Prylguide: Packa för vintertältning

Tältnatt som tältnatt? Nja, några prylar blir extra viktiga i snö och kyla. Vi har valt ut 9 favoriter som står pall i kärvt väder.

1. Lätt vintersäck

Vintervarm men ändå smidig, det är melodin­ för sköningen Neutrino 800 från Rab. Denna sovsäck väger­ 1 208 gram, har en fyllningsgrad på 800 – och enligt Rabs eget mät­system står den pall för kyliga tältnätter ner till minus 22. 7 499 kronor, rab.equipment.eu

2. Dubbelverkande flaska 

Den här klassikern från Nalgene är kanon under vinternätter i tält, både för dryck och som värmeflaska i sovsäcken. Finns i lite olika storlekar vad gäller rymd och öppning, den här rymmer 454 milliliter. BPA- och BPS-fri. 149 kronor, outnorth.com.

3. Isolerande underlag

Markkylan är ett hot mot sov­komforten vinter­tid. Skydda dig därför med dubbla liggunderlag för att hålla värmen. Ett isolerande ­liggunderlag närmast marken kan till exempel vara smidiga och smart packbara Switchback från amerikanska Nemo Equipment. Vikten ligger på 415 gram och R-värdet är 1,9. 699 kronor, xxl.se.

4. Alla tiders tältnyhet 

I början av 2024 väntas Hillebergs nyhet i expeditionsserien Black Label dyka upp i butikerna. Saivo 4 är ett kupoltält för tuffa turer i bistert väder året om, som utöver standardabsid också har en större absid med en extra stång. Packvikten ligger på 6,8 kilo. Finns sedan tidigare som tremannatält. 26 700 kronor, hilleberg.com.

5. Supervarma tofflor

Kall om tassarna? Fjällrävens Expedition Down Booties är ­riktigt goa att dra på sig när det ska vinter­tältas eller stugmysas. Nu kommer de dessutom i en ny gul färg som kan pigga upp friluftslivet. Fyllda med ­gåsdun à 750 i fyllningsgrad. 1 699 kronor, naturkompaniet.se.

6. Kamouflerat vindskydd

Hört talas om Jervenduken? Det hade inte vi, förrän fjällguiden Sofie Jugård Löfgren halade fram den på vinterturen. Mest känd är duken bland jägare och militärer, men den fungerar som bland annat vindskydd och isolering inom alla slags friluftsliv. ­Originalet väger 650 gram och kostar 2 349 kronor, ­jervenduken.se.

7. Prisad grävare

Ingen vintertältning utan spade, så är det bara. Alugator Ultra från Mammut är en synnerligen lätt historia på 395 gram som nyligen vann pris på branschmässan ISPO. Mammut gör spadar med utgångspunkten att gräva i laviner, så räkna med hög prestanda. 1 399 kronor, mammut.com.

8. Pålitligt multikök 

En av Primus trotjänare för kalla och kärva förhållanden är Multifuel Stove. Den kraft­fulla brännaren kan drivas på gas, kemiskt ren och blyfri bensin, fotogen, diesel eller flygbränsle – det du har till hands. 2 099 ­kronor, primusequipment.com.

Läs mer om hur du vintertältar här: Så vintertältar du – steg för steg