Bakade granola-äpplen i fältugnen

Det är fältugnens tur att trenda bland friluftsfolket. Här kommer ett gott recept skapat av utekocken Elle Nikishkova, som just nu är aktuell med boken Laga mat i fältugn.

Recept: Elle Nikishkova, Foto: Forrest & Indiana D’Andreae

4 portioner

4 äpplen
2 dl granola
2 msk honung
5 dl glass

1 ark bakplåtspapper

Gör så här: Sätt igång brikettstartaren. När briketterna är klara lägger du 70 ­procent på locket och 30 procent under ugnen för att förvärma den.

Karva ut kärnhusen ur äpplena med en liten kniv. Lämna gärna en botten så att fyllningen inte ramlar ur. Fyll äpplena med din favoritgranola och ringla över lite honung.

Klipp till bakplåtspappret så att det passar din ugn. Lägg det i ugnens botten och sedan äpplena på. Sätt på locket och baka i cirka 20 minuter. Lyft på locket ­efter 15 minuter och se hur det går. 

När äpplena är helt mjuka och fått fin färg är de klara. Ta upp dem ur ugnen och servera med glass ur termos.

Tekniktips: En fältugn på 2–3 liter är ­lagom för denna rätt. Tillämpa den vanliga brikettfördelningen för bakning, 70 procent på locket och 30 under ugnen.

 


Fin kokbok för utefolk

Receptet är hämtat ur Laga mat i fältugn av Elle Nikishkova (Calazo Förlag, 2023). Det är en riktigt fin och grundlig guidebok för den som är nyfiken på fältugnen som verktyg i uteköket. Förutom en mängd recept, både enkla och mer avancerade, får läsaren en genomgång av fältugnens historia, ­användningsområden och funktioner.