Fredrikssons favoriter: Gå på topptur i Nordamerika

Utemagasinets Mattias Fredriksson bor sedan sju år i British Columbia, Kanada, och spenderar mer tid än någonsin på turskidor. Här tipsar han om sex paradis för toppturer i Nordamerika.

Text och foto: Mattias Fredriksson

1. Rogers Pass, British Columbia, Kanada

Legendariskt pass som ligger i bergskedjan Selkirks, halvvägs mellan Golden och Revelstoke i British Columbia interior. Rogers Pass bjuder på långa turer, stora åk och pampiga omgivningar. De största åken är närmare 2 000 fallhöjdsmeter, vilket gör Rogers Pass jämförbart med Alperna. Även terrängen är på sätt och vis mer lik Alperna än många andra ställen i Kanada. Däremot är snökvaliteten ofta bättre. Det faller i genomsnitt 15 meter snö i Rogers Pass varje år och det gör området till ett av de mest snösäkra i Kanada.

Passet toppar ut på 1 330 meter och precis där finns en stor parkering intill Rogers Pass Discovery Center. Här måste alla besökare registrera sig då Rogers Pass ligger i en nationalpark. I Revelstoke finns många duktiga guider som organiserar turer i Rogers Pass.

2.Teton Pass, Wyoming, USA

Nära gränsen mellan delstaterna Wyoming och Idaho har högt belägna Teton Pass ett ypperligt läge för lättillgängliga toppturer. Det 2 500 meter höga passet ligger i ett riktigt snöbälte, vilket gör att säsongen är väldigt lång, ofta från slutet av oktober till början av juni. De flesta turerna är ungefär 600–1 000 höjdmeter och ibland avslutas åken långt nedanför passet. Då detta är ett frekvent trafikerat pass (många som jobbar i Jackson bor i Victor, Idaho som är betydligt billigare) kan man sticka ut tummen och lifta tillbaka upp. Räkna med att få sitta på ett pickisflak.

Teton Pass ligger bara 20 minuter från den klassiska skidorten Jackson Hole så efter snöfall gäller det att vara uppe med tuppen om man vill ha orörda åk. Du kan hitta duktiga lokala guider både i Jackson och Victor.

3.Wasatch Range, Utah, USA

Precis vid foten av storstaden Salt Lake City i Utah ligger bergskedjan Wasatch Range. Få andra städer med över en miljon invånare har bergen så nära inpå, vilket skapar intressanta kontraster. Bergen kring Salt Lake är inte i närheten så stora som i Alperna; faktiskt är storleken och terrängen mer att jämföra med bergen i svenska fjällen. Däremot är snökvaliteten på en helt annan nivå. Det är ingen slump att det står ”Greatest snow on Earth” på nummerplåtarna på Utah-registrerade fordon. Delstaten är en av USA:s torraste och när stormarna når Wasatch-bergen faller snön med extremt låg fukthalt, vilket skapar fjäderlätt pudersnö. 

Det finns många områden för toppturer, men både Little Cottonwood Canyon (på motsatt från skidorten Alta) och Big Cottonwood Canyon (Meadow Chutes i nedre delen av Silver Fork Caynon) rekommenderas.

I Salt Lake City-området finns många guidefirmor och privata bergsguider. Anlita en av dem för säkra och roliga turer i Wasatch-bergen.

4.Duffey Lake Road, British Columbia, Kanada

Duffey Road ligger en knapp halvtimmes bilkörning från Pemberton och ungefär en timme nordöst om Whistler. Från det 1 350 meter höga passet finns ett dussintal klassiska skidturer, alltifrån mindre branta och öppna skålar till brant skogsåkning och seriösa, långa ski mountaineering-turer. Detta är en av de mest populära plasterna för topptursentusiaster som bor i Vancouver, Squamish, Whistler och Pemberton. Så även om det finns mycket terräng att välja på, kan det vara klokt att undvika de mest populära turerna under helgerna.

Det finns flera duktiga guideföretag i Whistler, så om du är på en skidsemester där och vill testa toppturer vid Duffey Lake rekommenderas att anlita en lokal guide.

5.Mount Baker, Washington, USA

Mount Baker i nordvästra Washington State får mer snö än någon annanstans i världen. Världsrekordet sattes vintern 1998/1999 då det föll otroliga 29 meter snö! Genomsnittet är drygt 16 meter, vilket också det är mest i världen.

Många skidturer görs med fördel från Mount Baker Ski Area, den mytomspunna skidorten vid vägs ände som är känd för stora puderdump, en genuin upplevelse och häftig terräng.

Den 3 288 meter höga – och aktiva – vulkanen Mount Baker är den högsta toppen i North Cascades National Park. Området ligger nära den kanadensiska gränsen och är populärt för skidturer och ski mountaineering. Terrängen är seriös och komplex så det gäller att ha bra koll innan man sätter av på turer i den här miljön. Säsongen är väldigt lång, du kan med fördel göra turer en bra bit in på sommaren. Det finns guidefirmor i Seattle, Bellingham och Mazama. 

6.Terrace, British Columbia, Kanada

Den lilla bergsstaden Terrace, som ligger i nordvästra British Columbia, är inget naturligt ’bucketlist-ställe” för de flesta skid- och snowboardåkare. Den ligger så långt från allt att det knappt är lönt att prata om körtider (vid bra vägförhållanden tar det drygt 15 timmar att köra från Vancouver). Till och med kanadensarna säger att det ligger ”north of nowhere”.

Kustklimat ger stora mängder nederbörd med långa och relativt kalla vintrar, vilket innebär enorma mängder snö. Addera 250 spektakulära bergstoppar samt skogsåkning i världsklass. Terrace har historiskt alltid levt på skogsindustrier och motsvarande, som fortfarande sysselsätter många, men numera flyttar allt fler hit för naturen och de fantastiska friluftsmöjligheterna. Med drygt tolv meter snö varje vinter, en lång säsong, fantastiska möjligheter för toppturer och stabila snöförhållanden är Terrace ett verkligt skidparadis.