Experten: Så minskar ni skärmbråk på semestern

Följer skärmen med till fjällstugan? Eller ut i tältet? Över hälften av alla svenskar upplever att familjens skärmtid ökar under semestern, enligt en ny undersökning från Tele2. Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska Institutet, delar med sig av sina bästa tips för att undvika skärmbråk i familjen under ledigheten.

I nästan var tredje familj är skärmtiden den största källan till familjekonflikter under sommarlovet. Drygt 7 av 10 har blivit irriterade på att någon i deras familj använt skärmen vid tillfällen när de inte tycker att skärmen ska användas.

Samtidigt är det många som upplever att digitala skärmar bidrar till en bättre semester. Nästan 8 av 10 svenskar tycker att digitala enheter som mobiltelefoner och surfplattor kan hjälpa dem att slappna av under semestern och lika många tycker att skärmtiden fungerar som ett hjälpmedel för familjen att umgås och hitta på saker tillsammans under sommarledigheten. Hela 89 % upplever dessutom att digitala enheter hjälper dem att planera inför och under semestern. 

82 % av svenskarna tror att det vore en bra idé att gemensamt komma överens om riktlinjer för skärmtiden i familjen. Nästan varannan svensk upplever att de behöver en bättre balans för sin skärmtid och hela 84 % känner att de kan fastna i slöscrollandet längre än vad de egentligen vill.

Psykologiprofessor Lisa Thorells bästa tips för en hållbar skärmtid för hela familjen i sommar:

1.      Använd skärmarna på ett medvetet sätt

Skärmen kan vara ett jättebra hjälpmedel för att umgås mer med varandra och hitta på saker tillsammans under semestern. Försök undvika att fastna för länge i det klassiska ”slöscrollande” och använd i stället skärmarna på ett roligt sätt tillsammans. Exempelvis genom att spela ett digitalt spel, göra en TikTok-video tillsammans eller göra research till ett gemensamt sommarprojekt.   

2.      Sätt upp tider för slösurfande och försök lägga bort skärmen helt ett tag 

Självklart är det helt okej att vila upp sig i hängmattan och slösurfa en stund under semestern. Det svåra brukar vara att inte fastna i scrollandet längre än vad man egentligen vill. Sätt därför upp en bestämd tid i förväg. Försök också att lägga bort skärmarna helt då och då för att vara helt närvarande i stunden. Om det känns jobbigt kan ni börja med korta stunder för att få in vanan och hitta en balans som känns lagom för just er.  

3.      Hitta ett lustfyllt sätt att komma överens om gemensamma riktlinjer för hur och när ni använder era skärmar

I många familjer är ett av de största irritationsmomenten när någon i deras närhet använder skärmen vid ett tillfälle man själv inte tycker den ska användas. Försök därför hitta ett bra sätt att tillsammans bestämma när ni använder skärmarna och när ni lägger bort dem.

Om undersökningen
Undersökningen från Tele2 genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 29 april–7 maj 2024. Totalt intervjuades 1013 personer som har barn mellan 2–18 år i hushållet.