Äventyrliga boknyheter

Vi firar Världsbokdagen genom att lyfta spännande nyheter i bokhyllorna. Här är 6 äventyrliga boktips!

Nya vandringsböcker

Utebokhandeln skiftar till vårkostym och det är vandring som frontar hyllorna.

Mäktiga skogsturer
33 vandringar i Kolmårdens mäktiga och ­kuperade skogar, ­mellan Sörsjön och Ågelsjön i väster och bort mot Nyköping i ­öster. Det har Lovisa Bergström och Adam ­Rindeskär knåpat ihop i denna guidebok. En majoritet av förslagen är dagsturer, men de beskriver också några flerdagarsturer. 359 kronor, Calazo Förlag.

Vandring som terapi
Kyrkoheden Carl Dahlbäcks liv vändes ­drastiskt upp och ner när hustrun Carina­ fick diagnosen ALS, och gick bort. Som en del i sorge­processen gav Carl sig ut på en fjälltur från Abisko till Nikkaluokta. I boken Jag ska bära din sorg till Nikkaluokta delar han med sig av både sorgen och naturupplevelsen. 209 kronor, Votum Förlag.

Härliga halland
I Halland kommer våren tidigt – så även vandringssäsongen. I Olle Persson nya bok Halland kan du hitta inspiration och förslag på vandringar och enklare utflykter längs den svenska sydvästkusten. Drygt 50 turer beskrivs totalt i boken, med översiktskartor intill som visar sträckningen. 279 kronor, Vildmarksbiblioteket.

Nya uteböcker för fikabordet

En riktigt bra coffee table-bok ska vara både snygg att titta på och intressant att läsa. Vi har fastnat för tre nyheter.

Vild visdom

Till vardags är Per-Johan Stenstrand pastor, men han älskar också att utforska den vilda naturen – där han känner sig närmare gud. I nya boken Wisdom from the wild, med både svensk och engelsk text, mixas andlighet med praktiska turtips och fina bilder från bland annat Lappland, Alaska och Sibirien. 333 kronor, Libris förlag.

Längsta leden
Tyska förlaget Gestalten vet hur man gör drömmiga coffee table-böcker. En nyhet för vintern 2024 är The Great Divide, där holländaren och långvandraren Tim Voors samlar sina minnen från den amerikanska 500-­milaleden Continental Divide Trail – en lika tuff som storslagen upplevelse. 416 kronor, Gestalten.

Nordlig fikakonst
Kokkaffe Landscapes är ju en passande titel­ i coffee table-sammanhang.­ Boken som utkom i somras är ett samarbete­ mellan kaffe­kollektivet Lemmel och ­fotografen Serkan Günes, båda med bas i Gällivare. 38 mäktiga naturbilder från norr varvas med Lemmels ­karakteristiska illustrationer och filosofi. 499 kronor, lemmelkaffe.com.