med fluorkarbonfri impregnering, återvunnen och/eller ekologisk väv och miljömärkningar som bluesign. Ett hållbart tänk är också att investera i en byxa med slitstark väv och förstärkningar som kan hålla länge.