Fjällräven classic på nya stigar

2005 lanserades Fjällräven Classic så som vi känner det idag. Vandringskonceptet som initierades av företagsgrundaren Åke Nordin har gjort stor succé bland både utenördar och nybörjare, och efter origi­nalet i Lappland har fler destinationer ­lanserats världen över. I sommar firar alltså den svenska upplagan 20 år, och i samma veva avslöjar Fjällräven två nyheter för ­inbitna Classic-fans.

Originalet i lappland
Leden där allt startade, Fjällräven Classic i originalutförande, är den välkända sträckan mellan Nikkaluokta och Abisko. 20 år efter premiären är det samma led som fortsätter locka människor från världens alla hörn att uppleva bland det bästa svenska fjällen har att erbjuda. 11 mil ska deltagarna vandra på 3 till 7 dagar och gör så med stopp i Singi, ­Sälka, Tjäkta, Alesjaure och Kieron innan målgång i Abisko. Årets vandring går av ­stapeln 9–16 augusti.

Nydraget i Lake District
2022 arrangerades Fjällräven Classic i ­Stor­britannien för första gången och då gick vandringen över det skotska höglandet. Ifjol pausade man för att reka ny rutt till 2024 och det har man gjort klart med. Den här gången arrangeras klassikern i England och genom nationalparken Lake District. Vandringen startar i Langstrath och deltagarna går i mål i Muncaster Castle, ­vilket innebär en tur på totalt 50 kilometer som beräknas ta tre dagar. Fjällräven Classic UK äger rum 17–20 september.

Drömtur i Patagonien
2–6 december, sist men verkligen inte minst, får vi stifta bekantskap med en helt ny medlem i Fjällräven Classic-familjen: Chilenska­ Patagonien. 74 kilometer vandring står på schemat och det lär bjudas på mäktiga ­skogar, karga berg och glaciärvyer utöver­ det vanliga. Man bör dock gilla att beta höjdmeter, för det blir ungefär 3 500 sådana fram till målet i Serrano, precis intill välkända nationalparken Torres del Paine. Räkna med 4 dagar på tur i Patagonien – och en hel del restid för att ta dig dit.

Mer info: Biljetterna till Fjällräven Classic 2024 släpptes i början av mars för samtliga destinationer. På experience.fjallaven.com kan du se om några finns kvar, och läsa mer om varje vandring.