Lär dig plåta friluftsliv med mobilen

Hur tar man egentligen snygga bilder under sina äventyr? Det kan du förkovra dig i på Utefest i september. Då kommer nämligen fotografen Sofia Lewerin att hålla i en  fotokurs helt inriktad på att fota friluftsliv med mobilen. Här berättar hon mer – och ger ett smakprov på sina bästa foto-knep.

Vad ska du göra på Utefest?
–  Jag ska fotografera och filma eventet, samt hålla i en fotokurs som är helt inriktad på att fota friluftsliv med mobilen.

Spännande! Vad är målet med fotokursen?
– Målet är att deltagarna ska, med sin nya fotokunskap, tycka att de är ännu roligare att fota sina äventyr och upplevelser utomhus. På så vis kan vi alla inspirera ännu fler människor till att vara ute i naturen. 

Vad ser du mest fram emot med Utefest?
– Att få spendera tid i naturen med nya människor och samtidigt få vara kreativ med min kamera.

Vad är dina bästa tips om man vill bli bättre på att dokumentera sitt friluftsliv?
– Lek med färg, form, mönster, textur, djup i bilden, ljuset och vinklar istället för att bara fota vad som är framför dig. Det är också lätt att vilja fota allt och glömma att vara i nuet i naturen. Välj därför noggrant vad du fotar och kom hem med några bra bilder och en bra upplevelse, istället för tusen halvbra mobilbilder. Du måste också våga fota människors ansikten och reaktioner istället för uppställda porträtt där alla ler och tittar rakt in i kameran. 

Läs mer om Utefest här.