Peter Bergström korad till Årets Lättviktsvandrare

Årets Lättviktsvandrare är en ny utmärkelse som syftar till att sprida kunskap om att vandring inte måste vara tungt. Årets vinnare är en långvandrare av rang – Peter Bergström har vandrat längre än de flesta och delar ödmjukt med sig av sina erfarenheter till både vana och oerfarna.

Den nya utmärkelsen Årets Lättviktsvandrare är ett samarbete mellan de båda Facebookgrupperna Vandra Fjäderlätt och Ultralätt utrustning. Jörgen Johansson, som driver Vandra Fjäderlätt, berättar att syftet är att sprida kunskapen om att vandring inte behöver vara så tungt och jobbigt som det har varit.
– Med moderna material har jag själv kapat mer än 10 kilo från min ryggsäck sedan jag upptäckte lättviktsvandring. Vi tänkte därför att en utmärkelse kunde vara ett bra sätt att lyfta fram personer som är levande och vandrande exempel på att ”lätt är rätt” och att man varken behöver offra bekvämlighet eller säkerhet, berättar Jörgen Johansson.

Årets Lättviktsvandrare 2023 är högaktuell: Peter Bergström har nyligen avslutat en långvandring på Continental Divide Trail, som är cirka 500 mil lång. Nu kan Peter räkna sig som ”triple crowner”, då han tidigare vandrat de amerikanska långlederna Appalachian Trail (cirka 350 mil) och Pacific Crest Trail (cirka 425 mil).  Peter själv blev förvånad och glad över utmärkelsen som Årets Lättviktsvandrare.
– Jag är ju ingen extrem lättviktare, så lite överraskande var det ju. Men jag har erfarenhet från flera längre vandringar och har lärt mig att använda utrustning som gör att kroppen mår bra. Det är även kul att visa att det trots min ålder på 65 år går att vandra både långt och ganska lätt. Det är roligt att inspirera andra.

Peter Bergström har gjort långvandringar varje sommar sedan 2017 och planerar att ta det lite lugnare under 2024.
– Lite kortare turer kommer det självklart att bli. Jag är också riktigt sugen på att åka till New Zeeland och vandra Te Araroa. Kanske med start i November 2024.

Juryns motivering lyder:
”Peter Bergström har verkligen visat att han lever som han lär och vandrat längre än de flesta med lätt utrustning. Förutom att ha vandrat Gröna Bandet ett antal gånger blev han 2023 en av Sveriges få Triple Crowners efter att ha vandrat Continental Divide Trail. I olika forum delar Peter alltid vänligt och ödmjukt med sig av sina erfarenheter till både erfarna och oerfarna vandrare.”

I juryn ingick Emma V Larsson, digital redaktör på Utemagasinet, Sebastian Goulet som driver Ultralätt utrustning på Facebook samt Martin Nordesjö och Jörgen Johansson som driver Vandra Fjäderlätt på Facebook.

Läs mer om Peter Bergström här!