Naturkompaniet ger 3,5 miljoner till svenska vandringsleder

Det växande intresset för vandring och bristande underhåll sliter hårt på våra svenska vandringsleder. Därför väljer Naturkompaniet att sponsra tolv utvalda projekt längs Sveriges leder med 3,5 miljoner, för upprustning och reparation.

Att Sveriges vandringsleder är i behov av upprustning har det framkommit i flera rapporter. Ett ökat vandringsintresse och brist på resurser för underhåll har lett till erosion, skador på känsliga naturmiljöer och ekosystem samt minskad tillgänglighet för vandrare. Nu delar Naturkompaniet ut 3,5 miljoner kronor för upprustning av några av Sveriges mest besökta leder. Initiativet heter Naturbonusen och har stöttat natur- och miljöprojekt med totalt 26,5 miljoner kronor sedan starten 2011, med syftet att ge tillbaka till den svenska naturen.

– Det är en naturlig förlängning för oss på Naturkompaniet att värna om naturen och den svenska outdoorkulturen, både genom vårt sortiment och genom initiativ som Naturbonusen. I år känns det självklart att dela ut Naturbonusen till flera vandringsleder som är i behov av resurser för upprustning, säger Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet, i ett pressmeddelande.

Vandringslederna som får motta bidrag från Naturkompaniet är Bohusleden, Gästrikeleden, Höga Kusten-leden, Isälvsleden, Kroppefjällsleden, Skåneleden, Smålandsleden, Solanderleden, S:t Olavsleden, Sörmlandsleden, Upplandsleden, Östgötaleden. Pengarna ska bland annat användas för att fixa förslitningar som trasiga spänger, ledmarkeringar och vindskydd för att fler ska ha möjlighet att besöka vandringslederna.

– Naturbonusen är ett fantastiskt och välbehövligt tillskott för underhåll av Sörmlandsleden. På och i anslutning till den hundra mil långa vandringsleden finns det många vindskydd, spänger/broar och rastplatser som nyttjas av vandraren. Detta fina bidrag kommer möjliggöra upprustning av flera av dessa platser, säger Sörmlandsledens ordförande Kurt Högström.