6 kittlande broar för vandrare

Idag firar vi Alla broars dag! Och det är något visst med broar, de förenar – både natur med kultur och människor med varandra. Vi har valt ut 6 favoriter i Europa, som alla kan nås i vandringskängor. Svindelvarning utfärdas!

Denna artikel är ursprungligen publicerad i Utemagasinet under 2018.

1. PONT D’ARC, ARDÈCHE, FRANKRIKE

Skapad av naturen själv sträcker sig den 60 meter breda stenbågen Pont D’Arc drygt 30 meter ovanför den lugna floden Ardèche. Bron var en gång en grotta, som med tiden kollapsade och lämnade kvar de hårdaste delarna av kalkstenen.

Om platsen: Regionen Auvergne-Rhone- Alpes pärla ligger i naturreservatet Gorges de l’Ardèche och ses som porten in i Ardèche Canyon. Förutom att paddla i floden eller slå läger intill kan du spana in världens äldsta grottmålningar i området.
Vandringsvägar: Färdig med stenbågen? Snöra på dig kängorna och gå den 23 kilmeter långa leden mellan Pont D’Arc och Saint Martin d’Ardèche. Naturreservatet är ett populärt resmål för boende i Provence i semestertider, så välj vår eller höst om du vill slippa trängas.
Ta dig hit: Flyg till Montpellier, Marseille eller Lyon och ta bil därifrån. Det går att åka tåg hela vägen från Sverige för den som har gott om tid och vill resa hållbart.
Mer info: avignon-et-provence.com 

2. DYAVOLSKI MOST, ARDINO, BULGARIEN

1500-talsbron Dyavolski Most, djävulsbron, är 56 meter lång och 3,5 meter bred. Den mellersta bågen sträcker sig 12 meter över floden Arda i ett grönskande bergslandskap. Djävulsbroar finns lite varstans, det är ofta gamla broar som enligt sägnen är så hisnande och enastående att det måste vara Satan själv som skapat dem.

Om platsen: Bron är byggd ungefär en mil från staden Ardino i södra Bulgarien. Under romartiden fanns en annan bro på platsen, längs den led som gick till Egeiska havets kust. Sedan 1984 betraktas Dyavolski Most som kulturminnesmärke och det går att ta sig dit med bil, så de vanliga varningarna om högsäsongsträngsel gäller.
Vandringsvägar: Långleden Sultans Trail går mellan Wien och Istanbul, och passerar Dyavolski Most på sin väg genom bergiga Bulgarien. Från Ardino kan du till exempel vandra längs floden Arda till Kardzhali, inklusive bropromenad.
Ta dig hit: Tåg eller flyg till Sofia, därefter vidare med tåg/buss/hyrbil till Ardino. Det är en sträcka på drygt 30 mil.
Mer info: bulgariatravel.org, sultanstrail.com 

3. HIGHLINE 179, REUTTE, ÖSTERRIKE

Highline 179 öppnades 2014 och ståtar alltså inte med några historiska anor. Däremot härliga panoramavyer över skinande alptoppar – och en längd få kan mäta sig med. 406 meter står till ditt förfogande och ett djup på 114 meter. Den här hängbron i metall kan svaja lite, men ta det lugnt. Kabeldesignen är till för att ge en kittlande känsla.

Om platsen: Själva bron i Reutte må vara en färsk nyhet, men omgivningen lider ingen brist på historiska platser. Highline 179 går nämligen från det 700 år gamla slottet Ehrenberg över till fästningen Fort Claudia.
Vandringsvägar: Highline 179 nås på en enkel dagstur. Det tar drygt 30 minuter att vandra till bron från Reutte Ehren-berger Klause. Väl uppe bjuder slottsruinerna och Tyrollandskapet in till ett par timmars skönt strosande.
Ta dig hit: Flyg eller tåg till Innsbruck eller München, vidare med tåg till Reutte och därifrån anslutningsbuss till Reutte Ehrenberger Klause.
Mer info: highline179.tirol 

4. ARRICKAREDE ROPE BRIDGE, NORDIRLAND

Redan för 350 år sedan tros laxfiskare ha byggt broar till den lilla ön Carrickarede, och fler har det blivit genom åren. Den nuvarande bron, tillverkad av rep och dou-glasgran, snickrades dit 2008 – den är 20 meter lång och har ett andrum på 30 meter ner till klipporna. Tillgänglig året runt.

Om platsen: Carrickarede utanför Balintoy på den nordirländska nordkusten visar upp eruptionens mäktiga kraft. Ön är en vulkanisk plugg och här kan du bland annat beskåda bergarterna breccia och tuff samt vulkanisk aska och vulkaniska bomber.
Vandringsvägar: Vill du få med dig mer i äventyrsbagaget än den turistpopulära bron kan du sätta kurs västerut mot North Antrim Cliff Path. Den 7,7 kilometer långa kustleden längs Antrimplatån startar (eller slutar) i närheten av Carrickarede.
Ta dig hit: Flyg till Belfast, sedan återstår 94 kilometer till Carrickarede. Hyr bil, alternativt ta buss 252 eller 256 från huvudstaden.
Mer info: Nationaltrust.org.uk/carrick-a-rede 

5. JØLMUNNEBRUA, LOEN, NORGE 

Europas längsta Via Ferrata-bro hittar du hos grannarna i väst. 120 meter långa Gjølmunnebrua går över en 160 meter djup kanjon och garanterar en magkittlande upplevelse. Den rekordlånga hängbron når du under en 6–7 timmar lång tur längs Loens Via Ferrata. Ta rygg på en guide för cirka 1100 kronor, då ingår rätt utrustning för klättringen.

Om platsen: Byn Loen ligger i Stryns kommun och tillhör Nordfjord. Miljön i området med glaciärer, berg och fjordar visar upp Norge när det är som allra bäst för oss som gillar äventyr.
Vandringsvägar: Ta Loen Skylift upp till toppen av fjället Hoven (1011 möh) och välj bland ett brett utbud av sköna vandringar. Prova till exempel turen till 1848 meter höga berget Skåla och övernatta på någon av turiststugorna Skålatårnet eller Skålabu.
Ta dig hit: Bil (cirka 12 timmar från Stockholm) – alternativt tåg eller flyg till Oslo och därifrån buss till Loen (48 mil).
Mer info: visitnorway.com

6. BASTEIBRÜCKE, DRESDEN, TYSKLAND 

Basteibron sitter ihop med klippformationer av kvadersandsten och har varit en populär attraktion i över 200 år – mycket tack vare de panoramiska vyerna. Den mäter 76,5 meter på längden och går 194 meter över floden Elbe.

Om platsen: Bron huserar i nationalparken Sächsische Schweiz, som i söder kopplas ihop med den tjeckiska nationalparken Ceske Svycarsko. Parken i sydöstra Tyskland präglas av sandsten och många avskilda bergstoppar.
Vandringsvägar: 400 kilometer markerade vandringsleder väntar i Sächsische Schweiz, och det finns både kortare och längre rutter för den som vill ta sig till och över Basteibron. Den gyllene triangeln är ett hett ledtips som kan kombineras med en pulsig dagstur med brobesök.
Ta dig hit: Flyg eller tåg till Dresden (det senare är fullt rimligt, via Köpenhamn och Hamburg). Därifrån bil i en timme eller kollektiv transport i två timmar.
Mer info: saechsische-schweiz.de