Premiär för Längtan till Áhkká

Längtan till Áhkká beskrivs som en poetisk dokumentärfilm om skidåkaren Magnus Granér och hans okända släkting Arthur Thelin som deltog i den första dokumenterade expeditionen upp på Áhkkás topp år 1921. Nästa vecka har filmen premiär och här kan du se bioturnéns datum – och den efterlängtade filmtrailern!

I april 1921 åtog sig en grupp fjällentusiaster med fotografen Borg Mesch i spetsen att vandra ut i Lapplands vildmark och försöka bestiga den högsta toppen på bergsmassivet Áhkká. Idag vet vi att Áhkká är Sveriges sjunde högsta berg, men då var detta i högsta grad ett outforskat område. Med hjälp av häst och släde och därefter skidandes med packning på ryggen gav de sig av. Med på resan fanns en ung man vid namn Arthur Thelin, som förde dagbok över deras upptäcktsresa.

Nästan 100 år senare får friskidåkaren Magnus Granér veta mer om sin släkthistoria och sin koppling till Arthur Thelin. Genom sin gammelmorfars dagbok kommer han också närmare sig själv. Hans passion för skidåkning och fjällandskap tycks nedärvd genom flera generationer. 2021 ger sig Magnus ut på en egen expedition, mot Stortoppen på Áhkká.

Nästa vecka bir det filmpremiär. På dessa biografer kan du träffa gänget bakom filmen:

  • Smygpremiär på Rigoletto i Stockholm, onsdagen den 21 februari kl 18.00 (Köp biljetter till smygpremiären här)
  • Filmstaden Bergakungen i Göteborg, fredagen den 23 februari kl 18:00
  • Filmstaden Lund, söndagen den 25 februari kl 15:00
  • Filmstaden Storgatan i Malmö, söndagen den 25 februari kl 18:00