Susanne Vandraren: ”Jag bär runt på två sovsäckar”

Susanne Holmqvist lämnade ekorrhjulet för ett liv som fjällguide med många utedagar. Prylar vill hon ha så få som möjligt, men vissa är hon rent kär i.

Text: Emma V Larsson, Foto: Gösta Fries

Hur genomtänkt är din packning?
– Nu för tiden är den rejält genomtänkt och jag känner den väl. Förr om åren vägde jag saker och skrev listor, vägde för och emot. Men nu har jag koll på de grejer jag behöver och vill ha. 

Hur har packningen förändrats med åren?
– Jag har bytt ut utrustning när jag slitit ut den. Då har jag satsat på bättre funktion till lägre vikt. Jag är verkligen ingen lättviktsvandrare, men när jag ska byta ut en pryl gör jag det till något lättare. Förr tränade jag mer, men nu när jag bor i fjällen­ är jag bara ute hela tiden och tränar inte lika fokuserat. Lättare utrustning gör att man orkar gå längre. Men funktionen är ändå det viktigaste. I viss mån också bekvämligheten. Jag vandrar till exempel fortfarande i tunga Lundhags-kängor från 2018, för jag älskar dem. Jag är nyfiken på att testa barfotaskor men är inte riktigt där ännu. 

Varför lockar barfotaskor?
– Det är ju lite trendigt nu, att skala ner vikten rejält. Man blir såklart väldigt lätt på foten i sådana skor. Min packning har minskat en del i vikt de senaste åren, så egentligen behöver jag inte längre den stabilitet som mina kängor ger mig. 

Vad har du bytt ut i din packning?
– Nu har jag haft alla mina prylar i många år, men det första jag bytte ut var min ryggsäck – vilket var ett stort nybörjarmisstag! Att byta till en mindre och lättare ryggsäck kan man inte göra innan man har bantat själva packningen. Så efter det bytte jag ut det som var skrymmande och tungt. Som det gamla cellplast-liggunderlaget. På ett sätt var det skönt att vara nybörjare och inte veta så mycket. Jag ville bara ut i naturen och hitta mig själv. Jag använde gamla grejer.

Är du prylnörd numera?
– På sätt och vis, ja. Det går knappt att undvika. I övriga delar av livet lever jag avskalat och väljer bort prylar. Jag har till exempel inget rinnande vatten, och för första gången på flera år har jag nu en ugn! Men det är skillnad i friluftslivet, för man lär sig om nya material och funktioner hela tiden, vilket är intressant. I början hade jag ont om pengar och var ensamstående med småbarn. Under de åren byggde jag långsamt upp mitt friluftsförråd. Jag bestämde mig för att en gång om året fick jag köpa en dyr utrustningspryl. 

Vad väger din packning idag?
– Min egen baspackning väger elva kilo på sommaren, utan mat och dryck. Sen ska sägas att jag bär på två sovsäckar och två liggunderlag, en uppsättning är till min lilla hund Jason! Även ­kläder och mat till honom ska med. Jag kompromissar lite med min egen packning för att kunna ta med bra grejer till honom. Med hans packning blir det cirka 18 kilo totalt, för en veckas vandring. 

Unnar du dig inget onödigt i packningen?
– Inget lyxigt i matväg eller så, jag är jättetråkig på det viset. Jag kör stenhårt på frystorkat, precis så mycket energi som behövs. Jag torkar maten själv. Det blir lite lättare nu när jag har ugn! Men en lyxpryl jag packar med, som inte är nödvändig, det är termosen. Jag älskar en testund, både på morgonen och kvällen. Och måste man gå på toa mitt i natten får man se de vackra himlarna. 

Vad i packningen gillar du bäst?
– Sovsäcken. Den är skön och fluffig. Och min Nalgeneflaska, tung men jättebra! Jag har till och med två, en till mig och en till Jason. Jag fyller min med hett vatten och använder som element i sovsäcken. Jag är rädd för att frysa, så den är en trygghet. Det är också jättebra för att torka grejer, som Jasons ullunderställ.

Vad är det nyaste tillskottet i din packning?
– Ryggsäcken. Min gamla gick sönder och jag fick hyra en i panik, eftersom jag skulle ut och guida på fjället i två veckor. Det var den nya lättviktsryggsäcken Padje från Lundhags. Jag blev så förtjust att jag köpte loss den. Den sitter otroligt skönt.  

Är du nöjd med din packning?
– Jag är nöjd och trygg med den. Jag älskar den till och med, för den möjliggör ju att jag skulle kunna vara ute på tur i flera månader och överleva!  Om jag skulle byta ut något så är det tältet kanske. Jag har ett Hilleberg som jag älskar och har bott hundratals nätter i. Så det tar emot att byta ut det, men det vore ett bra sätt att spara vikt. Jag tänker mig att jag ska låna eller hyra ett nytt tält för att se vad jag föredrar innan jag köper. Jag gillar inte slit och släng, man måste ha ett miljötänk när man väljer utrustning. Därför tar det emot att byta till lätta material som kanske slits fortare. Jag har till exempel använt Klättermusens kläder länge – de har varit blytunga, men företaget har ett bra ­miljötänk som jag gillar.

Susanne Holmqvist

Ålder: 54 år
Bor: I en stuga i Åre.
Familj: Hunden Jason och tre utflugna barn.
Gör: Jobbar som fjällguide. 

I Susannes packning

Tältet: Hilleberg Anjan 2

Sovsäcken: Sea to Summit Flame 

Liggunderlaget: Eva Pad + Thermarest Neo Air Xlite

Köket: Primus Lite 

Skorna: Lundhags Syncro, äldre modell

Ryggsäcken: Lundhags Padje 60 l

Byxorna: Tierra Lite Track Convertible Pant

Tröjan: Flanellskjorta från Fjällräven

Jackan: OMM Halo

Förstärkningsplagget: Klättermusen Liv