Ute testar: Pannlampan Silva Free 1200 

Har du en bra pannlampa finns (typ) inget dåligt väder, och friluftsdygnet har 24 ­timmar. Vi har utvärderat Silvas modulära nyhet Free i standardutförande.

Bakgrund
Svenska pannlampspecialisten Silva, som fyllt 90 i år, lanserade under hösten nya produktserien Free. Det är en modulär och sladdfri pannlampa som finns i tre olika ­styrkor – 1200, 2000 och 3000 lumen.

Vi har testat den förstnämnda med ­standardtillbehören, i modell small (S) vilket innebär ett batteri på 24,1 Wh.

Korta fakta
Free-serien har utvecklats med fokus på  cykling, löpning, längdskidåkning och toppturer. Att den är modulär innebär att du kan ”bygga ihop” din egen pannlampa efter just dina behov. Totalt finns tre ­lampenheter, fyra batterier och tre kit för montering ­(hjälmfäste, styrfäste och Gopro-fäste). Alla sladdar är integrerade i ­huvudbandet. ­Lampan vi har testat väger 263 gram, ­inklusive batteri, och kostar 2 199 kronor.  

UTE-låtande
Free-serien har prisats av bransch­mässan ISPO, bland annat för sin ­mångsidighet. Vi håller med! För oss som gärna varvar olika uteaktiviteter är det ­kanon med en enda lampa till allt, där man på sekunden kan klicka på ett större batteri för längre ­turer och lika snabbt byta fäste för att sätta­ ­lampan på hjälmen eller styret – till exempel.  

Vår testlampa har hängt med på november­mörka löp- och längdpass, och­ ­levererat en utmärkt ljusbild i olika ­väder. Vi ­tycker att 1200 ­lumen räcker gott för ­dessa ­aktiviteter, och då har du också en ­lampa som är lätt nog även för vandring och ­lägerliv. Tekniken med sladdarna ­integrerade i ­huvudbandet ­minskar trassel och ­förenklar handhavandet. Stort plus också för användar­vänligheten – du får en rejäl knapp för att sätta på lampan och ändra ­mellan ­olika ljuskäglor, vilket funkar fint även med handskar. Att man kan klicka fast lampan ­direkt på batteriet och få en ficklampa att ha i handen känns lika självklart som snillrikt. 

Kort sagt: ett bra val för dig som ­växlar mellan olika aktiviteter. Söker du en lampa för enbart löpning skulle vi nog valt en ännu nättare, alternativt skaffat den tillhörande förlängningssladden så att batteriet kan stoppas i fickan.

Testat av: Uteredaktionen