Vandra längs historiska leder

Alla stigar och leder har förstås sin egen historia, men vissa ruvar på en extra rik ­berättelse som ger vandringsupplevelsen en ytter­ligare dimension. Vi har valt ut tre spännande turer i Sverige, som ger dig både natur- och kulturupplevelser.

1. Utvandrarleden, småland

Slå in på Utvandrarleden och du får dels uppleva genuin småländsk natur och dels följa de historiska spåren i Vilhem Mobergs utvandrarbygd. Du som läst Utvandrar-serien (eller kollat film, för den delen) kommer att känna igen flera av byarna som passeras – Ljuder, Korpamoen och Duvemåla till exempel – samtidigt som du rör dig genom orörda skogar, över vida ängar och förbi stugor och gärdesgårdar. Leden går igenom kommunerna Emmaboda, Lessebo och Tingsryd och är runt 12 mil totalt. Övernatta kan du göra i eget tält eller på några av de vandrarhem, gårdshotell och campingplatser som finns längs leden. Bra startpunkter är till exempel Korrö eller Dångebro.
Mer info: utvandrarleden.se

2. Dalkarlsvägen

Ända från 1500-talet och en bit in på 1900-talet genomfördes arbetsvandringar från Dalarna till Stockholm, längs vad som kom att kallas Dalkarlsvägen. Idag finns föreningen Dalkarlsvägen som sprider kunskap och håller liv i traditionen – bland annat genom att arrangera en öppen ”storvandring” vartannat år. Starten går i Mora och sträckan är uppdelad i 12 dagsetapper på runt 30 kilometer som passerar Rättvik, Leksand, Bjursås, Folkärna, Hjälsta med flera platser. De flesta väljer att vandra ett fåtal etapper men det finns de som går hela sträckan. I maj 2024 är det dags igen! 
Mer info och anmälan: dalkarlsvagen.se.

3. Unna allakas, lappland

Hört talas om Operation Sepals? Under senare delen av andra världskriget ingick Sverige, Norge, USA och Storbritannien i ett hemligt underrättelseprojekt för att motverka Sovjetunionens ökade intresse för Norden och i synnerhet i Norge. För att lyckas med missionen stationerade man sig på nio baser längs gränsen mellan Sverige och Norge – och en av dessa var STF-stugan Unna Allakas i vackra Abiskofjällen. 

För att besöka stugan vandrar du förslagsvis 15 kilometer från Abisko till sjön Abiskojaure, där du övernattar. Dagen därpå väntar en lång men relativt lättvandrad etapp på 24 kilometer till Unna Allakas. 

Även Pältsastugan längs Nordkalottleden användes som bas under Operation Sepals.

Mer info: svenskaturistforeningen.se