Ute testar: cykeljackan Rab Cinder Phantom 

En cykeljacka på 83 gram – kan det ­verkligen vara något att lita på när höst­vinden friskar i och regnet slår i sidled? Den frågan har vi sökt svaret på.

Bakgrund
Brittiska Rab har tillverkat kläder för bland annat klättring, vandring och skidåkning i över 40 år, och tidigare i år presenterade man sin första cykelkollektion. Den består av vattentäta ytterplagg och tunna lager att ha under, för att säkerställa perfekt temperatur när man trampar ut i naturen. 

Korta fakta
Cinder Phantom Jacket väger 83 gram och är ­till­verkad i stretchigt Pertex Shield-­material. Den har lite längre ärmar och rygg än jackor för vandring/löpning, vilket är skönt när du cyklar, samt förböjda ärmar och andra detaljer anpassade för cykling. Jackan kommer med en liten väska som kan fästas på ramen eller läggas i bakfickan. ­Vattenpelare ligger på 20 000 millimeter och priset är 2 400 kronor.

UTE-låtande
Den här jackan är så fjäderlätt att den inte känns i bakfickan. Enkel att dra på snabbt när de första regndropparna ­kommer. ­Passformen är bekvämt figurnära­ och ger tillsammans med det stretchiga­ ­tyget tillräckligt med rörelseutrymme. Det lite längre bakstycket med silikonkant är uppskattat i ösregn – jackan ­sitter där den ska även när du böjer dig fram över styret. Det finns en huva i kragen som kan rullas ut, att ha under hjälmen – men det känns bra ­bökigt att ta av hjälmen för att sätta på huvan (kan förstås vara värt ­besväret i riktigt ösregn). Vi har testat jackan i allt från duggregn till hård vind och ihållande hällregn, och har kommit hem med torr undertröja varje gång. Vid ett tillfälle fick jackan hänga med på ett löplopp i fjällen på 2,7 mil, och det var enda gången vi upplevde att den inte hann ventilera ut all svett. Men det är helt klart en allroundjacka som torde tilltala både stiglöpare och lättviktsvandrare. Väskan som jackan packas i hade vi gärna bytt mot att den kunde packas i sin egen ficka, och någon liten förvaringsficka hade inte suttit fel. Men då hade jackan inte vägt in på 83 gram, förstås.

Testad av: Uteredaktionen