22 äventyr i vintersverige

Drömmer du om orörda fjällbranter, trolska vinterskogar eller gnistrande isar? Vinterns äventyr är många – oavsett om du söker puls, episka vyer eller mysiga tillhåll för basläger. 

Text: Emma V Larsson

Norrskensäventyr: Abisko, Lappland

Äventyr: Bär du på norrskensdrömmar? Det magiska skenet kan skådas i större delen av landet med lite tur och tajming, men Norrbotten är platsen för dig som vill förbättra oddsen. Abisko är ett säkert kort. Tack vare de omgivande bergen ligger byn i nederbördsskugga och det finns få artificiella ljuskällor som stör. Glid runt på egen norrskensjakt i området, eller boka Abisko Fjällstations paket ”Upplev norrsken och polarljus”. I det ingår tre nätter på stationen, helpension och en tur med liften upp till STF Aurora Sky Station 900 meter över havet. Priser från 5 825 kronor. 

Hitta hit: STF Abisko Fjällstation är belägen i Abisko nationalpark, 10 mil från Kiruna och 8 från Narvik. Tåget stannar vid stationen ”Abisko Turiststation”.

Mer info: svenskaturist-foreningen.se/abisko.

Topptursvecka: Hemavan, Västerbotten

Äventyr: Om du längtar efter vackra snöfält, orörda fjällbranter och vårsolig skidåkning ska du ta dig till Hemavan i april 2024. Då arrangeras den populära topptursveckan i byn, med ledarledda turer varje dag. Det blir åk som passar erfarna turåkare som vill ut och njuta av den bästa fjällsäsongen, samt de mer ovana som vill prova något nytt. I priset på 7 945 kronor ingår boende, mat, guide och transporter i området, samt liftkort vid behov.

Hitta hit: Hemavan Tärnaby Airport ligger mitt i byn med gångavstånd till Fjällstationen. Mer hållbart är tåget till Umeå och sedan buss till Hemavan. 

Mer info: hemavanfjallstation.se.

Vintercykla i fjällen: Borgafjäll, Västerbotten

Äventyr: Känslan är lite som att flyta på snön, när man tar sig fram på en fatbikes breda däck. Att cykla fatbike är ett roligt och utmanande äventyr, som ger dig möjlighet att se en ny sida av vackra Borgafjäll. Främst tar du dig fram på skoterlederna, som är som bäst efter några dagar med uppehållsväder. Eller på vårvintern – då kan man cykla vart som helst på skaren. En fin runda i Borgafjäll går längs med skoterspåren upp på Avasjöberget, följt av slingrande utförskörning mot Saxälven och tillbaka längs älven förbi den mäktiga Borgahällan. Du får fin utsikt över både Borgahällan och Klöverfjällsmassivet från toppen av Avasjöberget. Turen är ungefär 22 kilometer lång och lämplig som dagstur. Cykel kan du hyra och hämta upp på Äventyrscenter. 

Hitta hit: Tåg till Umeå eller Östersund, buss eller hyrbil till Borgafjäll.

Mer info: aventyrslust.comaventyrscenter.com; borgafjall.se.

Ridning i fjällterräng: Kiruna, Norrbotten

Äventyr: För dig som längtar efter att rida i mäktig natur är troligtvis detta ett drömäventyr. Ofelaš Islandshästar- & Guideservice anordnar ridturer på allt från några timmar till hela veckor i fjällterräng. Tvådagarsturen ”På spaning efter norrsken och älg till häst” börjar i Kiruna, där du hämtas upp för en ridtur i den fjällnära urskogen. Sedan följer middag runt elden i en kåta. Dag två spanas det efter både älg och ren från hästryggen. I just detta paket ingår helpension, aktiviteter, hjälm, ytterkläder och transfer för 3 950 kronor. 

Hitta hit: Till Kiruna kan du åka tåg eller flyga, väl framme hämtar arrangören. 

Mer info: ofelas.se

Spahelg i en fäbod: Fryksås, Dalarna

Äventyr: Checka in på vackra Smidgården, som ligger fint placerad i en sydsluttning med utsikt över Orsasjön och Siljan. Sedan ägnar du dagarna åt längdskidåkning i dalaidyllen och landar mjukt i vatten och värme om kvällarna. Här finns nämligen Sveriges enda ”fäbodrelax” – ett spa i vacker miljö med inomhuspool, vedbastu och relaxrum med milsvid utsikt. Till vintern tillkommer paket med guidad snöskovandring på Smidgården. Området ingår i Orsa Grönklitts skidsystem och längdspåret går ända fram till boendet. Till spårcentralen i Grönklitt är det cirka 1,5 kilo-meter från Fryksås. Orsa Grönklitt har i sin tur 130 kilometer spår i varierade svårighetsgrad. 

Hitta hit: Tåg till Mora eller- Orsa, sedan transfer till boendet. 

Mer info: smidgarden.se

Skridskoresor kan sällan planeras på samma sätt som skidresor. Det gäller att ha luft i kalendern. Foto: Henrik Trygg

Nordliga skärgårdsisar: Luleå, Norrbotten

Äventyr: Söker du ett basecamp för friluftsliv mitt i stadspulsen? Då är Luleå ett hett tips. Här kan du välja och vraka bland skärgårdsnära hotell, för att enkelt och snabbt ge dig ut på skridskoturer. Har snön kommit? Skrinna vidare, för varje vinter plogas en isbana på cirka tio kilometer. Längre ut i havsbandet tillkommer nyis regelbundet hela säsongen, så stoppa skridskorna i ryggsäcken och skida ut för att nå det nylagda. Guidade turer arrangeras hela vintern av olika arrangörer, hör med turistbyrån eller Luleå långfärdsskridskoklubb.

Hitta hit: Tåg eller bil till Luleå. Även flygplats finns. 

Mer info: visitlulea.se; llsk.se.

Äventyr i djupa skogar: Muddus nationalpark, Norrbotten

Äventyr: Muddus djupa urskog är en stor upplevelse, långt från liftar och espresso. Det sägs vara en av Sveriges tystaste platser och här lever såväl björn som älg och tjäder. I parken är skidföret snösäkert och det kan bli rejält kallt. För att navigera här på vintern krävs en hel del vana och kunskap, det finns nämligen inga vinterleder. 

Det finns fem övernattningsstugor i nationalparken och du kan inte förboka plats. Det är fint att skida mellan stugorna, särskilt på vårvintern när dagarna blir varmare. Under midvintern har du god chans att se norrsken, snön ligger djup på myrarna och dagarna är blåa och korta. 

Hitta hit: Bil är nästan ett måste för att nå någon av de olika entréerna. Vintertid går det också att i ospårad terräng nå Muddus norrifrån. Parkera efter väg E45 mellan Porjus och Gällivare och åk skidor till nationalparken. 

Mer info: sverigesnational-parker.se/park/muddus 

Bo i en igloo: Åre, Jämtland

Äventyr: Många har upplevt Åreskutan på olika sätt, men här har du en upplevelse utöver det vanliga. Igloo Åre erbjuder en unik och rustikt lyxig boendeupplevelse uppe på fjällkanten, precis där björkskogen slutar och kalfjället tar vid. Här uppe checkar du in i en igloo och får en hänförande utsikt över hela Åredalen. Sängen är byggd av snö med en vanlig madrass och kudde. I alla övernattningar ingår lån av polarsovsäck samt lakan. Den som söker en ännu lyxigare upplevelse kan göra tillägg som femrätters middag och spabad. Från 1 590 kronor per natt (inklusive gulaschsoppa och frukost).

Hitta hit: Du tar gondolliften till boendet, sju minuter från dalstationen i Åre by (du kan åka med eller utan skidor). Till Åre kommer du enkelt med tåg eller bil. 

Mer info: iglooare.com

På tur i Lilla Sarek: Skäckerfjällen, Jämtland

Äventyr: Skäckerfjällen kallas ofta för Lilla Sarek, och du kommer förstå varför om du åker hit. Området ligger undangömt i västra Jämtland och bjuder vintertid på mycket snö och folktomma fjäll. För att utforska denna vilda, vackra plats kan du checka in på anrika Kolåsens fjällhotell och göra dagsturer på skidor. Ta till exempel skotertransporten Fjällexpressen norrut till Storvallen och skida in i Rutsdalen, eller gör en topptur. Du kan också följa skoterleden över sjön Äcklingen. Sedan fortsätter du upp mot Gråsjön för att vika av från leden och åka spårat mot Storfjället – en topp till, kanske? Kvällstid njuter du av middagen på Kolåsen med råvaror från trakten.

Hitta hit: Tåg till Järpen, buss till Kallsedet där värden kan hämta upp. Bil funkar också.

Mer info: kolasen.se

Funäsfjällen är ett paradis för längdskidåkning, i synnerhet om du hör till dem som älskar fjäll. Foto: Roger Borgelid

Drömmig skidhelg: Funäsfjällen, Härjedalen

Äventyr: Ge dig ut på en tvådagarstur som är cirka 33 kilometer lång, i triangeln Fjällnäs-Bruksvallarna-Tänndalen. Byarna ligger tätt i Funäsfjällen och du kan göra flera olika turer, i kombination med fint boende och lokalproducerad mat. Du startar vid Nordic Skis infotavla vid väg 84, strax öster om Fjällnäs högfjällshotell, och stiger direkt upp och genom björkskogen till fjällplatån. På väg mot Svalåtjärn/Bruksvallarna får du kuperad högfjällsmiljö och efter Svalåtjärn väntar Knallens toppstuga med utsikt över bland annat Stor-Skarven och Mittåkläppen. Dagen avslutas i Bruksvallarna, och nästa morgon tar du Solskensturen mot Tänndalen, också den via Svalåtjärn. Från Andersborgs våffelstuga finns tre spår som går ner i byn.

Hitta hit: Start i byn Fjällnäs, längs väg 84, och avslut i Tänndalen 11 kilometer österut längs samma väg. Ta egen bil eller buss till området. Tågstationer finns i Röros (Norge), Sveg, Ljusdal och Östersund, med busstransfer till Funäsfjällen.

Mer info: harjedalingen.se; funasfjallen.se; tanndalen.com; fjallnas.se; bruksvallarna.se.

Vinterpuls med guldkant: Högbo Bruk, Gästrikland, 

Äventyr: Högbo Bruk är ett perfekt basecamp för det aktiva kompisgänget eller familjen. Här finns naturligtvis de älskade längdspåren, med pålitligt konstsnöspår om vintern dröjer. När isen ligger är det läge att packa med skridskorna, och Dammsjön är ett kärt tillhåll för vinterbadare, med brygga och badstege som ligger i året om. Och tro inte att stigcyklingen stänger ner för vintern, tvärtom – här finns speciella vinterleder att utforska. Mountainbike med dubbar och annan utrustning kan hyras hos Sportcentralen.

Om du checkar in på Högbo Brukshotell kan äventyren ramas in med lite lyx och mycket god mat. Under 2024 förväntas hotellets sprillans nya spa stå klart. 

Hitta hit: Högbo Bruk ligger fem kilometer norr om Sandviken. Res antingen med bil, eller via tåg till Sandviken och vidare med buss mot Ockelbo och hållplats Högbo Kyrka.

Mer info: hogbobruk.se; hogbobrukshotell.se; sportcentralenhogbo.se.

Spårad vinteridyll: Harsa, Hälsingland

Äventyr: Ett idylliskt vinterparadis ligger gömt i Hälsinglands djup. I Harsa letar sig längdspåren fram inne i den vackra skogen och uppe på myren. Vallslingan på fem kilometer är ett flackt spår som sträcker sig runt Harsasjön. Halvvägs passerar du rakt igenom en mysig gammaldags fäbodvall med gärdesgårdar och vackra hus. Mysiga Harsagården har både stugor, vandrarhem och B&B. Om du vill vila skidmusklerna finns också isfiske och snöskoturer att ägna sig åt. 

Hitta hit: Du tar tåg eller buss till Järvsö, följt av transfer som bokas via boendet.

Mer info: harsa.se; destinationhalsingland.se.

Att klättra frusna vattenfall må låta avancerat, men med en kunnig guide är det en aktivitet som de flesta kan våga sig på.

Klättra frusna fall: Funäsfjällen, Härjedalen

Äventyr: Att klättra på ett fruset vattenfall må låta avancerat, men på en guidad tur med kunnig instruktör är det något de flesta kan våga sig på. Du tar dig upp med hjälp av topprep, isyxor och stegjärn. Lite kraft behövs för att svinga yxorna – och svindel är inte att rekommendera. I Funäsfjällen finns flera frusna fall, vars karaktär förändras för varje vinter. Företaget Strapatser guidar både isklättring och andra äventyr. 

Hitta hit: Till Funäsfjällen kan du resa med tåg och transfer. Närmaste tågstopp är Rödjans station. Eller ta tåget till Östersund och därifrån länsbuss. Till Funäsfjällen går också Härjedalingens direktbussar från exempelvis Stockholm, Uppsala och Ljusdal. 

Mer info: funasfjallen.se; strapatser.nu.

Topptur för nybörjare: Storulvån, Jämtland

Äventyr: Vill du finslipa din skidåkning? Kanske är detta vintern då du lär dig grunderna i toppturande. Fjällen kring Storulvån hör till Sveriges mest populära för toppturer, och är ett perfekt område för en introduktionskurs. I STF:s tredagarskurs ingår boende i två nätter på Storulvåns fjällstation samt en guide som lär ut grundläggande kunskaper om utrustning, laviner och fjällsäkerhet. Du bör vara en god skidåkare som har rört dig utanför pisten, men erfarenhet av toppturer är inte nödvändigt. Priser från 6 485 kronor. 

Hitta hit: Till STF Storulvån reser du smidigt med SJ till Duved eller Enafors, och därefter transfer med Wänseth buss. Parkering finns. 

Mer info: svenskaturistforeningen.se/storulvan.

Skida runt ett fjäll: Lofsdalen, Härjedalen

Äventyr: Många är överens: att vandra eller skida Sömlingshågna runt är en dagstur de flesta med friluftsintresse borde skriva upp på drömlistan. Den är 23 kilometer lång och du kan skida hela vägen runt för egen maskin- – eller ta bandvagnen upp den brantaste biten (6–7 kilo-meter). Du startar i fin tall- och granskog för att sedan sedan skida över öppet kalfjäll med fantastiska vyer. Glöm inte att göra en avstickare, på antingen ner- eller uppvägen, till Lofsdalens Våffelstuga.

Hitta hit: Närmaste järnvägsstation och flygplats är i Sveg, en timme från Lofsdalen. Härifrån kan du åka lokalbuss eller boka taxi. 

Mer info: lofsdalen.com

Vild skridskohelg: Florarna, Uppland

Äventyr: Uppland kryllar av möjligheter för skridskosugna. Den som söker en speciell och lite vildare upplevelse ska vända blicken mot naturreservatet Florarna i norr, som kanske främst är känt för vandring då en mil av Upplandsleden går genom skogs- och myrmarkslandskapet. Prickar du in rätt förutsättningar kan du åka skridskor på Vikasjön, Skälsjön och åarna.

I Florarna finns flera öppna små stugor som man får övernatta i gratis i mån av plats (max två nätter). Ett par finns vid stora och lilla Agnsjön, andra alternativ är Nixbo-stugan och Norrbergs-kojan. 

Hitta hit:  Vill du utforska flera sjöar på en dag är bilen i det närmaste nödvändig. Kollektivt kan du åka med Upplands Lokaltrafik.

Mer info: florarna.se

Hitta vinterlugnet: Gammelbyn, Torsby

Äventyr: Vid foten av Hovfjället i norra Värmland väntar mysiga Gammelbyn Hovfjället. Här finns timrade små stugor på en sydsluttning som vetter mot Rattsjön (med bra isfiske!). På plats badar du bastu, njuter av tystnaden och de böljande vyerna över Finnskogen. Här hittar du lugn och ro, men också en hel del vinteraktiviteter som höjer pulsen en aning. Det finns längdspår utanför dörren och möjlighet till fina snöskoturer (snöskor kan hyras). Ett ännu större utbud av spår och alpint finns på intilliggande Hovfjället. 

Hitta hit: Bil är klart enklast. Buss eller tåg till Torsby går också, men sedan är det hyrbil eller taxi som gäller.

Mer info: gammelbyn.se

Vindlande längdturer: Vålådalen, Jämtland

Äventyr: I hjärtat av södra Årefjällen hittar du Vålådalen, ett skidparadis vid Ottfjällets fot. Vålådalens fjällstation är ett perfekt basecamp för några dagar med riktigt fin åkning. Här finns 80 kilometer preparerade längdspår för klassiskt och skejt. Vi vill slå ett slag för längdskidåkningen i allmänhet, och det sju kilometer långa Sapporo-spåret i synnerhet. Enligt många ett av Sveriges vackraste skidspår – men också ett av de tuffaste. Spåret skapades för att efterlikna OS-spåren i Sapporo inför spelen 1972. Det klättrar upp och ner för Ottfjällets branta bergssidor, vilket kräver både flås och teknik. Men bakom varje krön väntar nya magnifika fjällvyer. 

Hitta hit: Tåg till Undersåker, sedan lokalbuss, taxi eller Fjällupplevelsebussen vidare till Vålådalen.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/boende/stf-valadalen-fjallstation.

Att sova i vintertält är ett stort äventyr som kan genomföras lite varstans i landet. Snö är mysigt, men inte ett måste. Foto: Sofie Lantto

Vintertälta: Var som helst

Äventyr: Nej, du måste inte boka in dig i drömstugor eller åka långt för att skapa vinteräventyr. Att tälta vintertid kan bli en stor upplevelse – var som helst, egentligen. Det är en god idé att vara hyfsat van vid att tälta under sommarhalvåret, då kan du ditt tält och har bra lägerrutiner. Den som vill prova för första gången och saknar utrustning kan idag hyra det mesta. Välj inte ett för stort tält, det kommer vara svårare att värma upp. Se till att skaffa en bra sovsäck som klarar vintertemperaturer, eller addera en liner/extrasäck till din tresäsongssäck. Ett bra liggunderlag är också viktigt. Ta gärna den första vinternatten nära hemmet eller bilen, gärna med sällskap. Friluftsfrämjandet och STF har regelbundet gruppaktiviteter som inkluderar vintertältning om du vill ha det mer organiserat.

Hitta hit: Vandra eller skida i lågland för att öva in bra rutiner. När dessa sitter kan du ge dig på tuffare turer, till exempel i fjällmiljö.

Mer info: Här hittar du guidiga artikeln ”vintertälta som ett proffs”.

Snöskor och isfiske: Harads, Norrbotten

Äventyr: Hoppa i snöskorna som bär dig över den två meter djupa snön. Smyg in i den trolska vinterskogen för att slå dagsläger vid den lilla tjärnen. Här fiskar du öring, röding eller abborre. Med Arctic Adventure kan du få en fin dagstur som kombinerar isfiske och snöskovandring. Ni utgår från byn Harads och vandrar ungefär 2,5 kilometer till den lilla skogstjärnen. Om ni inte träffar på älg och ren kommer ni i varje fall se spår av dem. Dagsturen kostar 1 950 kronor per person och då ingår guidning, lunch, fika, utrustning (även vinterkläder, vid behov). Det finns också möjlighet att skräddarsy egna turer, efter erfarenhet och önskemål. 

Hitta hit: Närmaste tågstation är Boden, därifrån är det taxitransfer som gäller. Bil är enklast. 

Mer info: arcticadventure.se

Drömåket på Áhkká: Stora Sjöfallet, Norrbotten

Äventyr: Mytomspunna fjället Áhkká i nationalparken Stora Sjöfallet bjuder på ett åk som många turskidåkare har på sin önskelista. Här finns nämligen Sveriges största fallhöjd – från Stortoppen på 2 015 meter är det hela 1 550 höjdmeter ner till sjön Áhkká-jávrre. Från toppen får du dessutom en svårslagen utsikt över Sarek. Anmarschen är dock en utmaning, då du går över just Áhkká-jávrre, och en varning bör utfärdas då du passerar glaciärterräng och vädret kan vara riktigt hårt. Ett tips är att slå läger vid foten av Áhkká och spara in några kilometers turande på platten. Det finns flera guideföretag som erbjuder sina tjänster i området – anlita något av dem om du är det minsta osäker.

Hitta hit: Utgångspunkten är Ritsem, dit du kommer med tåg via Gällivare följt av buss. Tar du bil samma väg viker du av E45 vid Porjus. 

Mer info: svenskaturistforeningen.se, storasjofallet.com.

Längdskidor och yoga: Grövelsjön, Dalarna

Äventyr: Letar du efter den perfekta kombinationen av avslappning och aktivitet? Förkovra dig i längdskidåkning – samtidigt som du yogar dig lugn i Grövelsjöns vackra fjällvärld. Under fyra dagar får både nybörjare och mer vana skidåkare utveckla sina färdigheter i spåren. Med hjälp av en skidinstruktör kan du öva teknik som du sedan testar under åkning på egen hand. Dagarna börjar och avslutas med ledarledd yoga. Priser från 5 655 kronor (helpension på Grövelsjöns fjällstation ingår).

Hitta hit: Till Grövelsjön är det enkelt att åka bil. Det går även att ta dig hit med tåg till Mora och vidare med buss till Grövelsjön.

Mer info: svenskaturist-foreningen.se/aktiviteter/grovelsjon.