Att laga mat på stekhäll har aldrig varit hetare. Den klassiska muurikkan har fått konkurrens i friluftsbutikerna av både liknande och helt andra hällar – vi har hårdtestat sex olika modeller.
Av: Uteredaktionen, Foto: Sofie Lantto
Så gick testet till:
Vi har monterat, demonterat och packat om varje stekhäll åtskilliga gånger för att bedöma hur de är att hantera och bära med sig. I de fall en förvaringsväska medföljer har vi testat även denna. Hällarna har förberetts enligt leverantörens anvisningar – i vissa fall bränts in, i andra fall tvättats. Hällarna från Dalum och Muurikka levererades inbrända. Vi har lagat minst två rätter över eld på varje häll: Wok med grönsaker och kyckling-filé samt raggmunk med fläsk.
Vi har fyllt hällarna med vatten för att jämföra hur mycket de rymmer. Övriga mått från leverantör. Priserna som anges är de billigaste vi hittat, ofta i näthandel. Detta test gjordes under hösten 2022.
Finland, tidigt 1970-tal. De båda vännerna Mikko Kahelin och Reijo Sistonen klyver en vattenkittel för att få till en bärbar stekhäll, då de är sugna på att brassa pannkakor över elden ute i naturen. Deras uppfinning sprider sig i bekantskapskretsen, snart kan hällen köpas på lokala bensinmackar – och 1976 grundar de företaget Muurikka.
Hundratusentals hällar lär ha sålts sedan dess, och en inte alltför vild gissning är att försäljningskurvan pekat brant uppåt de senaste fem åren. För det här med matlagning över öppen eld har ju fullkomligen exploderat. Det som förr var en syssla för jägare, fiskare och annat erfaret friluftsfolk är numera en bred och lagom äventyrlig aktivitet som vem som helst kan våga sig på. Ingen koll på eld eller utematlagning? Gå en kurs, skaffa en bok i ämnet eller följ några väl valda utekockar i sociala medier.
På tur eller i stugan
För många är namnet muurikka än idag synonymt med stekhäll för friluftsbruk, trots att butikerna numera dignar av liknande produkter – och stora mängder tillbehör – av alla möjliga fabrikat. Vissa riktar sig mest mot stationärt lägerliv vid stuga eller med bil, medan andra fokuserar på bärbara modeller för exempelvis vandring eller paddling.
Eftersom det är första gången vi testar stekhällar i Utemagasinet har vi gjort ett ganska brett urval, för att kunna lyfta fram och jämföra olika former och material. Av den anledningen har vi inte korat någon testvinnare utan resonerar mer kring användningsområden, för- och nackdelar.
Muurikkas egen uppdaterade häll är tillverkad i varmvalsat stål, vilket ger en tunn men ändå gedigen produkt som sprider värmen från elden på ett bra sätt och fixar de flesta rätter. Den blir snabbt varm när du ställt den över elden – men svalnar också ganska snabbt, om du inte eldar i jämn takt. 48-centimetershällen väger drygt 5 kilo.
Svenska Hällmark har en snarlik modell i samma material, men vi har istället valt att testa deras traktörhäll med högre kant som sticker ut i utbudet. Med sina 51 centimeter i diameter och 6,4 kilo hör den till testets tungviktare, men den rymmer också klart mest – hela 10,2 liter!
Ungefär hälften så mycket väger testets riktiga lättviktare, från Primus respektive Dalum. Båda dessa är bra val om du vill ta med din stekhäll på längre äventyr. Dalumhällens tunna, specialbehandlade stålyta hanteras ungefär som hällarna från Muurikka och Hällmark, medan Primushällen är gjord i rostfritt stål och kräver minimalt med underhåll. Den sistnämnda är fyrbent.
Högt ställda miljökrav
Testets mest gedigna häll kommer från Royal Steel i Borgafjäll, som liksom dalaföretaget Dalum drog igång sin verksamhet under 2020. Deras Vildhällen är en friluftsanpassad variant av ett riktigt kockstekbord med mycket hantverkskänsla, där vi steker raggmunkar långt efter att elden har slocknat.
Norska Espegard bidrar i testet med en klassiskt formad stekhäll, rund och trebent, i obehandlat gjutjärn. Ytan är porös och behöver mättas med fett och brännas in ordentligt innan hällen tas i bruk, men trots det rejäla materialet är den förhållandevis smidig att hantera. Precis som Vildhällen värms Espegards häll upp långsamt, men när matlagningen väl kommer igång håller den jämn och hög värme. Båda dessa väger 6 kilo.
Samtliga hällar har levererat bra resultat under testet, i form av många portioner god utemat som slukats till sista tuggan. Ett par av hällarna briljerar i stekyta, men de stora skillnaderna mellan testmodellerna finns i hanteringen, hur lång tid matlagningen tar, vilka rätter som är smidigast att laga och själva kockupplevelsen.
Dalum och Royal Steel arbetar småskaligt med lokala råvaror som bas och högt ställda miljökrav. Men oavsett vilken häll du väljer av de testade kan den, med rätt omvårdnad, gå i arv i generationer. En bra bas för hållbart friluftsliv.
Muurikka stekhäll
Pris 695 kronor
Yttermått 48 centimeter ø
Benlängd 20 centimeter
Vikt 5,2 kilo
Material Varmvalsat stål, 3 millimeter tjockt. Kromade ben.
Rymd Cirka 2,7 liter.
Övrigt Finns även i måtten 38, 58 och 78 centimeter ø samt utan ben. Enkel väska i textil kan köpas till (149 kronor). –
Köpinfo muurikka.se
Beskrivning
Originalet från Finland, som kom i sin första version redan på 1970-talet. För många är begreppet muurikka fortfarande synonymt med stekhäll, men företagets utbud är idag stort och brett med fokus på utematlagning över eld och gasolbrännare. 48-centimeters-hällen rekommenderas för 4–6 personer.
Hantering
De tre benen, runda i formen, gängas fast på undersidan av den lätt skålade hällen. Svårt att gänga dem ända in, men det går bättre om man ruckar lite på benet medan man skruvar. Hällen ska brännas in några gånger innan den tas i bruk. Platt form i ett stycke gör hällen smidig att ta med, trots att den inte hör till testets lättviktare. Rengör med vatten, torka noga, fetta in och förvara torrt.
Matlagning
Hällens bredd och skålning lämpar sig bra för att woka grönsaker och kyckling till 4–6 personer. Den heta oljan samlas i mitten, så det gäller att röra regelbundet för bästa resultat. Raggmunkar steks bäst i omgångar, 2–3 mindre i taget, för bästa stekyta. Inget bränner fast. Hällen blir snabbt varm och svalnar lika snabbt.
Kommentar
Muurikkahällen känns gedigen, med bra stekyta och väl avvägd skålning för wok och såsiga rätter. Lite bökigt att gänga fast benen jämfört med flera andra hällar, men den känns stabil över elden. Är raggmunk eller liknande favoriträtten kan den minsta storleken (38 centimeter) fungera lika bra som denna – den väger bara 3,5 kilo. Handtagen är lite kantiga att ta i utan handskar och riskerar att nöta på den enkla skyddsväskan. Kant saknas, så det gäller att inte vispa runt råvarorna för hastigt.
Hällmark Traktörhäll
Pris 729 kronor
Yttermått 51 centimeter ø
Benlängd 22 centimeter
Vikt 6,4 kilo
Material Varmvalsat stål, 3 millimeter tjockt, med specialbehandlad stekyta. Kromat stål i handtag och ben.
Rymd Cirka 10,2 liter
Övrigt Enkel förvaringsväska i textil kan köpas till (från 119 kronor).
Köpinfo hallmark.nu
Beskrivning
Svenska Hällmark har ett stort utbud av hällar, pannor och annan utrustning för matlagning över öppen eld eller gasol-brännare. Ett signum är de kromade handtagen i fjäderstål, som inspirerats av gamla ved-spisar. Traktörhällen skiljer sig från den klassiska runda/platta stekhällen med sin höga kant på 5 centimeter.
Hantering
Snabb och enkel montering där de tre benen skruvas i gängor. Benen fäster bättre om man ruckar lite på dem medan man skruvar, men det är svårt att få dem att sitta bergfast. Hällen levereras med oljemättad stekyta, men bränn gärna in den ett par gånger extra för bästa stekresultat. Rengör med vatten, torka noga och förvara torrt för att undvika rost.
Matlagning
Traktörhällen har nästan platt botten, vilket är optimalt när vi steker raggmunk. Fettet håller sig spritt i pannan och 5–6 munkar plus fläsk kan lagas samtidigt med fin och frasig stekyta. Wokrätter lagar vi enkelt och utan spill till 10–12 personer – även lämplig för grytor och soppor.
Kommentar
För den som vill laga till många – på tomten, vid stugan eller under kortare utflykter. Inte den bästa hällen att bära med sig längre sträckor, men med tanke på rymden (över 10 liter!) får du mycket häll för vikten. Benen svajar något efter montering, men på plats över elden känns traktörhällen trygg och stabil. Handtagen i fjäderstål är skönare att hålla i än de enklare hålhandtagen som flera av de andra hällarna har. Tunna stålhällar svalnar snabbt, och därmed maten – men bra om hällen ska packas i väska.
Dalum brasu kit
Pris 1 649 kronor
Yttermått 50 centimeter ø
Benlängd 25 centimeter
Vikt 3,7 kilo
Material Svenskt stål med specialbehandlad yta.
Rymd Cirka 2,2 liter
Övrigt En enkel rolltop-väska i polyester ingår, liksom tvättbara innerpåsar i nylon för häll och ben. Finns även i 30 och 40 cm ø.
Köpinfo dalumsweden.se
Beskrivning
Uppstickaren Dalum lanserades 2020 och har sina rötter i Dalarna, vilket syns tydligt i produktnamnen. Stekhällen kan köpas i detta Brasu Kit med enkel väska samt i Jälda Kit med rejäl väska/ryggsäck och special-tillverkade tillbehör. Pannkaksmix, renskinn och t-shirts säljs också via hemsidan.
Hantering
Tre ben monteras enkelt i gängade muttrar på hällens undersida. Benen är runda, med ett tillplattat parti som ger ett bättre grepp. Benen kan skruvas åt ordentligt och både enskilda ben och hällen som helhet känns stabil efter montering. Hällen ska brännas in, pedagogisk video finns på hemsidan.
Matlagning
Dalumhällen blir snabbt het och levererar frasiga raggmunkar med fläsk utan problem. Den är något mindre skålad än modellerna från Muurikka och Espegard, men fettet rör sig alltjämt mot mitten så gör helst en större raggmunk i taget eller flytta runt ett par tre stycken för bästa resultat. Vår wokrätt blir bäst när vi steker råvarorna var för sig och blandar ihop allt på hällen mot slutet.
Kommentar
Dalumhällen är den lättaste och smidigaste av testhällarna att ta med på tur. Det räcker med en liten brasa då hällen snabbt blir het, och mat till 4–5 personer lagas i ett nafs. Smidig montering, stabil konstruktion. Vi rekommenderar det lyxigare Jälda Kit, med samma häll men en bra och tålig väska som kan bäras på ryggen eller fästas på kajaken. Lagar du mest raggmunk eller motsvarande kan 30- eller 40-centimetersmodellen räcka för likvärdigt resultat. Ännu lättare! Miljötänk redovisas på hemsidan.
Primus openfire pan small
Pris 999 kronor
Yttermått 46×59 centimeter
Benlängd 25 centimeter
Vikt 3,3 kilo
Material Rostfritt stål med lättviktskärna i aluminium.
Rymd Cirka 4,2 liter
Övrigt Openfire Pack Sack i kraftig nylon kan köpas till (369 kronor). Openfire Pan finns även i large, 47×76 centimeter.
Köpinfo primusequipment.com
Beskrivning
Svenska Primus behöver väl ingen närmare presentation, när man i år firar 130 år sedan det allra första fotogenköket lanserades. På senare år har utbudet av mer camping-betonade produkter vuxit rejält – där hittas Openfire Pan och en hel del annat, som eldfat och köksredskap.
Hantering
Testets enda fyrbenta häll monteras lätt, i och med att benen är greppvänligt kantiga och gängorna välsynkade. Resultatet blir riktigt stabilt. Benen kan också monteras ovanifrån och då fungera som handtag. Ytan i rostfritt stål behöver inte brännas in, bara tvättas av före och efter användning.
Matlagning
En rostfri häll ger inte samma gedigna känsla som kolstål eller gjutjärn; stekytan blir inte densamma och du får jobba lite mer med elden för att hålla temperaturen jämn. Men Primushällen är å andra sidan lätt, stabil och snabb. Så snart hällen står över elden kan du lägga på maten, vilket sparar både ved och tid. Vi lyckas bra med både raggmunkar, fläsk och wokade grönsaker. Modellen ”small” känns stor – mat till många kan lagas samtidigt. Skruva bort benen så har du en bricka att lägga på grillen eller servera på.
Kommentar
Primus Openfire Pan är för dig som söker en lätt, snabb och ganska okänslig häll att ta med på tur i vått och torrt. Rör ofta, så bränner du inte maten. Eldar du på marken står den stabilt med sina fyra ben, men den är för bredbent för vissa runda eldfat (passar dock på Primus egen Kamoto Openfire Pit Small, 1 500 kronor). Openfire Pan blir inte direkt vackrare med tiden, men funktionen bibehålls. Openfire Pack Sack är en tålig förvaringsväska som kan sköljas ur – dock är onesize onödigt stor för small-hällen.
Royal steel vildhällen
Pris 1 900 kronor
Yttermått 30×30 centimeter
Benlängd Inga tillhörande ben.
Vikt 6 kilo
Material Massivt svenskt kolstål med specialbehandlad yta.
Rymd Cirka 0,7 liter
Övrigt En enkel förvaringspåse i juteväv ingår. Finns även i storlekarna 45×30, 38×38 och 43×55 centimeter.
Köpinfo royalsteel.se
Beskrivning
Royal Steel grundades 2020 och har sitt säte i Borgafjäll, Västerbotten. Affärsidén är att leverera ”lokalproducerade premium-produkter med norrländsk touch” – och den mest kända så här långt är Vildhällen. Den tillverkas för hand på beställning, och kan fås i specialmått utöver ovan nämnda.
Hantering
Vildhällen kommer i ett stycke och kan placeras direkt i elden, på grillen, i ugnen, på gasspis eller induktionshäll. Separat benställning är på gång (andra fabrikat finns, se Primus och Hällmark). Bränn in hällen noga, instruktion medföljer (vi följde tipset att använda hushålls-ugnen – mycket smidigt). Förvara torrt och varmt för att undvika rost.
Matlagning
Det tar en stund för hällen att bli genomvarm, men när fläsket och raggmunkarna väl är på briljerar Vildhällen med testets bästa stekyta. Den är inte stor, men då den är helt platt fixar den fler raggmunkar åt gången än samtliga skålade modeller i testet – och den lilla kanten framtill hindrar fettet från att rinna iväg. Woken blir fin tillagad lite i taget, men detta är inte hällen för såsiga rätter.
Kommentar
Här snackar vi kockkänsla. Vildhällens massiva stålbotten håller värmen hög och jämn – vi stekte vidare även utan eld, med testets bästa stekyta. Tung, men kompakt nog att packa med på bilsemester och näräventyr. Funkar att lägga rakt i elden, men lite bökigt att hålla den lodrät över tid. Vi ser fram emot kommande benställning. En investering för den allsidige matlagnings-nörden, som utnyttjar hällen både ute och inne. Miljötänk redovisas på hemsidan och en del av vinsten går till naturvård.
Espegard stekhäll
Pris 719 kronor
Yttermått 45 centimeter ø
Benlängd 25 centimeter
Vikt 6 kilo
Material Gjutjärn, obehandlat, 6 millimeter tjockt.
Rymd Cirka 3 liter
Övrigt Enbart denna storlek, ingen tillhörande väska.
Köpinfo espegard.se
Beskrivning
Norska Espegard började sälja björkved på 1980-talet, och 20 år senare föddes den hängande bålpannan som blivit varumärkets signum. Idag har man ett brett produkt-utbud som kretsar kring eld, skog och matlagning. Denna stekhäll i gjutjärn passar i nämnda bålpanna och andra liknande.
Hantering
Enkel och smidig montering, där de tre benen passar fint i gängorna och ger ett riktigt stabilt resultat. Till skillnad från de andra hällarna i testet kommer den här i gjutjärn obehandlad, vilket innebär att ytan är porös och behöver mättas med fett och brännas in minst ett par vändor. Viktigt också att smörja in hällen efter användning, så blir ytan allt bättre med tiden.
Matlagning
Du behöver vänta in en jämn glöd för att värma upp hällen sakta, vilket tar lite tid. Men när den väl fått upp värmen behöver du inte jobba särskilt hårt för att hålla den jämn och matlagningen går snabbt. Bäst resultat får vi med wokade grönsaker och kyckling, där stekytan blir superfin och den lilla kanten håller råvarorna kvar i hällen trots ivrigt rörande. Fettet rör sig mot mitten, men är hällen väl inbränd går det ändå bra att steka raggmunkar på hela ytan.
Kommentar
Alla som använt en klassisk gjutjärnspanna hemma på spisen kan ana hur den här hällen fungerar. Smörj, smörj, smörj – och ta det lite piano – så kommer den att ge dig superb stekyta, oavsett rätt. I evighet. Den gör sig bäst i stationärt uteliv, då den väger en hel del och saknar väska. Svalnar också långsamt efter upphettning.