Hitta din perfekta dagsryggsäck

Mat, dryck, snacks, förstärkningsplagg, första förband och sittunderlag – där har du packlistan för dagsturen. Men vilken ryggsäck är bäst?

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto Sofie Lantto

En dagstur kan innefatta alla väder, särskilt om du befinner dig i fjällmiljö. Och din egen kroppsvärme växlar ständigt med terrängen – från svettig uppförsbacke till lugn fikarast. Du är med andra ord beroende av en riktigt skön och tålig ryggsäck, där en av de viktigaste funktionerna är att du lätt kan packa i och ur förstärkningsplagg. Med ett bra bärsystem är packningen dessutom balanserad och hänger med i dina svängar, både till fots och på skidor i knixig terräng. Mellan 28–35 liter är vanligt för en dagsryggsäck. Men dessa liter kan upplevas lite olika, beroende på hur ryggsäcken är utformad. 

Ryggsäckens öppning har stor betydelse för användningen. Vanlig toppmatning med fast eller löstagbart topplock ger fördelar som att det går att packa högt i säcken, fästa utrustning under topplocket och packa i de lättåtkomliga topplocksfickorna. Det är dock svårt att nå prylar som ­ligger i botten av en toppmatad säck. Lösningen är en dragkedjeöppning på fronten eller vid ryggen.

Rullstängning finns på en del avskalade, lätta­ säckar. Fördelen är att då toppen­ rullas igen komprimeras också säcken. Det ger ett bra väderskydd och är lätt och starkt. Slutligen finns det säckar med rak eller U-­formad dragkedjeöppning i toppen. Det fungerar så länge som dragkedjorna pallar trycket. Dock missar man topplocksfickor och packmöjligheten under topplocket, precis som med rullstängning.

En del ryggdelar är insvängda för att ge skön ventilation. Då är även säcken svängd som en böna, vilket försvårar packning generellt – särskilt när avlånga prylar ska i. Risken med insvängda ryggar är också att packningen hamnar långt från ryggen och ger bakvikt. 

Platta ryggdelar kan bli svettigare men har som regel konstruktioner med luftkanaler, -hål och nät för luftning. Säckar med plattare ryggar är ofta följsamma och välbalanserade – motsatsen till baktunga, med andra ord.

De flesta ryggsäckar har höftbälten som justeras inåt, vilket ger bra kraft när man drar i remmarna. Axelremmarna är som regel vadderade och de flesta har bröstrem som justeras i höjdled samt visselpipa. Högst upp på axelremmarna finns toppstramare som drar packningen närmare ryggen och ger balans i oländig terräng eller uppförsbackar. Det kan bli för tajt, särskilt i nerförsbackar då det är bra att slacka toppstramarna något.

En ryggsäck till allt
För att en dagstursryggsäck ska vara allsidig är ett bärsystem som passar flera smart. Vanligast är fast rygglängd på så här små säckar, men det finns tre modeller med justerbar rygglängd. Andra detaljer som ger flexibilitet är löstagbara delar som gör säcken lättare – exempel är löstagbar alu­minium­ram, höftbälte, regnskydd och topplock. Ett snyggt utseende och att dator ryms gör ryggsäcken perfekt även på resa och till vardags.

Även detaljerna påverkar flexibiliteten. Sidfickor som rymmer flaskor är en bra detalj, dessa får dock inte vara för grunda så flaskor ramlar ur. Frontfickor är ibland platta med dragkedjor, ibland stretchiga och ger fin funktion som torkficka där plagg snabbt kan knölas ner. 

Inför valet av dagturssäck gäller det att matcha sin egen personlighet mot säckens. Avskalat, slimmat och superlätt – eller generöst, detaljrikt och tyngre? Svindyrt med innovativa lösningar, eller prisvärt och ganska så standard? 

Checklista inför köp

AKTIVITET 
För korta dagsturer på leder kan en enklare modell vara det du söker. Om du gör mer avancerade dagsvandringar, klättrar och/eller går toppturer på skidor vill du troligen ha en avskalad och följsam ryggsäck med rejäl väv. För pendling och resor prioriterar du kanske snygg design, fler fickor, datorficka och enkel åtkomst. 

VIKT 
Det skiljer många gram mellan den lättaste och den tyngsta ryggsäcken. Dras du till de lättaste säckarna ska du tänka på att räkna in allt du behöver i vikten när du jämför. Ingår regnskydd? Finns tillräckligt med fickor/fack eller behöver du komplettera med lösa sådana?

TYNGDÖVERFÖRING
Ryggsäckens viktigaste egenskap är vikt-överföringen som till största delen är till höfterna och en liten del till axlarna. Det kräver en välbalanserad konstruktion liksom rätt storlek och längd på bärsystemet.

BALANS
Lika viktig som tyngdöverförningen är balansen i ryggsäcken. Komprimerings-remmar tajtar upp packningen mot bärsystemet och din rygg, så att tyngden hamnar rätt – nära ryggen. Väljer du en ryggsäck med insvängt ryggparti, för ökad ventilation, finns det risk att packningen hamnar långt ut från ryggen. 

PACKNING
Rullöppning minskar vikten avsevärt, men du missar ett praktiskt topplock att packa i. Långa dragkedjor ger snabb åtkomst till packningen – de är dock tunga, dyra, väderutsatta och kan gå sönder. Ta med silvertejp! 

DETALJER
Behöver du sidfickor, torkficka på fronten, topplock, fästen för stavar och isyxor, plats för vätskesystem? Snabb åtkomst till snacks, dryck, kamera, telefon eller förstärkningsplagg? Regnskydd – behövs det, eller har du redan flera hemma? Fundera på dina preferenser.

HÅLLBARHET
Återvunnen väv, fluorkarbonfria impregneringar och tåliga materialval är hållbart för miljön. Kolla efter miljömärkningar. Stort plus om produktionen har rättvisemärkning. 

VINTERANPASSNING 
Normalt kräver vintertemperaturer mer isolerande plagg, mer mat och dryck och för topptur tung och otymplig lavinutrustning. Även om en säck inte är en utpräglad toppturssäck för vinterbruk, kan den vara stabil nog för ändamålet. Skidor kan fästas i sidremmar.