Recept för fältugn: Pulled pork i porter

Det fältugnens tur att trenda bland friluftsfolket. Här kommer ett underbart recept skapat av utekocken Elle Nikishkova, som just nu är aktuell med boken Laga mat i fältugn.

Recept: Elle Nikishkova, Foto: Forrest & Indiana D’Andreae

8–10 portioner

2 kg fläskkarré
1 liter porter eller annan mörk öl
8–10 skalade vitlöksklyftor
4 rödlökar
1 msk rökt paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 msk spiskummin
1 msk salt
Olja till stekning

Gör så här: Skala rödlöken och dela den på längden i fyra bitar. Torka köttet med hushållspapper och rubba det sedan med salt och spiskummin.

Placera fältugnen över en liten eld och häll på olja. När oljan blivit varm, lägg i köttet och stek det i någon minut på varje sida så att det får en fin yta. Låt lök och vitlök steka med någon minut.

Häll på öl, tillsätt oregano och rökt paprika. Låt puttra under lock i 2–2,5 ­timmar. Köttet är klart när det lätt kan dras isär med en gaffel. Det borde vara buljong kvar i grytan när köttet är färdigt, som sugs upp när du strimlat köttet.

Servera som burgare i bröd, i tacos ­eller som topping på nachos! 

Tekniktips: Här använder du fältugnen (6–9 liter, lämpligen) som ett kokkärl. Du kan låta den hänga över elden eller stå i den på en trefot. Eftersom det är en hel del vätska i receptet kan rätten tillagas över en liten kontrollerad eld – den ska sjuda, inte stormkoka. Sista timmen kan du låta elden brinna ut, eftervärmen från kolen under ugnen räcker. 


Fin kokbok för utefolk

Receptet är hämtat ur Laga mat i fältugn av Elle Nikishkova (Calazo Förlag, 2023). Det är en riktigt fin och grundlig guidebok för den som är nyfiken på fältugnen som verktyg i uteköket. Förutom en mängd recept, både enkla och mer avancerade, får läsaren en genomgång av fältugnens historia, ­användningsområden och funktioner.