Hitta norrskenet i vinter – experten tipsar

Drömmer du om att se norrskenet? Norrskensfotografen Carl Bergstrand är aktuell med boken Norrsken – här ger han sina bästa tips till norrskensjägaren.

Så ser du norrskenet i vinter – experten Carl Bergstrand tipsar:

  1. Sverige har faktiskt en av världens bästa platser för norrskensupplevelser. Abisko, en bra bit ovan polcirkeln ligger inte bara under norrskenszonen, men har ofta även klar himmel. Det säkraste kortet är alltså – Abisko.
  2. En bit söderut från Abisko ligger Kiruna där man forskar intensivt på just norrsken. Även om vädret ofta tycks vara aningens sämre, är detta ett givet resmål för den norrskenstörstande. 
  3. Jokkmokk och Gällivare ska vi inte heller glömma bort. Men – och här kommer ett viktigt ”men” – norrsken kan faktisk blossa upp just där du bor, oavsett om du har Turning Torso i Malmö som utsikt, eller ser ett vindpinat fjäll i Sälen. 
  4. Allt handlar om solens aktivitet, och solstormar. Ju kraftigare sådana, desto större chans för norrsken i hela Sverige. Under bara 2023 har sådana norrsken inträffat (hittills) 4-5 gånger. 
  5. Mörker, oavsett plats, är din bästa vän. Långt från gatlyktor, statsljus, industrier och grannens julbelysning finner du de bästa förutsättningarna för att på riktigt uppleva norrskenet. 
  6. Kan du inte lämna en storstad eller större samhälle, är rådet att ta dig upp på en höjd, ett tak (med räcken) så du kommer upp en bit. Ta gärna en bild, men stoppa sedan undan mobilen eller kameran och bara njut. 
  7. Ta med dig tålamod, en kompis, något varmt att dricka – väntan kan bli lång. 

Under de närmaste åren förväntas fler och starkare norrsken över hela Sverige, eftersom vi går mot det som kallas solmaximum, den tid av solcykeln då solfläckarna blir som flest. Den här handboken förklarar hur solfläckarna ger upphov till norrsken, varför förekomsten växlar över åren och vad som orsakar norrskenets olika färger. Här finns också kloka tips om vad man ska tänka på när man ger sig ut i förhoppning om att se den fascinerande ljusdansen.

Utgiven på Max Ström 2023.