Prylguide: Vinterns varmaste plagg

Dun, eller syntetiskt fluff, ger viktig värme när kylan slår till. Vissa plagg tas mest fram i nöd, andra blir vardagsfavoriter. Här är nio av vinterns allra varmaste nyheter.

1. Lundhags Fulu
Lundhags har lanserat ett gäng miljösnälla dunjackor – vi fastnar särskilt för den tjockare modellen Fulu. Ett tryggt kort att ha i ryggan­ på skidturen, men även att dra på till vardags. Dunet är 100 procent återvunnet­ och jackan väger cirka 535 gram. 4 000 ­kronor, lundhags.com.

2. Black Diamond Belay Parka 
Belay Parka från Black Diamond har fått ny design till den här vintern, för att ge ännu mer värme och väderskydd när det som bäst behövs. Den är tillverkad helt i polyester, tål tuffa tag och väger 795 gram. 3 799 kronor, blackdiamondequipment.com.

3. Peak Performance Helium down shorts
Ett par varma dunshorts kompletterar din friluftsuniform, nästan oavsett vilka aktiviteter­ du gillar. Bär dem till och från längdspåret, när du fikar på skridskoturen eller går toppturer. Dessa från Peak Performance värmer gott runt baken. Dam och herr, 1 800 kronor, peakperformance.com.

4. Maloja BarmsteinM
Snygg och smidig syntetkjol att dra på som förstärkning på längd- eller toppturen, fylld med värmande Primaloft Bio (återvunnet material). Yttertyg i vindtät polyester, blixtlås i sidan. 1 780 kronor, bergfreunde.se.

5. Mammut Albula in hooded jacket 
Schweizarna på Mammut har fina dunplagg i sortimentet, men också syntetvarianter som trivs bra i väta. Denna miljösnälla modell är fylld med ”ecodown”, en syntetfibrer som ska efterlikna riktigt dun. Finns i dam och herr och väger 476 gram. 2 499 kronor, mammut.com.

6. Bergans Senja down light jacket 
Lätt men riktigt varm. Så kan den här damdunjackan från Bergans beskrivas. Den väger­ cirka 300 gram och fördelningen av dun/fjädrar ligger på 95/5, med en fyllningsgrad på 750. Finns i ett gäng olika ­färger. 3 299 kronor, bergans.com.

7. Mountain Hardwear Phantom
Söker du en riktigt varm dunjacka? Phantom­ är Mountain Hardwears allra varmaste, med hälsning till dig som inte gillar huva. Dunet har en fyllningsgrad på 800 och både det och textilierna är bluesignmärkta. 3 995 ­kronor, addnature.com.

8. Pinewood Tiveden
Känns fluffiga mellanlager i dun överdrivet? En skön fleecetröja är ju alltid ett alternativ, som den här stilrena och prisvärda från Pine­wood. Sydd i 100 procent polyester, finns i några olika färger samt i herr- och dam­storlekar. 299 kronor, pinewood.eu.

9. Varg Vargön 
Snygg teddyväst från svenska Varg, tillverkad i återvunnen italiensk ull (samt en gnutta polyester och polyamid). Perfekt att ha som förstärkning under skaljackan när kylan slår till, eller ytterst i lite mildare väder. 2 199 kronor, vargclothes.com.