10 drömturer: Vandra runt ett berg

Berg. Fjäll. Pampiga massiv med hägrande toppar i skyn. Men, måste man alltid ta sig upp på dem? Satsa på en rundtur nästa gång, och njut av bergets alla sidor och nyanser. Här kommer tio utvalda tips, i Norden och Alperna.

Text: Karin Wallén

Vackra berget Matterhorn är spektakulärt från många vinklar.

Tour du Matterhorn, Schweiz/Italien

Är det någon europeisk bergstopp som verkligen lever upp till epitetet ”ikonisk” så är det väl schweiziska Matterhorn (4 478 meter över havet). Bara namnet ger rysningar av välbehag, oavsett om du är typen som vill bestiga toppen (svårt) eller stå på en gata i Zermatt och rikta kameran åt rätt håll i bra väder (inte så svårt). 

Är du typen mitt emellan vill du nog gå runt Matterhorn, och därmed få tillfälle att njuta både av den spektakulära vyn mot toppen och vandringen i sig. Den 14,5 mil långa leden tar dig genom frodiga, gröna alp-dalar, över klippiga bergspass och branta passager, förbi små byar och vackra sjöar. Och nej, du stirrar inte på Matterhorn i varje steg du tar, för det finns faktiskt annat att vila ögonen på här ute. 

Ofta avverkar du 1 000 höjdmeter per dag så du behöver vandringsvana och god kondition. Det finns många arrangörer som ordnar gruppresor för den som vill, och boende finns på så kallade refuger och vandrarhem (boka i förväg!) i både Schweiz och Italien. 

Rutt: Det finns olika sätt att gå runt Matterhorn, så att ge enbart en rutt blir lite missvisande. Många utgår från Zermatt, men det går även att till exempel komma in från Chamonix (Frankrike) och avsluta i Randa nära Zermatt. 

Längd: 145 kilometer.

Antal dagar: Cirka 6–10 dagar, -beroende på rutt och tempo.

Mer info: zermatt.ch/en/Media/-Planning-hikes-tours/Matterhorn-Tour 

Rondane Runt är en populär vandring i Norges äldsta nationalpark, där en hjord vildrenar betat i 10 000 år.

Rondane runt, Norge

I östra Norge, nära Gudbrandsdalen och ungefär i höjd med Idre, ligger Rondane nationalpark – som är landets äldsta. Här finns mängder av vandringsleder att välja bland, i en mäktig fjällmiljö där det fort-arande finns ett bestånd av vildrenar som rört sig i trakten i 10 000 år. 

En riktig vandringsklassiker är turen som går runt själva Rondanemassivet. Turen är medelsvår, tar cirka 4–6 dagar att vandra och går på vältrampade, om än rätt steniga, stigar – som under hela turen samlar ihop en total höjdskillnad på dryga 2 000 höjdmeter. 

Högsta toppen i massivet är Rondslottet, 2 178 meter över havet, och inom nationalparken finns inte mindre än tio 2 000-meterstoppar, så skulle du få en obotlig lust att beta av toppturer är det bara att slå till. Annars håller du dig till planen och njuter av att studera dem lite på håll, för att på riktigt ta in hur orimligt snygga de är. 

I den här nationalparken har du dessutom aldrig särskilt långt till bra boende och middag. Du är trots allt i Norge. 

Rutt: Spranget–Rondvassbu–Dørålseter–Bjørnhollia–Rondvassbu–Spranget.

Längd: 60 kilometer

Antal dagar: 4–6 dagar

Mer info: norgesnasjonalparker.no/-nasjonalparker/rondane 

Sylmassivet delar vi broderligt med norrmännen. Vandra runt hela, och bo på fjällstationer i båda länderna.

Sylarna runt, Jämtland/Norge

Sylmassivet delas mellan Sverige och Norge, och givetvis har Norge lagt beslag på den högsta toppen – Storsylen, 1 762 meter över havet. Massivets högsta topp på svenska sidan är Storsola med sina 1 728 meter. Men strunt i topparna, nu tar vi och rundar hela härligheten istället.

Det var ju ett par år med stängda gränser under pandemin, men nu är det återigen möjligt att kryssa över till norska sidan och förlänga den klassiska Jämtlandstriangeln till en femhörning med nya vyer. I Norge ligger DNT-fjäll-stationerna Storerikvollen och Nedalshytta. 

För att göra hela svängen runt Sylmassivet startar du enklast i Storulvån och går via Blåhammaren och vidare in i Norge, för att sedan runda berget och komma tillbaka till utgångsplatsen. Fjällvyerna är storslagna, även när du vandrar bland fjällbjörk och myrmarker. 

Etappen från Nedalshytta till Sylarnas fjällstation får nog sägas vara den mest dramatiska, när du går genom det smala bergspasset Ekorrdörren och möts av mäktiga vyer när Tempeldalen öppnar sig som en djup gryta. Storerikvollen är en utbyggd gammal fäbod, med typiska grästak och utsikt över både sjön Nesjöen och Sylan, som Sylarna heter på norska. 

Rutt: Storulvån–Blåhammaren–Stor-erikvollen–Nedalshytta–Sylarna–-Storulvån. 

Längd: 86,5 kilometer

Antal dagar: Cirka 5 

Mer info: svenskaturistforeningen.se-/guider-tips/leder/sylarna-runt 

Alpklassikern Tour du Mont Blanc tar dig genom Frankrike, Schweiz och Italien.

Tour du Mont Blanc, Frankrike/Italien/Schweiz

Frågan är om det går att tröttna på glänsande glaciärtoppar, grönskande dalar och klippiga drakryggar? Den som vill testa kan alltid ge sig på Tour du Mont Blanc, aka TMB – en vandring runt Västeuropas högsta berg (4 810 meter över havet). På någon vecka (mer om du vill ta det lugnare) rundar du det mäktiga massivet som är en av Alpernas absoluta superkändisar. 

Men du lär inte bli ensam. Den här cirka 17 mil långa vandringsleden är en riktig klassiker som många drömmer om att genomföra. Med de vyer som kommer på köpet är det inte svårt att förstå. 

Eftersom Mont Blanc ligger precis i gränslandet mellan alpländerna Frankrike, Italien och Schweiz kommer leden att ta dig genom alla dessa länder – och det är ju ingen nackdel att det finns tillgång till restauranger både i de gulliga byarna i dalgångarna och på hyttorna uppe i bergen. Här kan du festa loss både på franska ostar och italienskt kaffe, och det kan behövas när du avverkar 10 000 höjdmeter. 

För den som vill vandra i grupp finns många arrangörer, och det finns även möjlighet att få packningen skickad mellan boendena.

Rutt: Chamonix/Les Houches–Les Contamines–Chalet des Mottets–Val Ferret–Champex–Le Trient–Chamonix/Les Houches. 

Längd: Cirka 170 kilometer

Antal dagar: Cirka 6–8 dagar, -beroende på fysik och vana.

Mer info: autourdumontblanc.com 

Berget Triglav i de Juliska alperna, Slovenien, är en riktig nationalsymbol. På 3–4 dagar vandrar du runt massivet.

Triglav runt, Slovenien

Triglav (2 864 meter över havet) är inte bara Sloveniens högsta topp utan också en riktig nationalsymbol. Den finns avtecknad på riksvapnet, som till och med pryder landets flagga. 

Det är alltså inte vilket berg som helst du ska vandra runt den här gången, utan ett som det sägs att alla slovener någon gång ”bör” bestiga. Är du inte sloven kan du strunta i den uppmaningen, och göra som vi – vandra runt berget istället. 

Från Stara Fuzina, som ligger på norra sidan av den otroligt vackra Bohinjsjön, följer du vandringsleden i två eller tre dagar. Första etappen tar du hela 1 900
höjdmeter och när du når det första boendet, Dom Planika, är du redan 2 450 meter över havet. 

Här är du omgiven av de Juliska alpernas taggiga toppar som reser sig över gröna sluttningar. En av dem är förstås självaste nationalsymbolen, Triglav. 

Leden fortsätter därefter ner mot den bördiga Trentadalen med sina gnistrande vattendrag, innan den avslutas i Stara -Fuzina där du startade.

Rutt: Stara Fuzina–Dom Planika–Trentadalen–Stara Fuzina.

Längd: Cirka 60 kilometer 

Antal dagar: 3–4 

Mer info: tnp.si/en/

Kebnekaise, Sveriges tak. Varför inte vandra runt berget istället?

Kebnekaise runt, Sverige

Många är de som känner sig kallade att bestiga Sveriges högsta topp. De som istället väljer att gå runt berget är betydligt färre – och det är bara en av fördelarna med den här turen.

Kebnekaise är mer än bara en attraktiv toppkam, och att gå runt massivet är både trivsam vandring på platta stigar i grönskande dalar – och utmanande balansgång över stenblock, och upp i höga pass. Exakt hur vädret blir kan du aldrig förutse, men håll koll på prognoserna för att undvika alltför hårda vindar och nederbörd. Var mycket försiktig när du tar dig ner mot Tarfala – det händer att vandrare går fel i moränterrängen. Läs på innan. 

I övrigt: Njut! Känner du dig stark och taggad på bergsbestigning kan du förlänga rundan genom att gå in i Kaskasavagge istället för Kuopervagge, och få med ytterligare ett bergspass. Eller så tar du en ännu större sväng via Sälka, Nallo och Vistas-stugorna – och slipper bestigningen av passet vid Tarfala. Avsluta med en förbeställd brakmiddag på Kebnekaise fjällstation. 

Rutt: Kebnekaise fjällstation–Singi/-Kuopervagge–Tarfala–Kebnekaise fjällstation. Till fjällstationen kommer du från Nikkaluokta, via den 19 kilometer långa vandringsleden.

Längd: Cirka 40 kilometer (plus 38 -kilometer t/r till Kebnekaise fjällstation från Nikkaluokta) kortaste rundan. 

Antal dagar: 3–4 (plus 2 för att ta sig till och från Kebnekaise fjäll-station). 

Mer info: svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/kebnekaise-runt 

Detta område är klassat som en ”Grand Site de France”, det vill säga en av de naturupplevelser man inte ska missa i Frankrike. 

Tour du Canigou, Frankrike

Canigou, eller Pic de Canigó på katalanska, är med sina 2 784 meter över havet en av de högsta topparna i de franska Pyrenéerna. Området är klassat som en ”Grand Site de France”, det vill säga en av de naturupplevelser man inte ska missa i Frankrike. Vid klart väder kan du se Medelhavet från toppen – men äsch, det kan lika gärna bli dimmigt, så vi koncentrerar oss på vandringsleden som går runt massivet. Den tar 4–5 dagar att avverka, och bjuder på andra häftiga utsikter – mot Rousillonslätten och taggiga bergstoppar. 

Om du ändå funderar på att bestiga toppen kanske du ska göra det helgen innan midsommar. Just då blir det tydligt hur heligt berget är för katalanerna, när ett följe kallat La Troubade/Trobada tar sig upp till korset som kröner toppen. Med sig har de små buntar brännved inlindade i papper där de skrivit sina önskningar. Pappersbuntarna läggs under korset och tänds sedan på av Canigós flamma, som brinner hela året i Perpignan – varpå samma flamma används för att tända bål i de 350 omgivande byarna.

Om du inte vill trängas med andra håller du dig med fördel borta den här tiden. Lockas du däremot av festival, mat, musik och en chans att få önskningar att slå in – då är det bara att börja planera!

Rutt: Batère-Sant Guillem-Mariailles–Cortalets-Batère.

Längd: Cirka 60 kilometer. 

Antal dagar: 4

Mer info: visit-canigo.com, tourdelcanigo.com 

Hochkönig, på svenska kungakrona, är ett mäktigt berg i Salzburgerland på nära 3 000 meter. Leden runt är 74 kilometer.  

Königsweg, Österrike

I Salzburgerland och den österrikiska delen av Berchtesgadenalperna sticker berget med det pampiga namnet upp, 2 941 meter över havet. Den som döpte Hochkönig tyckte uppenbarligen att det var ett högt berg värdigt en kungakrona. 

Men det är så klart inte bara själva toppen som är majestätisk. Längs vandringsleden Königsweg (ja just det, Österrikes Kungsleden), även kallad Rund um den Hochkönig eller Hochkönig Runde, får du din beskärda del av alpbyar, gröna dalar och karga, vertikala bergsväggar. Går du på fyra dagar ligger dagsetapperna ofta på uppåt 20 kilometer per dag, men det går att göra sträckan över fler dagar. 

Vill du vandra lätt? Inga problem, det finns bekvämt boende och restauranger längs vägen. Vill du vandra ännu lättare? Ja, då anlitar du en firma som skjutsar bagaget åt dig, medan du njuter av Berchtesgadenalperna utan något som tynger dig. 

Rutt: Maria Alm–Dienten–Mühlbach–Bischofshofen–Maria Alm. 

Längd: Cirka 74 kilometer

Antal dagar: 4–6

Mer info: hochkoenig.at 

Du måste inte resa långt – Västergötland med platåberget Billingen har en fin tur runt berget. Foto: Roger Borgelid

Billingen runt, Västergötland

Ibland kanske man inte måste krångla till det så mycket, med långväga resor och sylvassa siluetter. Kanske sätta sig ner med kartan och utforska mer närliggande berg. Kanske fastnar då pekfingret på Västergötland och platåberget Billingen. 

Området är lite av ett friluftsmecka med leder både för stigcykling och vandring, och skidspår om vintrarna. Men det som gör just Billingen så perfekt i det här sammanhanget är att – just det – det finns en vandringsled som går runt berget! 

Billingeleden startar vid Billingens Fritidsområde och går norrut längs bergets branter, där du får utsikt över Skövde och det omgivande slättlandskapet. Hela vandringen tar cirka 3–4 dagar och leder dig både upp på platån och ner i sluttningarna, in i skogen, förbi sjöar och genom beteshagar. Billinge-leden är för enkelhetens skull uppdelad i åtta ganska korta etapper, och längs vägen finns olika typer av boenden – bed & breakfast, hotell, vindskydd. På ledens hemsida finns fler tips, även på lämpliga tältplatser. 

Rutt: Billingens Fritidsområde–Rånna Stora Liden–Högsbola ängar–Silverfallet–Lycke lilla Höjen–Öglunda–Höjentorp–Varnhem–-Billingens Fritidsområde.

Längd: Cirka 60 kilometer

Antal dagar: 3–4

Mer info: vastsverige.com/skovde/leder/-ledsida_billingeleden 

Leden Ring of Steall går runt toppar med spännande namn som Sgurr a’ Mhàim, Am Bodach och Stob Coire a’ Chairn.

Ring of Steall, Skottland

Säg namnet – Ring of Steall – och tankarna går osökt till sagolika landskap i Harry Potters eller Sagan om ringens anda. Och det är inte helt tokigt tänkt. För den här vandringen har precis de där stupande gröna bergssidorna och vattenfallen som får sagotanten i oss att drömma loss.

Utgångspunkten Glen Nevis ligger granne med Ben Nevis, Storbritanniens högsta topp – men där ska vi inte opp! Istället får vi ha stortoppen i blick medan vi håller oss på lagom spaningsavstånd. Vandringsleden Ring of Steall går runt bergskedjan The Mamores och passerar de fyra topparna Sgurr a’ Mhàim, Am Bodach,- An Gearanach och Stob Coire a’ Chairn. Samtliga är så kallade munros, som är det skotska uttrycket för berg på över 3 000 feet (914,4 meter). 

Ring of Steall är en dagstur på 15 kilometer – men den kommer att kännas i benen. Under dagen tar du drygt 1 600 höjdmeter, och kommer bland annat att ta dig upp på Devil’s Ridge, en bergskam som kan verka pulshöjande bara genom namnet den fått. Men lugn, bara lugn. På flygbilder kan den här kammen se ruggig (om än fantastiskt vacker) ut. Väl på plats ska du dock inte ha något problem att ta dig över den, om du är en någorlunda rutinerad bergsvandrare. 

Efter en krävande dag på stigen kommer du tillbaka till startplatsen, som alltid med Ben Nevis i blick. 

Rutt: Glen Nevis–Sgurr a’ Mhàim–Am Bodach–An Gearanach–Stob Coire a’ Chairn–Glen Nevis.

Längd: 15 kilometer 

Antal dagar: 1

Mer info: walkhighlands.co.uk/-fortwilliam/ringofsteall.shtml