Hollywoodfilmen om hunden Arthur får Sverigepremiär

Gatuhunden Arthur från Ecuador följde med multisportaren Mikael Lindnord hem till Örnsköldsvik – en historia som värmde många hjärtan och som till slut nådde Hollywood. Nu kan man äntligen se Arthurs och Lindnords resa på den stora duken. Arthur the King har svensk biopremiär nu på fredag. Vi tog oss en pratstund med Mikael Lindnord, om resan till bioduken.

Gatuhunden Arthur blev en stor stjärna efter det att han slog följe med det svenska laget i Multisport-VM i Ecuador, i hela 700 kilometer. Efteråt följde Arthur med multisportaren Mikael Lindnord hem till Örnsköldsvik. Nu har deras historia blivit film, med skådespelaren Mark Wahlberg i huvudrollen som Lindnord.

Hur känns det nu när filmen äntligen är här?
– Det har varit en sju år lång resa från första telefonsamtalet tills att vi äntligen är här. Feedbacken har varit enorm och vi har fått så högt som 98 % audience score på Rotten Tomatos som är helt orimligt högt och även 7,1 på Imdb, vilket känns helt fantastiskt.

  Hur har arbetet med filmen gått till?
  – Allt började med att jag skrev boken Arthur – Gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem. Sedan gjorde ESPN en dokumentär som blev EMMY-nominerad och den visades i USA. Då reagerade Hollywood och såg potentialen att visa historien på den stora duken. Boken bröts ner till ett manus av Michael Branth och sökandet av lämpliga skådespelare – och framförallt då för Arthur – började. Hunden Ukai blev huvudrollsinnehavaren. Men att få ihop en film var en bergochdalbana utan dess like. Det har varit flera studios, olika regissörer, flertalet länder, en Covid pandemi och strejker. I USA säger de att det är ett mirakel varje gång en film blir av och jag förstår varför nu.

  När vände det?
  – Vändningen kom när skådespelaren Mark Wahlberg engagerades och aldrig tvivlade på projektet. Det var nyckeln till filmen.

  Hur kändes det att vara med på inspelningen?
  – Det är så mycket jobb innan med att sätta miljöerna, scenerna och utrustningen, så väl på plats rullade det bara på. Innan vi började spela in så tränade vi skådespelarna i paddling, löpning med ryggsäck och mountainbike, allt för att få det så naturtroget som möjligt. När vi väl började filma så var det rätt långa dagar, då regissören Simon Cellan Jones ville ha mig först på plats varje dag för att kunna rådfråga om detaljer och inputs.

  Känner du att den porträtterar er resa med Arthur väl?
  – Ja, det tycker jag. Originalhistorien finns alltid kvar i boken och filmen är ingen dokumentär, men jag tycker att många scener är väldigt lika det som hände på riktigt.

  Vad hoppas du att filmen ska ge publiken? 
  – Arthur symboliserar mycket, men framförallt att aldrig ge upp och hur en händelse kan förändra ett liv för evigt.

  Läs mer om Mikael Lindnord här.