Kebnekaise fjällstation stänger på grund av magsjuka

Under några dagar har besökare på Kebnekaise fjällstation insjuknat i magsjuka. Nu har man stängt fjällstationen samt fjällstugorna längs med norra Kungsleden, efter att situationen förvärrats.

Gästerna som först drabbades av magsjukan på fjällstationen uppmanades att utföra sina behov med säkerhetsavstånd från leder och vattendrag. Ändå förvärrades situationen under helgen. Det har blivit allt svårare att isolera gäster, sanera utrymmen och avdela separata dass för de sjuka. Situationen har försvårats av att avloppet förstördes av kraftiga vattenflöden tidigare i somras, vilket lett till att man fått använda sig av dass i stället för toaletter. Därför togs beslutet att stänga fjällstationen. För närvarande är det stängt för nybokningar på Kebnekaise Fjällstation fram till 18 augusti.  

Under gårdagen togs också beslutet att även stänga nybokning och drop-in på fjällstugorna utmed Norra Kungsleden för att förhindra ytterligare smittspridning. Fjällstugorna på Norra Kungsleden som omfattas är: Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka och Singi. 

Till DN säger fjällchefen Maria Persson att folk inte bör ge sig ut på vandringslederna under tiden som fjällstationen håller stängt.
– Det bästa vore om folk avbryter sina vandringar och inte ger sig ut tills det här är över, så att vi kan säkerställa att smittspridningen bryts, säger hon till Dagens nyheter.

Uppdateringar kring situationen hittas hos STF.

Läs mer

Så bajsar du på fjället

Mens på fjällvandringen