Drömspår – Sveriges härligaste skidåkning

Idag lanseras ”Drömspår”, en inspirationsbok som visar vägen till Sveriges finaste längdskidåkning. Bakom boken står Roger Borgelid, fotograf och mångårig medarbetare på Utemagasinet. Vi tog oss en pratstund och fick veta vad ett drömspår faktiskt är – och vilket spår han älskar allra mest.

Berätta gärna lite om boken, vad innehåller den?
– Jag skulle säga att Drömspår är en skildring av de finaste spåren i de mest magiska miljöerna som finns för längdskidåkning i Sverige. Jag har valt ut mina personliga favoriter bland landets längdparadis och försökt fånga det som kännetecknar varje område – naturens, spårens och skidåkningens karaktär och själ. Boken har ett konstnärligt anslag för att inspirera längdåkare och naturälskare att själva upptäcka och uppleva hur magisk den här sporten kan vara. I boken finns också tips på över 50 av mina favoritspår.

Foto: Roger Borgelid


Vad är ett drömspår?
– Det finns många olika svar på det, för varje typ av spår har förstås sin egen tjusning. Men för mig handlar det lika mycket om naturupplevelsen som själva skidåkningen. För mig är drömmen en lekfullt varierad spårdesign i småkuperad terräng, omgiven av magiska vyer, och allra helst storslagna fjällvidder. Då får man både endorfiner och lyckorus.

Vad betyder längdskidåkning för dig?
– Oj, bra fråga. Jag skulle säga hälsa, lycka och frihet. För mig är längdskidåkning alltid varit den viktigaste källan till träning och hälsa, min medicin för att läka och må bra. Men också min underkur för genuin glädje och njutning. Det finns en en rytm och urkraft i själva åkningen som är lustfylld och frigörande. En slags harmoni i rörelse. Åker man dessutom sådana mijöer som jag skildrar i min bok ger det en extra dimension som också gör underverk för sinne och själ.

Foto: Roger Borgelid

Vad är ditt absoluta drömspår (eller ett av dem) och varför?
– Svårt. Det finns så många. Lite som att behöva välja mellan sina barn. Men ett spår som jag alltid återvänder till, är Solskensturen i Funäsfjällen. Här åker man mestadels högt uppe på fjällplatåer, långt ut i fjällvärlden, omgiven av oändliga fjällhav i alla riktningar. En vindstilla dag i mars, då det är varmt i solen men fortfarande kallt i snön, så är det ren och skär magi. Som att skida uppe i himlen.

Foto: Roger Borgelid

Var hittar man boken och hur länge har du arbetat med den?
– Boken kommer ut på Votum förlag, och finns på alla stora platser där böcker säljs. Jag har jobbat med boken till och från i över fem år – och skidat 100-tals mil genom skogar och över fjäll, för att hitta de verkliga drömspåren.

I boken Drömspår, utgiven på Votum förlag, har fotografen och författaren
Roger Borgelid valt ut några av sina personliga favoriter bland landets
längdparadis, där han i text och bild fångar och skildrar det som kännetecknar
och utmärker varje plats – naturens, spårens och skidåkningens karaktär och själ.