Sjusjøens bästa längdturer

Säg hej till journaliststudenten Sofie Jacobsson, som praktiserar på Utemagasinet i ett par veckor! Just nu är hon hemkommen från norska Sjusjøen strax norr om Lillehammer – ett riktigt vinterparadis där hon känner skidspår och -leder väl. Här bjuder Sofie på sina personliga favoritturer i området.

Sofies 6 längdfavoriter i Sjusjøen

Ett av mina absoluta favoritställen för längdskidåkning i Norge är Sjusjøen, strax utanför Lillehammer. Hit är det enkelt att ta sig och spåren kan varieras i oändlighet. Ofta blir den senaste turen jag gjort min nya favorit, och det är därför svårt att välja ut guldkornen. Men här kommer i alla fall ett försök till att lista några av de bästa topparna och sjöarna i Sjusjøen (samt ett norskt bonustips på slutet).

Morgontur till Lunkefjell
Jag är verkligen ingen morgonmänniska men är det något som frivilligt kan få ut mig i minus tjugo innan solen gått upp, så är det en morgontur upp på Lunkefjell. Helst innan spårmaskinerna varit ute och med ett nyfallet puder över spåren. För att nå fjället kan du förslagsvis starta från Sjusjøen langrennsarena eller Nordseter. Sedan väntar några lagom behagliga kilometer i motbacke innan du når toppen på 1032 meters höjd. På en klar väderdag ser du hela vägen till Jotunheimen. Passa på att åka ospårat på vägen ner om det kommit nysnö under natten för att få lite puderkänsla under skidorna. Hemma smakar morgonkaffet extra gott med den första milen i benen.
Längd: Beroende på start och runda mellan 8-10 kilometer tur och retur.

Sjusjøen – Snørvillen – Mostefjellet med våffelstopp på Midtfjellkoia
Den här turen ger både mjölksyra i triceps och vyer som i alla fall en svensk skulle säga är utöver de vanliga. Från langrennsarenan åker du några enkla kilometer österut på Sjusjøens egna motorväg Birkenbeinerløypa. Passa på att åka hela vägen fram till Midtfjellskoia och ta en våffla med brunost innan det är dags för stigningen upp på Snørvillen. När du efter några svettiga kilometer tagit dig upp på toppen har du 360 graders vy över klassiska spots som Hafjell, Trysilfjellet och Norefjell. Nu kan du välja att åka neråt igen men bonusen Mostefjellet är väl värt att ta omvägen förbi. En sen eftermiddag får du solnedgången över Sjusjøen som underhållning hela vägen ner till där du började. Bättre än såhär blir det nog faktiskt inte.
Längd: Cirka 15 kilometer.

Långtur till Pellestova via Kriksfjellet
Hur lång en långtur ska vara för att få kallas just långtur beror på vem man frågar, men enligt mig är det alla turer över två mil. Därmed kvalificerar sig denna runda in med råge. Den kommer lämna dig mör i kropp och ben men finns det något bättre än att spendera en hel dag på fjället? Starta på langrennsarenan och gå på västsidan av Kroksjøen. Runda Mellsjøen innan du börjar stigningen mot Kriksfjellet. Här kan du kan välja bland flera fina spår som går runt fjället men tar du den som går över får du bäst utsikt och mest mjölksyra. Efter ungefär tre-fyra timmar börjar du närma dig fjällhotellet Pellestova och här kan du slå dig ned framför den öppna spisen och äta en välförtjänt lunch eller eftermiddagsfika. När fötterna är varma igen tar du Trolløypa hemåt och ser solnedgången från Lunkefjell.
Längd: Cirka 37 kilometer med start/mål på langrennsarenan.

Kroksjøen runt
På Kroksjøen verkar solen alltid skina. Denna runda passar bra för dig som gillar breda, flacka spår och är fin om du har barn i pulka. Kroksjøen är också en favorit för många kitesurfare vintertid.
Längd: 11,5 kilometer.

Reinsvannrunden
Gillar du skejt passar Reinsvatnet ypperligt med sina breda och välpreparerade spår. Starta vid högfjällshotellet Pellestova och passa på att ta en våffla eller en varm choklad inne i Peisestova. Vill du kombinera allt åkande på längden med utförsåkning så ligger klassiska Hafjell Alpinsenter bara ett stenkast från Pellestova.
Längd: 20,4 kilometer

Månskensturen
Norrmännen pratar ofta om ”måneskinnturer” och visst är det något extra med att ge sig ut kvälls- eller nattetid med bara månen som guide. I Sjusjøen blir turen extra effektfull utan störande ljus från vägar eller elljus. Det är heller inte helt ovanligt att få span på norrsken.

Bra att veta Sjusjøen

  • Har världens längsta sammanhängande system av skidspår för både skejt och klassisk åkning.
  • Spåren finansieras i huvudsak av medlemsavgifter, föreningar och näringslivet och är gratis att använda. Man kan gärna ”vippsa” (swisha) ett frivilligt bidrag till Sjusjøen & Omegn Skiforening.
  • skidsporet.no får du bra översikt över systemet och kan planera din tur. Här kan följa spårningen i realtid då spårmaskinerna är utrustade med GPS. Finns även som app.
  • Bo: Boka din egen hytte via finn.no, airbnb, eller bo på lite större hotell som Rustad Hotell og Fjellstue eller Pellestova Hotell Hafjell.
  • Mer information hittar du på visitsjusjoen.no

Ta dig hit

Bil från Stockholm (8 timmar), Göteborg (6 timmar). Flyg till Gardermoen, eller ta tåg/buss till Oslo S. Sedan tar du tåg till Lillehammer. Därifrån finns dagliga bussar eller taxi till Sjusjøen.

Sofie Jacobsson är utbildad veterinär men har tagit ett sidospår och pluggar nu journalistik vid Södertörns högskola. Efter sju år i Norge förändrades hennes kärlek till friluftslivet för alltid och nu är vintrarna i Stockholm extra svåra att uthärda.