5 Steg till ett hållbart friluftsliv

Vi håller naturen kär – men ibland utmanar den kärleken både miljö och klimat. Vi sliter på skör mark, shoppar ny utrustning och slösar fossila bränslen. Här kommer tipsen för mer hållbara beslut i friluftslivet. 

Text: Emma V Larsson

1. Tänk igenom transporterna

Det har sagts förut men tål att upprepas: för att minska ditt klimatavtryck ska du undvika flyget och helst lämna även bilen hemma. Satsa hellre på kollektivtrafik eller gå/cykla hemifrån. 

Försök att se detta som en möjlighet. Kanske finns det en hemlig vandring eller spännande fors att utforska en tågresa bort? Du kan också se det som en utmaning: till vilka fina vandringar kan du faktiskt ta tåget och vilka naturreservat kan du nå med cykel? 

Att välja det mest klimatsmarta är inte alltid realistiskt, och var och en av oss väljer färdsätt utifrån sina egna förutsättningar, men med klimat-glasögonen på kan du göra medvetna val. Om ni är ett gäng som ska ut på äventyr med bil är det förstås bättre att samåka än att åka i varsitt fordon. Ett husbilsäventyr i Norden är mer klimatsmart än att flyga till Medelhavet, men att ge sig ut på en cykel- eller kajaktur med tält i närområdet ger minst klimatavtryck i jämförelse. 

2. Välj utrustning noga

Friluftsvärlden är full av prylar, vissa mer nödvändiga än andra. Välj din utrustning noga och börja med det du har hemma. 

Du behöver inte alltid köpa de dyraste prylarna, men ofta kan god kvalitet hålla bättre i längden. Ett dyrare kvalitetstält är viktigt ur säkerhetssynpunkt om du tältar i mer exponerad terräng – men det kommer också att hålla i decennier och är därför ett klimatsmart val. 

Innan du vet vad du söker kan du hyra utrustning eller låna av vänner. Begagnatmarknaden är stor och det finns mycket att hitta på Blocket, Tradera och Sellpy samt i olika friluftsgrupper på Facebook.

Om du köper nytt, se till att prylarna är allsidiga och att de håller för många turer. Du kan också leta efter miljömärkningar som exempelvis Oeko-tex, Bra Miljöval, Svanen och Bluesign. Har varumärket ifråga en öppen hållbarhetsstrategi?

Lappa, laga och vårda din utrustning, så håller den längre. Tvätta och impregnera dina skalkläder regelbundet. Traditionellt har impregneringar innehållit skadliga fluorkarboner (PFAS), men på senare år har dessa fasats ut och fler snälla alternativ finns idag i butikerna. 

3. Skippa haussade platser

Välj tidpunkt och plats för din tur med naturen i åtanke. De mest populära platserna slits snabbt under högsäsong, som för vandring ofta räknas från midsommar till skolstarten i slutet av augusti. 

Om du har möjlighet att förlägga ditt äventyr till lågsäsong kommer du att göra naturen en tjänst – och du själv får troligen en större naturupplevelse eftersom trängseln är mindre på stigar och utsiktsplatser. Är du bara ledig under högsäsong? Då kan det vara läge att söka alternativ till de mest välbesökta platserna (till exempel Jämtlandstriangeln, Kebnekaise, utpräglade sommar-idyller och stadsnära nationalparker). 

En bra tumregel är att inte välja första bästa naturreservat/vandringsled/nationalpark som dyker upp när du googlar eller frågar efter tips. Vi behöver sprida ut oss – både geografiskt och i tid – så att naturen kan återhämta sig mellan varven. 

4. Handla lokalt 

Ditt semesterparadis är inte sällan andras hemmaplan – kom ihåg det. Undvik därför att bunkra upp på stormarknaden hemma inför turen, och spara shoppingrundan till orten där du ska vistas. 

I största möjliga mån ska du alltid försöka handla lokalt och investera i den kultur och service som finns på platsen. På så vis gynnar du samspelet mellan turism och lokalbefolkning, som är en viktig faktor när det kommer till hållbart friluftsliv. I val av boende kan du se över vilka klimatsmarta alternativ som finns – tält eller vindskydd, en enklare stuga eller kanske ett vandrarhem med miljömärkning?

5. Rör dig spårlöst

Redan innan du ger dig ut på tur, ska du tänka på att allt du tar med dig ut ska du också kunna bära hem. Att vandra spårlöst handlar i praktiken att du har en plan för dina sopor (du bär dessa med dig!), du lämnar ingenting kvar i naturen och du sliter inte mer än nödvändigt på platserna där du vistas.

Är leden du går på delvis spångad? Då är marken ofta mer ömtålig, så se till att använda spängerna och vandra inte bredvid. Låt bli att slå upp ditt tält på känslig mark, som lavmarker och lövängar.

Hämta vatten i bäcken, men diska gärna en bit bort – då kan diskvattnet filtreras genom marken och inte rinna tillbaka. Använd alltid ett biologiskt nedbrytbart diskmedel. 

Gör aldrig dina behov i närheten av vattendrag och se till att du vet hur man friluftsbajsar! Kolla upp var och hur man får elda där du befinner dig och återställ platsen efteråt. En bra regel är att alltid ta med extra skräp hem – inte bara det egna, utan även annat som hittas ute i skogen eller på fjället.