Claes Grundstens ”Skärgård” blir Årets pandabok

Fotografen Claes Grundstens nya bok har tilldelats Världsnaturfondens utmärkelse ”Årets pandabok 2024”. Priset delades idag ut i en ceremoni där H.K.H Kronprinsessan närvarade. I boken ”Skärgård” (Votum förlag) visas Stockholms skärgårds unika natur och vildmark upp, i både text och bild. Vi tog oss en liten pratstund med en glad fotograf.

Claes Grundsten är fotograf och författare, flerfaldigt prisbelönt, utnämnd till hedersdoktor vid Stockholms universitet för sina naturskildringar. Han har specialiserat sig på motiv i väglösa vildmarker, ofta i svenska fjällvärlden. Han är också en kär medarbetare i Utemagasinet.
Grattis Claes! Vad betyder Panda-utmärkelsen för dig?
– Fantastiskt glädjande, jag har lagt ner min själ den här boken eftersom den handlar om min hembygd.

Vad vill du förmedla för budskap med denna bok?
– Att Stockholms skärgård är en världsunik natur, en arkipelag utan motstycke och ett givet världsarv för UNESCO att godkänna. Jag tyckte det behövdes en ny bok om naturen i skärgården. Visst har det gjorts sådana böcker tidigare, men alla är ju tidsmarkörer. Jag ville dessutom berätta utifrån mina personliga perspektiv och erfarenheter. För många författare har skärgårdslandskapet varit en bakgrundskuliss till något annat. Jag vill plocka fram kulissen och sätta den i fokus.

Vad betyder skärgården för dig?
– Jag har ett livslångt förhållande till skärgården, började som småbarn och och har sedan paddlat och åkt långfärdsskridskor till de flesta hörn av området under snart femtio år.

Vad är din skärgårdsfavorit?
– Strandhuggen är för mig lika viktiga som färderna över vattnet. 25 000 öar att utforska. Tärnskär i den södra ytterskärgården är min och många andras favorit.

Årets Pandabok 2024: Skärgård

Juryns motivering:

Claes Grundsten låter oss komma nära skärgårdens vildmark, både känslomässigt och konkret, på ett sätt som bara enastående konstnärlig skicklighet kombinerad med stor friluftsvana kan åstadkomma. Praktverket ”Skärgård” förmedlar kärlek och respekt för denna – också i globalt perspektiv – verkligt unika natur. Det här är fotokonst på absolut högsta nivå, parat med djup kunskap, som visar hur mycket vi alla har att vara rädda om.

Utgiven av Votum förlag, 2023

Redan som barn vistades Claes Grundsten regelbundet i skärgården, på olika släktingars sommarställen. Det var också i skärgården intresset för fotografering väcktes, sedan ungdomen har han dokumenterat skärgårdens natur. Idag är Claes Grundsten bosatt på Ingarö i Stockholms skärgård.
Knappast någon naturmiljö förekommer så ofta i kulturen – i målningar, dikter, sånger och romaner. Ändå är skärgårdens vildmark obekant för de flesta av oss. Fotografen Claes Grundsten har ägnat ett helt liv åt att utforska och dokumentera dess ständiga skiftningar.