Linda Åkerberg: ”Lägersandalerna är alltid med”

Äventyraren Linda Åkerberg packar genomtänkt, kompakt och hyfsat lätt – men hon bär också med sig ett halvt kontor på de flesta av sina turer. 

Text: Emma V Larsson, Foto: Tony Öien

Hur genomtänkt är din packning?
– Den är väldigt genomtänkt. Allt som är med har ett syfte. Det är inte så att jag listar allt i Excel men jag har packlistor som jag utgår från. 

Slinker något ner i sista sekund?
– Ibland. I så fall är det mat eller snacks. Ett hål i packningen kan absolut fyllas ut med en -spontan chipspåse. 

Har du alltid packat så noggrant?
– Min packning har alltid varit genomtänkt, men absolut inte alltid optimal. Vi har ju alla varit nybörjare någon gång och då vet man inte vilka prylar som faktiskt är nödvändiga. Förr packade jag ner fler saker som jag inte använde, men det är ju så man lär sig. Man lär sig och utvärderar sin packning för varje gång.

Vad har du lärt dig genom åren?
– Min första rejäla vandring var sex månader på Pacific Crest Trail år 2016, en 428 mil lång led som går från Kanada till mexikanska gränsen. Då var jag nästan helt grön och vandringen blev en jättebra crash course, för jag lärde mig en massa om prylar och utrustning allt eftersom. Min packning blev lättare hela tiden eftersom jag lämnade kvar grejer som jag inte behövde. Jag minskade från 55 liter till 45 genom att skippa onödiga kläder.

Har din packning förändrats sedan dess?
– Egentligen inte jättemycket. Jag använder min utrustning länge, tills den har slitits ut. Det är ganska nyligen som jag fick lov att byta ut min sovsäck som jag hade med mig på PCT. Jag har också bytt ut mitt tält och några klädesplagg.

Varför bytte du tältet?
– Det första jag köpte var ett billigt tunneltält, som i och för sig gjorde sitt jobb men som inte var i så bra kvalitet. Sedan ett par år tillbaka har jag ett tvåmannatält som ger mig extra space. Det blir ju tyngre än ett enmanna, men jag tycker utrymmet är värt den extra vikten.

Tänker du mycket på vad prylar väger?
– Jag försöker aktivt minska vikten, men jag skulle inte kalla mig en lättviksvandrare. Bekvämligenheten har kommit att spela en större roll för mig och det är därför jag försöker minska på vikten – då finns det nämligen plats för extra mat eller annat. 

Och hur minskar du vikten?
– Jag köper absolut inte de lättaste prylarna, men står jag och väljer mellan två fleecetröjor så tar jag den lättare. För mig är det viktigare att -prylarna håller, länge. Jag vill kunna lita på dem i alla lägen. En gång sprang jag Kungsleden med fyra kilos packning. Det går ju, men det är ingenting jag rekommenderar. Man har inga marginaler då, allt måste klaffa. Generellt är det för mycket hets om att minska vikten tycker jag, det har ju helt att göra med hur man är som person. Klarar man av att vandra iskall i fyra timmar och kan ta tuffa beslut trots att man fryser, ja då funkar det ju att lämna extrakläderna hemma. 

Vilka är dina viktigaste prylar?
– Karta och kompass är ett väldigt tråkigt svar, visst? Det ska ju alla alltid ha med sig under fjällturer. Men förutom säkerhetsprylar så är det den utrustning som jag använder ofta och litar på. Som mitt lilla kök Primus lite. Det har jag haft i fem år nu. En annan favorit är min regnjacka, Lundhags Laka. Den klarar det mesta. 

Har du något onödigt med dig?
– Det beror på hur man ser det. Vissa grejer är inte livsnödvändiga, men det är ändå något jag väljer att ha med mig. Alltså har det ett tydligt syfte. Som mina lägersandaler. Jag skulle aldrig vandra utan att ha dem med mig! Det är så skönt att lufta fötterna och vädra ur kängorna.

Vad är det nyaste tillskottet i din packning?
– En liten sil för lösviktste, det unnar jag mig. I somras köpte jag också en stekpanna för jag har börjat äta frystorkad äggröra till frukost. Supergott! 

Är du nöjd med din packning?
– Nja. Eftersom jag reser mycket ska jag oftast vidare direkt efter en tur, ut på en expedition, reportagejobb eller en guidning. Därför har jag nästan alltid med mig ett litet kontor i ryggsäcken, med dator, stor kamera och hårddisk. Bara det väger ju fem kilo. Detta måste jag göra något åt. Nu har jag precis bytt ut datorn mot en padda, så där kapar jag en del på vikten.  

Linda Åkerberg

Ålder: 39 år

Bor: Stockholm

Familj: Fästman och tre bonusbarn.

Gör: Äventyrare, fotograf, influerare. Ambassadör för Lundhags.

Aktuell: Linda pausade nyligen sitt nya äventyr, där hon för egen maskin skulle ta sig 10 000 kilometer från det kontinentala Europas nordligaste punkt till den sydligaste: Nordkap till Tarifa. Nu tar istället sig an ett. annat, lite annorlunda äventyr; Expedition X – 10 000 km från huvud till hjärta.

I Lindas packning

Tältet: Big Agnes Copper Spur UL2

Sovsäcken: Har länge haft en Nemo Rhapsody 15, men i sommar blir det Pajak Radical 4Z.

Liggunderlaget: Thermarest Z-Lite

Köket: Primus Lite

Skorna: Lundhags Vandra High

Ryggsäcken: Lundhags Padje Light 60 l

Byxorna: Lundhags Askro Pro Stretch

Tröjan: Lundhags Padje Merin Windblock Hoodie

Jackan: Lundhags Laka (regnjacka)

Förstärkningsplagget: Rab Kaon Jacket

LINDA tipsar: Mina bästa turer

1. Pacific Crest Trail, USA. 428 mil som lärde mig mycket om vandring och om mig själv. 

2. Kungsleden i Sverige är en favorit som jag återvänder till om och om igen. Det finns 40 fina mil att välja mellan. 

3. Veckolånga turer i fjällen på platser som jag inte besökt förut. Det drömmer jag alltid om.