Vandring för seniorer

Är du en van vandrare eller intresserad av att börja vandra, men är inte är så ung och stark som du har varit? Vandraren och författaren Jörgen Johansson vet hur du gör. Han är bokaktuell med nya Vandring för seniorer. I boken blir läsaren hjälpt att ana­lysera sina styrkor och svagheter – och Jörgen tipsar om allt från leder och områden, till träning och utrustning, som passar seniorer.

Jörgen Johansson, troligtvis en av Sveriges mest erfarna fjällvandrare. Foto: Hans Berggren

Varför skrev du den här boken?
– För närmare 15 år sedan skrev jag en bok på engelska som heter Smarter Backpacking after 50. Det är en ganska kort bok, jag har länge tyckt att man kunde utveckla ämnet betydligt och varför inte på svenska. Sedan har jag också under årens lopp fått en hel del brev och mail från äldre vandrare som tackat mig för min bok Vandra Fjäderlätt. Tipsen om lätt utrustning där har gjort det möjligt för dem att fortsätta med sitt vandringsliv längre än de trodde möjligt.

Vad hittar läsaren i Vandring för seniorer?
– Boken innehåller en hjälp till självdiagnostik, där man analyserar både sin fysiska kapacitet och sin tekniska vandringsvana. Med detta som grund kan, såväl vana som ovana, sätt upp realistiska vandringsmål. Den innehåller sedan tips om olika typer av vandringsmål i Sverige, Europa och världen. När man satt ett mål finns det ett ganska omfattande avsnitt om förberedelser, vilket mycket handlar om träning. Det var för mig en ögonöppnare hur man på bästa sätt kan bromsa den fysiska nedgång som är en oundviklig del av att bli äldre. Sedan finns det en hel del om mathållning på långvandring och säkerhet.

Vad skiljer denna bok mot andra vandringsböcker?
– Största skillnaden mot andra vandringsböcker tycker jag är hjälpen till analys av vilken förmåga man har och vad som ligger inom räckhåll. Plus tipsen om hur man kan bromsa kroppens åldrande. Något man inte enbart har nytta av vid vandring, utan att i vardagen så länge som möjligt kunna sköta sig själv, utan att bli fysiskt beroende av utomståendes hjälp.

Hur har din egen vandring förändrats genom åren?
–  Jag har haft turen att vara sjukdomsfri och har dessutom tränat regelbundet. Detta har gjort att jag, med början strax innan jag fyllde 50 år, kunnat genomföra långa vandringar i stora ödemarker. Sådant jag drömt om sedan barndomen. Framförallt har jag vandrat mer än de flesta i USA och Kanada. Det som hänt de senaste åren är att jag märkt att jag nog bör minska antaganden om genomsnittliga dagsetapper vid planering av vandringar.

Har du några vandringstips att bjussa på till seniorer?
– För dagsturer så finns det ju lättillgängliga vandringsleder i de flesta län. Men att lägga in vandring som en viktig del i semesterresor till varmare breddgrader, som Medelhavet eller Kanarieöarna, är både enkelt och härligt. Sedan tycker jag att ”världens vackraste vandring” kan man göra i Sierra Nevada i Kalifornien. Men det är ganska krävande vandring, mycket upp och ned, tunn luft och för övernattningsturer måste man ha tält. Men det är en lättillgänglig, stor vildmark med underbart väder på hösten.

Vandring för seniorer – för både vana och ovana, är utgiven av Vildmarksbiblioteket.