Icebug på COP28: ”Outdoor är en del av lösningen”

Nyligen samlades världens alla ledare i Dubai för FN:s klimatkonferens COP28. Vi tog oss en pratstund med David Ekelund, vd på det svenska skoföretaget Icebug – som också var på plats.

Varför var ni inbjudna?
– Inom UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) försöker man hitta lösningsaktörer som kan vara med och skapa en värld där 8-11 miljoner människor kan leva goda liv inom planetära gränsen. Man har då identifierat outdoorbranschen som en lösningsaktör som kan möjliggöra mindre och smartare garderober som stödjer hälsosamma livsstilar med låga avtryck och resursanvändning – som samtidigt är väldigt attraktiva! Det här var första gången inte bara outdoor, utan sport överhuvudtaget, var inbjudet av FN att vara med på COP. Inte för att vi är en så stor del av problemet, utan för att vi skulle kunna vara en stor del av lösningen.

Hur var hela upplevelsen?
– Icebug har varit lite av ett testlabb och vi har börjat göra uppskattningar av vår koppling till ”avoided emissions”, alltså hur vi är med och bidrar till att utsläpp aldrig händer. När det har visat lovande resultat, så har vi försökt skapa bredare samarbeten och mobilisera outdoorbranschen med start i Europa. Några månader senare var vi på scenen på COP tillsammans med European Outdoor Group, Ortovox, Salomon, World Federation of Sporting Goods Industry, World Business Council for Sustainable Development – ett gäng riktiga tungviktare. Det var faktiskt en ganska häftig känsla.

Vad pratade du om?
– Jag fokuserade på hur vi på Icebug har skruvat vår strategi några varv till för att verkligen integrera affär och hållbarhet, vårt vässade affärsmål är att öka antalet användningar av vårt produkter. Det har tre lika viktiga faktorer: försäljning, att produkter som säljs verkligen används och att man kan och vill använda dem länge. Om fler kommer ut mer och de behöver färre skor för att göra det så har vi en positiv påverkan på världen.

Vad anser du om mötets utfall i sin helhet?
– Låt oss ta fem minuter och fira att det till slut blev ett historiskt steg i rätt riktning med att tydligt peka ut fossila bränslen som ett problem. Det var nog det bästa vi kunde få ut av den här typen av format där även alla OPEC-länder måste vara överens. Låt oss sen kavla upp ärmarna och jobba stenhårt på alla fronter vi kan, för det är ett ministeg och avtalet i sig är helt otillräckligt vad gäller takten på att fasa ut fossila bränslen. Även när vi helt fasat ut fossilt ur leverantörskedjan så måste vi använda den till rätt saker. Till att göra saker som människor verkligen behöver för att leva bra liv, som outdoorbransch röra oss tydligt bort från mode och säkerställa att vi inte triggar överkonsumption. Det här kommer att bli hårt och roligt jobb framåt, där outdoorkonkurrenter kommer att kroka arm och samarbeta, och vi kommer att sträcka ut många händer för oväntade och breda samarbeten. Problemen med klimatförändringar och biologisk mångfald kan vi bara tackla tillsammans.

Med start den 30 november samlades världens länder för FN:s klimatmöte COP28. Under två veckor möttes delegationer och representanter från nationer, organisationer och företag från hela världen i Dubai för att diskutera och förhandla global klimatpolitik. Icebug fanns representerade i tre samtal under konferensen. Både vd David Ekelund och ekonomichef James Varkey deltog för att tala om hur outdoor-branschen kan bidra till än bättre värld. På bild vd David Ekelund.