9 fina låglandsleder

Leve låglandet! Fjällkedjan i all ära, men missa inte landets alla vindlande skogs- och kustleder. Här tipsar vi om nio utmärkta vandringar söder om Dalälven, där natur möter kultur och historia. 

Text: Emma V Larsson

Bruksleden, Västmanland

Turen: 70 kilometer på fyra dagar med start och avslut vid STF Kolarbyn. Du vandrar Kolarbyn–Örtjärnen (22,2), Ör-tjärnen–Högbyn (8,5), Högbyn–Trummelsberg (19,7), Trummelsberg–Borntorpet (15,5), och avslutar med två kilometer till Kolarbyn.

Bruksleden är en låglandsled som vindlar sig 250 kilometer från Mälarens strand i Västerås, vidare norrut genom Bergslagens djupa skogar och stora myrmarker. Leden har 27 etapper och de flesta börjar och slutar vid en rastplats med vindskydd eller raststuga. Detta turförslag är emellertid en rundslinga som börjar och slutar vid STF Kolarbyn, två kilometer söder om Bruksledens etappstart Borntorpet. Den sju mil långa turen består av Bruksledens etapper 18–19, 21–22, 14+13, 16+17. 

Resa & bo: Du når Borntorpet med bil eller med buss som kör Köping-Avesta, och som stannar en kilometer bort. Vid Örtjärnen finns två platser med vindskydd och i Trummelsberg finns en fin lägerplats med vindskydd. I Kolarbyn kan den som vill starta eller avsluta vandringen med boende i kolarkoja, utan vatten och el.

Missa inte: Sjön Kedjen vid Trummelsberg har en härlig badplats. I Kolarbyn finns aktiviteter som kan rama in din vistelse – bäver- eller vargsafari till exempel. 

Mer info: bruksleden.se, svenska-turistforeningen.se.

Foto: Lukasz Warzecha

Kuststigen, Bohuslän

Turen: 65 kilometer på fem dagar, Brodalen–Nordens ark (16), Nordens ark–Anneröd (10), Anneröd–Hunnebostrand (20), Hunnebostrand–Ramsvik övergård (6), Ramsvik övergård–Ramsvik runt (14).

Kuststigen har kallats för Sveriges svar på den italienska klassikern Cinque Terre och anledningen är troligtvis ledens kontraster: smäktande havsvyer, små idylliska byar, höga klippor och prasslande lövskogar. Här kan du äta en god räkmacka i ena stunden, för att bestiga en utmanande höjd i nästa. Räkna också med en hel del historiska upplevelser. Att det funnits människor i trakten sedan stenåldern vittnar flertalet fornlämningar om, i form av hällristningar och gravfält. Hela Kuststigen är 376 kilometer lång, men turförslaget på fem dagar ger dig några av höjdpunkterna. 

Resa & bo: Du vandrar under denna tur etapperna 16 samt 18–22 och utmed leden finns boende i form av hotell, camping och vandrarhem. Etappstart och avslut har båda bussförbindelse med Göteborg och Uddevalla. Leden är utsedd till Signaturled av Svenska Turistföreningen, så det finns gott om info att hitta om etapperna.  

Missa inte: Den södra delen av Ramsvik (sista etappen) bjuder på storslagna vyer över havet med otroliga badplatser. Se till att ha gott om tid på dig där.

Mer info: westswedentrails.com/delled/kuststigen, svenskaturistforeningen.se.

Foto: Jonas Ingman

Pilgrimsleden i Falköping, Västergötland

Turen: 43,7 kilometer på tre dagar, S:t Olofs kyrka i Falköping–Gudhem (13), Gudhem–Hornborgasjön (18,8), Horn-borgasjön–Varnhem (11,5). 

På denna sköna och historiskt intressanta pilgrimsled får du bekanta dig med två av Västergötlands platåberg: Billingen och Mösseberg. Du är alltså garanterad stora och fina vyer. Dessa berg ingår i Platå-bergens Geopark – Sveriges första geopark med Unesco Global-stämpel. Du får också uppleva Varnhems klosterruiner och Kata gård, en av Sveriges äldsta kyrkor. Hornborgasjön är en spännande plats för den naturintresserade, tajmat med trandans eller ej. 

Resa & bo: Till och från Falköping åker du bekvämt med SJ-tåg och mellan Varnhem och Falköping finns buss. Vid första etappen kan du bo på Gudhems Gästhem, vid Hornborgasjön kan du tälta på angiven plats och i Varnhem finns ett vandrarhem. 

Missa inte: Fornlämningsområdet Ekornavallen med gravlämningar från förhistoriens tre huvudepoker. Den äldsta graven byggdes under bondestenåldern cirka
3 300 fKr. Missa heller inte det urmysiga boendet Nästegården som varsamt renoverats i 1800-talsstil. Hos Löfwings äter du gott och spanar på konst. 

Mer info: vastsverige.com; westswedentrails.com.

Albert Engströms atelje är ett känt landmärke på Roslagsledens sista etapp. Här kan man snacka om sjötomt. Foto: Sam Hedman

Norra Roslagsleden, Uppland

Turen: 29 kilometer på två dagar, Gåsvik–Sandviken (9), Sandviken–Grisslehamn (20).

Roslagsleden har blivit en kär klassiker och detta turförslag – bestående av ledens två sista etapper – är enligt många dess allra vackraste sträcka. Hela Roslagsleden är 139 kilometer lång och går tätortsnära, men bjussar ändå vandrare på skog och hav, landsbygd och historiska platser. Du vandrar förbi vackra Väddö kanal, får storslagna vyer över Ålands hav, fortsätter ut längs kustbandet och passerar genom ett kargt skärgårdslandskap med mäktiga klapperstensfält. Här kan du bada från både fina stränder och klippor. 

Resa & bo: Övernatta kan du exempelvis göra i en stuga – eller i tält – vid Sandvikens camping. Till starten och från sista etappen kan du ta dig till och från med buss från Norrtälje. 

Missa inte: Om flärden lockar kan du avsluta turen med middag och spa på hotell Havsbaden i Grisslehamn. Köp gärna med dig lite färdkost i form av ekologiska ostar på Väddö Gårdsmejeri strax norr om Roslagsleden. 

Mer info: roslagen.se

Korsa det småländska höglandet till fots och du belönas med vida vyer över gammal skog, sprickdalar och kulturlandskap.

Höglandsleden, Småland

Turen: 90 kilometer på fyra dagar, Lövhult–Eksjö (29), Eksjö–Klinte (13), Klinte–Ingatorp (31) och Ingartorp–Mariannelund (19).

Smålands vackra högland påminner mest av allt om Norrlands sydligare delar. En fyradagars-tur längs Höglandsleden ger dig några av godbitarna. Höglandsleden är allt som allt hela 44 mil lång, och den är i sin tur en del av bjässen Smålandsleden som består av ett ledsystem på 90 mil. Turförslaget tar dig förbi spegelblanka sjöar, gamla ståtliga tallar, sprickdalar och orörda högmossar. 

Resa & bo: För att komma till vandringens start kan du ta tåget till Nässjö och därefter buss till Lövhults fritidsområde. Efter avslutad vandring kan du ta tåget tillbaka till Nässjö. Det finns vindskydd att övernatta i vid varje etappslut, samt möjlighet att tälta förstås.

Missa inte: Etapp 1 och 3 på denna tur är långa – 29 respektive 31 km. Det går fint att korta ner dessa och tälta längs vägen. 

Mer info: svenskaturistforeningen.se; visiteksjo.se.

Foto: Emma V Larsson

Sörmlandsleden, Södermanland

Turen: 39 kilometer under fyra dagar, Järna–Vattgruvan (9 ), Vattgruvan–Yngsviken (8,5), Yngsviken–Djupviksängen (15), Djupviksängen–Fredriksberg (6,5).

Det här är några av Sörmlandsledens allra finaste etapper – som dessutom är lätttillgängliga med tåg och buss. Turförslaget mellan Järna och Fredriksberg (etapp 11–15) är en riktig vildmarkspärla. Du kan naturligtvis slå ihop de kortare etapperna och korta ner vandringstiden, men notera att terrängen är utmanande på sina ställen. Här finns mycket att ägna sig åt för den som snarare vill dra ut på vandringen: fina lägerplatser och sjöbad, exempelvis. Du går genom tysta storskogar, passerar djupa gruvhål, branta sjöstränder och ståtliga skogsklädda berg. 

Resa & bo: Det finns en del vindskydd, men bär helst med dig tält så kan du hitta mycket fina lägerplatser på egen hand. Etappstarten nås med SJ-tåg och SL-buss. Vid etappslut finns busshållsplats. 

Missa inte: En fin rastplats hittar du ute på holmen i Stora Kvarnsjön. Dit kommer du via spång på etapp 13. 

Mer info: sormlandsleden.se

Postleden, Västmanland

Turen: 56 kilometer under fyra dagar, Hurtigtorpet–Sävenfors (13), Sävenfors–Sassalampi (15), Sassalampi–Ljustjärn (18), Ljustjärn–Kopparberg (10).

Om Bergslagsleden är en kändis så är dess kompis Postleden något mer av en doldis. Postleden är 56 kilometer lång och går mellan Hällefors och Kopparberg i norra Örebro län. Namnet kommer av att förr i tiden gick brevtransporterna här, antingen med häst eller till fots. Under fyra dagar vandrar du genom vacker och vild natur i flera mäktiga naturreservat. Leden är en riktig gott och blandat-påse i fråga om naturupplevelser: vidsträckta myrar, vyer, gammelskog och brukslämningar. 

Resa & bo: Här och var finns vindskydd att övernatta i, annars är det tält som gäller. Starta vid Hurtigtorpets motionsanläggning i östra delen av Hällefors, som du når med buss eller tåg. I Kopparberg kan du ta tåg eller buss tillbaka. 

Missa inte: På etapp 3 passerar du naturreservatet Kaljoxadalen som är ett av Örebro läns största skyddade vildmarksområden. Enstaka tallar är över 400 år gamla och Petter Nilsberget bjuder fin utsikt över Nittälvsdalen.

Mer info: bergslagsleden.se

När du vandrar Kullaleden i nordvästra Skåne är det aldrig långt till havet – eller en mysig fika, för den delen.

Kullaleden, Skåne

Turen: 27 kilometer på två dagar, Arild–Mölle (15), Mölle–Höganäs (12). 

Naturen på och kring Kullabergshalvön i Skånes nordvästra hörn är storslagen och dramatisk, men också lummig och idyllisk. Här finns ståtliga havsklippor och vyer, gröna bokskogar och mysiga fiskeläger. Hela Kullaleden är 70 km lång och är en del av Skåneleden, men enligt detta turförslag vandrar du två dagar mellan Arild och Höganäs. Utgångspunkten Arild är en riktig pärla till by – faktiskt en av de vackraste platserna i Europa, enligt resemagasinet Travel and Leisure. Vandringens första dag är utmanande och kuperad, medan den andra dagen är lättgången bland sanddyner och kusthedar. 

Resa & bo: Buss till Arild går från Helsingborg och du kan även ta buss tillbaka från Höganäs. I Mölle finns hotell, pensionat och camping. Om du hellre sover ute finns vindskydd vid Josefinelust och en tältplats vid Kullens fyr, cirka fem kilometer från etappmålet Mölle. 

Missa inte: Räkna med många stopp, för här finns serveringar och sevärdheter att utforska om andan faller på. Som Sveriges ljusstarkaste fyr, flertalet badplatser och grottor.

Mer info: kullaleden.se; skaneleden.se.

å Mörbylångaleden vandrar du genom Ölands unika alvarsmark.

Mörbylångaleden, Öland

Turen: 84 kilometer på fem dagar, Färje-staden–Skogsby (17), Skogsby–Mörbylånga (18), Mörbylånga–Kastlösa (13,5), Kastlösa–Gammalsby (22), Gammalsby–Ottenby (12). 

På Mörbylångaleden vandrar du genom Ölands unika alvarsmark och passerar åkrar, jordbruk, hav och byar. Det är ömsom kargt och vilt, ömsom frodigt och grönt – platt och lättvandrat. Du startar vid Ölands Turistbyrå i Färjestaden och vandrar ända ner till öns sydspets och fyren Långe Jan. Naturupplevelserna är många på Mörbylångaleden, men det finns också mycket annat att ägna sig åt vid en vandringspaus – som loppisar, paddling och besök på gallerier. Du bör bära med dig mat och vatten varje dag, det går bara att köpa på ett fåtal ställen längs leden.

Resa & bo: Vid varje etappslut väntar ett boende, till exempel Station Linné (en forskningsstation intill Stora Alvaret) eller STF Hotell Magasin 1 i Mörbylånga. Det finns också vindskydd i anslutning till en del etapper, och möjlighet att tälta.

Missa inte: Mittlandsskogen på etapp 1 ska vara ett av Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområden söder om fjällkedjan. Passa också på att besöka Eketorps Borg, en unikt bevarad järnåldersby, på etapp 5.

Mer info: svenskaturistforeningen.se; morbylanga.se.

Bra att veta på låglandsleden

Varierande terräng

Vi säger förvisso lågland, men det betyder ju inte platt. Det finns gott om leder bortom fjällkedjan som är riktigt kuperade. Läs alltså på innan vilken terräng du har att vänta – och utrusta dig med bra skor. 

Ofta lätt att hitta

I låglandet behöver du sällan kompass och karta, även om det kan vara ett bra tillfälle att öva upp de färdigheterna. En väl omhändertagen led är välmarkerad, oftast med målade ringar runt träd, eller med prickar på stolpar och stenar. Oftast finns det bra webbsidor där du kan hitta information om leden i förväg.

Växlande väder

I låglandet vandrar du (oftast) mer skyddad än i fjällen och vädret är mer stabilt. Det är också varmare i skogen än högt upp. Men din packning bör förstås vara välplanerad ändå – det kan bli riktigt blött, det kan vara lerigt och dessutom halt på spänger vid regn.

Håll koll på vattnet

Finns det vatten längs leden i form av pumpar eller källor? Läs på. Du ska alltid undvika stillastående vatten, men många vandrare dricker sjövatten i låglandet. Undvik då vatten som ligger nära jordbruk eller samhällen. Det finns många sätt att rena vatten på, men det enklaste är att koka i ett par minuter.