Nej tack, sa ingen, någonsin. Pannkakor går hem i alla åldrar – och bäst smakar de förstås ute. Så packa pannan och testa det här spännande receptet, för utekök eller eld.
Recept och foto: Susanne Jonsson
Fläskpannkaka, grundrecept
4–6 portioner
300 g rimmat sidfläsk, i bitar
7 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
5 ägg
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 msk smör till formen
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fläsket i en långpanna, ställ in i ugnen, låt det bli genomstekt och få lite färg.
Vispa hälften av mjölken med mjölet till en slät smet. Vispa ner resterande mjölk, ägg, socker och salt.
Låt smeten vila tills fläsket är genomstekt och har fått lite färg.
Ta ut formen, häll i smeten och ställ tillbaka mitt i ugnen.
Grädda tills pannkakan är ett vackert gyllene månlandskap, cirka 20–25 minuter.
Uppstekt fläskpannkaka
1 portion
1 portion fläskpannkaka, i tärningar (egna rester eller butiksfärdig)
Smör att steka i
Till servering:
Lingonsylt, hjortronsylt, äppleklyftor, kanel, smör, sirap, mjölk.
Stek pannkaksbitarna gyllene i smör. Servera med dina önskade tillbehör
och kall mjölk.