På Utefest: Lär dig om buschcraft av Jonas Vildmark!

Vill du vässa dina kunskaper inom överlevnad, eller lära dig hantera elden? Då ska du komma till Utefest i Järvsö i september. Jonas ”Vildmark” Landolsi kommer vara på plats med spännande workshops i buschcraft. Här berättar han mer!

Vad ska du göra på Utefest?
– Jag är jätteglad att även i år få bidraga till det alltid så inspirerande evenemanget Utefest, inte minst då nu eventet skall hållas i Järvsö! Jag kommer att hålla Bushcraftworkshops under Utefest. Det blir en 2-timmarssession som kommer att hållas tre gånger under helgen. Vi ska zooma in på bushcraft, överlevnad och beredskap, med intressanta samtal om dessa tre ämnen, skillnader och likheter. Fokus kommer att ligga på eldkunskap, säker och effektiv hantering av eld. Vi kommer att beröra olika historiska tändtekniker, så som friktionseld, slagstål och eldstål. Och som deltagare kommer du att, med mig som coach, få öva på att göra upp eld med hjälp av en kniv och ett eldstål.

Kul! Finns det något särskilt du ser fram emot med Utefest?
– Det är alltid så inspirerande att vara på Utefest! Att få träffa alla deltagare, branschkollegor och att få nörda ner sig i vildmarkskunskap, både med givande samtal och hantverk. Men jag tror det viktigaste för mig är att flera olika delar av vildmarkskulturen får en chans att komma samman och dela erfarenheter. Detta genererar starka nätverk och kunskap som kan föra utvecklingen framåt vad gäller friluftsliv, naturturism och förvaltning av skog, vatten, vilt och miljö.

Har du någon relation till Järvsö sedan tidigare?
– Järvsö och Hälsingland ligger mig mycket varmt om hjärtat då jag har mina rötter och släktingar i vackra Hälsingland. Min Farfars far föddes under 1800-talet och levde på Hansagården Sörby i Järvsö, därför kallades han för ”Hansagubben”. Min Farfar Jonas ”Hansajonas” Olsson, ett av 14 syskon, föddes år 1910 på samma gård och kom även han att bli en bygdens kraftkarl, som brukade Järvsös jord och skog. Min blivande Farmor Signe Jonsson föddes år 1915 i grannbyn Undersvik. En kväll gick hon på dans på Lörängsbanan, och samma kväll stod Jonas Olsson ordningsvakt på dansbanan. De fattade tycke för varandra och byggde sedermera bo i Ljusdal, norr om Järvsö. Deras son, och min far, Roland Olsson föddes år 1940 i Ljusdal och under unga år formades även han av det strävsamma arbetet, med yxa, såg och häst, i de djupa Hälsingeskogarna. Jag själv har bott en period i Bollnäs under min ungdom och i dag äger jag och min fru Therese en skogsfastighet i Kilafors, där vi även bedriver kursverksamhet.

Wow, vilken story! Vad har du för uteplaner under 2024, förutom Utefest då?
– Jag är tacksam och lyckligt lottad att få spendera så mycket tid ute, genom mitt jobb som Instruktör, naturguide och Jägare. 2024 ser ut att bjuda på många spännande kurstillfällen både här hemma och ute i landet, inte minst inom överlevnad, jägarexamen och motorsågskörkort. Och den fritid jag har lägger jag gärna på familjen, gården och hundträningen.

Läs mer om familjen Landolsi här, i ett reportage publicerat 2018.

Läs mer om Jonas Vildmark Bushcraftcenter här

Läs mer om Utefest här.