Sommarfjällen lockar barnfamiljer

När Sveriges barnfamiljer får välja vilken typ av svensk miljö de vill besöka, rankas fjällen som förstahandsval. Det visar en ny undersökning som Infostat genomfört på uppdrag av SkiStar.

Undersökningen visar att 28 procent av Sveriges barnfamiljer rankar fjällen som förstahandsval om de får välja vilken typ av svensk natur som de vill besöka och lära sig och sina barn mer om. I storstadsområdena är siffran är ännu högre: familjer med barn i förskoleåldern 35 procent, låg/mellanstadiet 38 procent och högstadiet/gymnasiet 30 procent.

– Våra stillasittande liv bakom digitala skärmar har blivit ett av Sveriges största folkhälsoproblem. I vår fjällvärld blir det helt naturligt att lägga mobiltelefoner och iPads åt sidan utan att det, som i vardagen, ofta blir en kamp och ett ständigt dåligt samvete. Stressade storstadsmänniskor får möjlighet att komma nära naturen, låta huvudet vila och samtidigt röra på sig under sommarsemestern, vilket är ett bra sätt för både vuxna och barn att må bättre och orka mer, säger Stefan Sjöstrand, VD på SkiStar.

62 procent av de tillfrågade barnfamiljerna svarar att det är viktigt eller mycket viktigt att sommarsemestern inkluderar möjligheter att vara fysiskt aktiv. Även här sticker storstadsområdena ut, och siffrorna är ännu högre: familjer med barn i förskoleåldern 81 procent, låg- och mellanstadiet 74 procent, och högstadiet/gymnasiet 63 procent.

Undersökningen visar att vissa faktorer är särskilt viktiga när man planerar sin sommarsemester. Umgänge med familjen och avkoppling toppar listan. Hela 65 procent av de som har hemmavarande barn uppger att umgänge med familjen är en särskilt viktig faktor när sommarsemestern planeras.