Bada kallt – så gör du

Om kallbad är hälsosamt eller ej råder det delade åsikter om, men många frälsta vittnar om dess många goda effekter. Är du också nyfiken på kallbad? Här kommer en miniguide till hur du gör.

Ta med en vän
Om du badar i sällskap med någon ökar du säkerheten – och får en trevlig kompisdejt som bonus. Har du ingen kompis som är badsugen kan du söka efter lokala grupper på Facebook.

Gör en kläd-plan
Ha stenkoll på hur och vad du ska klä på dig efter badet, så att du slipper stå och gräva efter kläderna i en väska. Ett par tofflor kan vara skönt direkt efter badet. Få snabbt av de blöta kläderna och byt om till torra. Om du inte ska hoppa direkt in i en bastu är det praktiskt med riktigt varma kläder, som ett underställ i ull, varma sockor och vantar till att börja med.

Bada tryggt och lugnt
Försök att vara lugn i vattnet. Andas djupt så att kroppen vänjer sig vid kylan. Testa att stanna kvar i tio andetag, det brukar lugna ned kroppen om den blir stressad. Doppa inte huvudet om du inte är en van kallbadare. Om du har hjärtbesvär ska du först höra efter med din läkare. När du badat några gånger kan du prova att vara kvar i vattnet i ett par minuter, men håll koll på klockan så att det inte blir för länge.

Öva
Kallbada ett par gånger i veckan för att vänja kropp och knopp vid det kalla vattnet. Du kan också öva genom att börja duscha kallt.

Tillbehör
Ta gärna med dig något att stå på och en termos med varm dryck. En mössa på huvudet är inte fel och en mobiltelefon är ett måste för säkerhetens skull. Skor och handskar i neopren är populära bland kallbadare eftersom de möjliggör att man kan vara i vattnet en längre stund.