Prylguide: Kaffe på turen

Snabbt, snyggt – eller som en hel upplevelse för smaklökar på tur? Här tipsar vi om friluftsiga prylar för alla kaffepreferenser.

Text: Anton Furuland

1. Ta med slurken
Vacuumisolerade Slurken är en nyhet från Primus, för dig som vill ta med kaffet på språng utan att använda engångsmuggar.­ Funkar lika bra i skogen som på stan. Termos­muggen är tillverkad i livsmedels­klassat rostfritt stål. 3 dl kostar 299 kronor och 4 dl 349 kronor, primusequipment.com.

2. Laddad espresso
Handpresso har ett gediget utbud för kaffe­älskare, både för vardags- och friluftsliv. Ett exempel på det senare är deras nyhet E-presso – en portabel espressomaskin som du laddar upp med USB. Vikt: 720 gram. 1 600 kronor, handpresso.com.

3. Glampa med madam blå
Gillar du glamping, vanlife eller att sätta basläger i naturen? Då kan du botanisera bland prylarna som kanske inte är särskilt lätta eller­ smidiga, men sätter guldkant på äventyret. Som kaffekannan Madam Blå från danska Nordisk! Bryggkomponent medföljer så du kan koka kaffet direkt i kannan. Vikt: 550 gram. 695 kronor, outnorth.se.

4. Lyxig kaffekvarn
Färskmalt kaffe på turen, finns det något­ lyxigare? Field Barista Grinder­ från Snow Peak väger 225 gram och har en vev som kan ­vikas ner vid transport. 30 gram bönor ryms och för­varingspåse medföljer. 1 199 kronor, naturkompaniet.se.

5. Busenkel bryggare
Den här filterhållaren – Pourigami – i rostfritt stål har prisats i en rad tester och blivit poppis i friluftskretsar. Med dess hjälp brygger du kaffe busenkelt på tur. Hållaren väger 139 gram, är enkel att montera och kommer med livstidsgaranti. 450 kronor, amazon.com.

6. Fjällkaffe för kräsna
Kaffe­rosteriet Big Lake Coffee har sin bas i Östersund med trevligt fik – och dessutom en webbshop, där du bland annat hittar detta lyxiga Fjällkaffe. Välj mellan hela bönor eller färdigmalet för kok, presskanna, aeropress eller brygg. 90 kronor för 250 gram och 260 kronor för ett kilo, biglakecoffee.se.

7. Turfika med collaps 
Från Outwell kommer den här praktiska kaffe­kannan i silikon och rostfritt stål. Den rymmer 1,5 liter, väger 500 gram – och framför allt kan den fällas ihop när den inte används och bli helt platt. Vilket förklarar ­namnet: Collaps. 554 kronor, outwell.com

8. Pedagogisk poster 
Lemmelkaffe säljer inte bara smarrigt kaffe och smarta javatillbehör, utan även en samling fina posters i A2-format. Vi fastnade för printen Treenigheten som snyggt visar processen för kokkaffe. 299 kronor, lemmelkaffe.com.

9. Packa klassiskt i pung
Plastpåsar och burkar, visst, men nog är det lite extra trevligt att hala fram en klassisk kaffepung på tur? Den här är tillverkad av naturgarvat renskinn av Kero i Sattajärvi och  rymmer cirka sex decililiter kaffe. 365 kronor, lovefromlapland.se.