Fira kanelbullens dag med dessa underbara kanelbullar – goda att packa med på utflykten. För nygräddad känsla, trä din bulle på en pinne och värm lätt över elden!
Recept: Susanne Jonsson, Foto: Andreas Nilsson
20–40 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2–3 tsk kardemummakärnor, nystötta
1 tsk salt
1 dl strösocker
850 g vetemjöl + till utbakning
150 g smör, mjukt
Till pensling: 1 ägg
Fyllning:
150 g smör
1–2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 msk kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk nystött kardemumma
2 dl frysta lingon
Topping: pärlsocker
Gör degen: Smula jästen i en degbunke, blanda ut den med mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker och mjöl. Arbeta degen smidig cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand, klicka i smör under tiden. Låt jäsa under duk cirka 45 minuter (eller över natten, inplastad i kyl).
Gör fyllningen: Bryn smöret gyllene, blanda i resterande ingredienser utom lingon. Låt svalna. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2. Kavla ut till en stor platta, cirka 20×50 cm. Bred på fyllning, strö på lingon och vik degen dubbel. Dela i 10 bitar, cirka 2 cm breda strimlor. Skär ett snitt mitt på, nästan hela vägen, och tvinna dem runt varandra. Snurra ihop degen till en knut. Lägg i formar.
Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Grädda på mittenfalsen i cirka 10 minuter tills bullarna har fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler under duk.
Testa dessa goda utebullar också, som du bakar på plats i skogen!