Från glaciärer och högalpin terräng, via fjällbjörkskog och myrmark, till glittrande fjordar och karga vidder. Vår stolta nordiska fjällvärld kryllar av klassiska turer och gömda pärlor – här tipsar vi om tio favoriter.
Text: Karin Wallén
Eggande höjder i Romsdalen, Norge
Turtipset: Cirka 10 kilometer (och 1 200 höjdmeter), 5–7 timmar.
Romsdalen brukar ibland kallas för Norges Chamonix och det är förstås för de spetsiga topparnas skull. Men den norska versionen har något som inte den franska har: glittrande fjordutsikter.
Vandringarna i Romsdalen är mycket upp och mycket ner, oftast i dagstursformat, och den mest populära rutten är Romsdalseggen. Det finns förstås ett skäl till det: ren och skär skönhet. Här får du makalösa vyer som får hjärtat att ta några extraskutt.
Mycket av vandringen sker uppe på den branta eggen, så den som är riktigt höjdrädd kanske ska välja en annan tur. Infrastrukturen för vandrare är väl utvecklad i detta populära område, och det finns några alternativa sätt att komma upp på själva Romsdalseggen. Antingen tar du de relativt nybyggda trapporna från byn Åndalsnes och går sedan vidare upp på kammen, och tillbaka samma väg. Det är en ganska brant uppstigning på totalt 1 200 höjdmeter. Vill du gå hela kammen kan du ta morgonbussen från Åndalsnes till Vengedalen ovanför Isfjorden. Du startar då på 400 meters höjd och går upp ytterligare 500 meter, där det blir dags att välja väg – familjerutten eller normalrutten. Den sistnämnda tar dig ytterligare 300 meter upp, vilket är att rekommendera för dig som vill tappa andan över utsikten från toppen. Härifrån ser du den mäktiga Trollväggen (Europas högsta vertikala klippvägg), den slingrande älven Rauma och ända bort mot fjorden och havet med samhället Molde i horisonten. När du har gått hela eggen tar du trapporna ner till Åndalsnes.
Mer info: visitromsdal.com; visitandalsnes.com; guideromsdal.no.
Strövtåg i Skäckerfjällen, Jämtland
Turtipset: 3,4 mil, 3 dagar (+ restid).
Lite ensligare än mycket annat i Jämtland är Skäckerfjällen, som ligger norr om Åre och gränsar mot Norge. Här finns inga bemannade STF-stugor att vandra mellan, utan här tar du med dig tältet och kompassen och ger dig ut på strövtåg – i flera dagar om du så vill. .
Vill du ändå sova på fjällstation innan du ger dig ut så finns både Anjan och Kolåsen i utkanten av området, och just mellan dessa fjällstationer går en markerad sommar- och vinterled genom naturreservatet.
Längs leden finns också två rastskydd, vid Sockertoppen och Strydalen – väldigt tacksamt när väder och vind bjuder motstånd. Skäckerfjällens högsta topp, Sandfjället, mäter 1 230 meter över havet och har branta sidor. En tur till toppen ger slående utsikt över det omgivande landskapet.
Mer info: svenskaturistforeningen.se och Anjan Fjällstations Facebooksida.
Nordkalotten med topptur, Finland
Turtipset: 84 kilometer, 6 dagar (+ restid).
Nordkalottleden sträcker sig genom nordligaste Norge, Sverige och Finland och mäter sammanlagt 800 kilometer. De 70 kilometer som går inom Finlands gränser passerar genom Lapska armens ödemarksområde och Malla naturreservat. Det är alltså området av Finland som sticker upp mot Nordnorge i en nordvästlig utstickare, och ända ut till Treriksröset.
Kilpisjärvi är en bra utgångspunkt för att utforska den finska delen av Nordkalottsleden. Vill du ta en kortare variant kan du gå fram och tillbaka till Treriksröset (11 kilometer enkel väg), men varför inte ta en längre tur ut i ödemarken och bestiga Finlands högsta topp?
Haldefjäll (Halti) mäter som högst 1 324 meter över havet på finska sidan gränsen (lite snopet är det kanske att bergets högsta topp hamnade i Norge). Från Kilpisjärvi är det ungefär 50 kilometer vandring hit, via bland annat Guonjarjohka (Kuonjarjoki) och Pitsusjärvi, där det finns obemannade stugor. Förvänta dig ett kargt men vackert arktiskt landskap, där vädret kan växla fort.
Vissa vänder vid Haldefjäll och går samma väg tillbaka till Kilpisjärvi, vilket blir en rejäl tiomilavandring, men det går också att vandra vidare och avsluta i Norge.
Mer info: utinaturen.fi;
Rakt igenom Skarvheimen, Norge
Turtipset: 70,4 kilometer, cirka 5 dagar (+ restid).
Skarvheimen, som ligger i höjd med Dalarna, är kanske inte det mest namnkunniga fjällområdet i Norge. Men den här turen, som går från Hemsedalsfjellet i norr till Finse i söder, bjuder på ett riktigt flott landskap och vacker fjällnatur.
Området är sedan länge känt som en genomfartsled mellan Jotunheimen i norr och Hardangervidda i söder. Den som vill kan sova i hytter längs hela vägen – vissa bemannade, andra inte. För de obemannade behöver du en DNT-nyckel, som du kan beställa från Den Norske Turistforening.
Du tar dig enkelt till Hemsedalsfjellet med buss från Oslo och kan starta turen samma dag (eller övernatta nära busshållplatsen). Och när turen avslutats i Finse tar du tåget tillbaka till Oslo. Det går också att avsluta turen tidigare om den känns lång. Till exempel vid Geiterygghytta eller Lungdalshytta, dit det också går bussar.
Friska vindar i Ylläs, Finland
Turtipset: 50 kilometer, 3–4 dagar (+ restid).
Finland hamnar ofta i skymundan bakom Sverige och Norge när det vankas fjällturer, men för dig som söker nya vidder finns här en hel del fint att upptäcka.
Den fem mil långa Hetta-Pallas-leden i Pallas-Yllästunturi nationalpark är en populär klassiker som drogs upp redan 1934. Nu befinner du dig i nordvästra delen av finska Lappland, där berggrunden och vegetationen är karg och fjällen rundade, men landskapet inte desto mindre mäktigt. Runt omkring dig breder de öppna vidderna ut sig mot en avlägsen horisont, och leden som böljar fram över fjäll och ner i dalar passerar flera stugor längs vägen från starten i Hetta till målet i Pallas.
Den klassiska rutten är alltså 50 kilometer, men du kan också välja en längre sträcka på 69 kilometer, som går över tre fjäll (Koivakero, Äkäskero, Kukastunturi) och genom vidsträckta skogar. Tältning får då bara ske i närheten av rastplatserna.
Och du, passa på att andas riktigt djupa andetag om du ändå befinner dig i Pallas-Yllästunturi. Enligt forskare som studerat luftprov från den lokala mätstationen ska den här delen av Finland nämligen ha renast luft i hela världen!
Mer info: yllas.fi; utinaturen.fi/hetta-pallas; nationalparks.fi.
Tre parker i en smäll, Lappland
Turtipset: 57 kilometer, 3 dagar (+ restid).
Är man sugen på att samla nationalparker är den här rundturen perfekt, den tar dig nämligen till platsen där tre av våra maffigaste parker – Padjelanta, Stora Sjöfallet och Sarek – möts. Men det vore taskigt att ge Treparksmötet, som turen brukar kallas, kredd enbart för sin förmåga att leverera ”tre till priset av en”. Är man på jakt efter en alldeles lagom tur (som de där tredagars ofta är) som dessutom börjar och slutar på samma ställe och ger en bra dos med fjällmagi – då är den här turen genom världsarvet Laponia något alldeles extra.
Med början i Ritsem tar du båten över till det lummiga samevistet Vaisaluokta, där du skulle kunna ha tur att pricka in sommarens fjällgudstjänst i kyrkkåtan, med efterföljande kyrkkaffe i det gröna.
Härifrån går färden vidare över fjällhedarna till Kutjaure med sina vackra vattenfall. Därefter fortsätter leden både över myrmark och uppe på åsar, över några hängbroar ovanför forsande turkost vatten – fram till Kisuris.
Sista etappen går upp till Akkastugorna, med det väldiga Akkamassivet alldeles i närheten. Stugboende finns längs hela vägen för den som vill, och ibland finns också möjlighet att köpa samiska glödkakor (gáhkku) och rökt fisk.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/treparksmotet.
Rundtur från Abisko, Lappland
Turtipset: 30 kilometer, 3 dagar (+ restid).
Abisko, i norra änden av Kungsleden, är för många avstampet för en tur söderut. Men har du inte all tid i världen, eller känner dig pepp på en rundtur istället, så finns här goda förutsättningar även för det.
Efter att ha hoppat av nattåget i Abisko kan du direkt inleda din tredagarstur genom att först gå till Kårsavagge, där det finns en STF-stuga, vackert belägen mellan branta fjäll och en sjö. Det lär ha varit på väg till Kårsavagge som John Bauer fick inspiration till sina troll, så ta med fantasi och håll lite utkik.
Därefter går färden vidare på lite mer utmanande stigar, till urmysiga Låkktatjåkko fjällstation – den högst belägna i landet med sina 1 228 meter över havet. Här äter du våfflor och tar en drink i Sveriges högsta bar. Har du bokat i god tid kan du övernatta i något av de tio rummen och unna dig en bra frukost nästa morgon.
Kanske blir det en topptur upp på själva toppen Låktatjåkka också? Här, från 1 404 meters höjd, får du (om vädret tillåter) utsikt över steniga branter och vita snöfält. Över glittrande sjöar, bort över Riksgränsen, Torneträsk och de norska fjällen som reser sig i väst. Som avslutning kan du vandra ner till Björkliden – eller varför inte den vackrare vägen till Vassijaure, där du har passat in ett tåg som tar dig tillbaka till Abisko eller vidare söderut.
Mer info: bjorkliden.com; svenskaturistforeningen.se/karsavagge.
Trekanten i Trollheimen, Norge
Turtipset: 59 kilometer, 3 dagar (+ restid).
Bara namnet i sig är förtrollande, och Trollheimen – som ligger norr om mer kända Jotunheimen – har verkligen sina sätt att frammana riktig fjällmagi med snöfläckade alpina toppar och gröna dalar. För att göra det enkelt för sig kan man välja turen Trekanten – som rätt och slätt går i en trekant. Du kan ta tåget till Oppdal och sedan taxi (alternativt ta bilen) ända fram till Gjevivasshytta och starta turen där, för att sedan fortsätta till Jöldalshytta och Trollheimshytta innan du tar dig tillbaka till utgångspunkten igen. Oavsett om du väljer att bo på dem eller inte så är de fjällstationer (”betjente hytter”) som du passerar otroligt fina! Byggda på 1800-talet och som tagna ur en saga med sitt grova timmer och grästak, belägna i en fantastisk miljö.
Vill du förlänga turen så går det utmärkt, här finns ett nätverk av leder och flera hytter (de med självhushåll kräver DNT-nyckel) att bo på om du inte tältar.
Mer info: visitnorway.com; ut.no; dnt.no
Hyttetur deluxe i Jotunheimen, Norge
Turtipset: 45 kilometer, 3 dagar (+ restid).
Kanske har du redan avverkat klassikerna Besseggen och Glittertind? Kanske har du ändå inte fått nog av Jotunheimen? Inte så konstigt. Med sina höga fjäll och mäktiga dalar är det här området något av det finaste vårt grannland har att erbjuda. Om man nu törs säga så när det gäller en nation som har en förmåga att kvala in på snyggaste-listan snart sagt överallt.
Hur som helst – här har du en tredagars hyttetur som rör sig ungefär två dagstetapper söder om Norges högsta topp, Galdhöpiggen. Turen kan lätt utvidgas med en eller flera dagar, eftersom nätverket av leder och stugor är minst sagt välutvecklat.
Tredagarsturen börjar och slutar på fjällstationen Fondsbu, som sköts av DNT-värdinnan Solbjörg Kvålshaugen, även känd som ”Mor Fondsbu”. Det hon inte vet om den här delen av Jotunheimen är knappast värt att veta.
Med 2000-meterstoppar i blickfånget fortsätter du sedan – till en början i uppförsbacke – till Olavsbu, som är en obemannad DNT-stuga (DNT-nyckel krävs). Härifrån går vandringen vidare till Gjendebu, och Norges äldsta turisthytta (byggd 1871), som ligger otroligt vackert inramad av höga berg vid en långsträckt sjö.
Härifrån är det bara att hajka tillbaka till utgångspunkten igen. Vid Fondsbu har du din bil, eller hoppar på en förbeställd buss som tar dig via Tyinkrysset till Bergen eller Oslo.
Rundtur från Arådalen, Jämtland
Turtipset: Cirka 11 mil, 6 dagar (+ restid).
Den här turen går lite i utkanten av de mest besökta delarna av Jämtlandsfjällen, på en runda som bitvis är väldigt glest befolkad av vandrare. Du startar och slutar i Arådalen eller Höglekardalen, dit du kan ta dig med bil. Till Höglekardalen går också bussar från Östersund när det är turistsäsong.
Om du börjar i Arådalen tar du först en obligatorisk titt på de närliggande Dörrsjöarna, som är ett långsträckt myller av sjöar som bitvis sitter ihop och bitvis är avdelade av landtungor som sträcker sig ut i vattnet. Resultatet är ett sagolikt glittrande pussel att titta ner på, där det ligger mellan branta fjällsidor. Ser du sjön från Hundshögen får du en vy, och från Bodfjället en helt annan. Ibland liknar den en mini-version av Rapadeltat, sett från Skierfeklippan i Sarek.
Från Dörrsjöarna fortsätter du till Höglekardalen, och sedan vidare på nästa etapp – till Hosjöbotten (med ett stopp, eller om du går hela vägen till Anaris). Från Anaris går färden vidare över fjäll och genom dalar till en riktigt häftig vy ner mot Issjödalen, innan du viker av mot Lunndörren. Därifrån loopar du tillbaka till utgångspunkten, via Tossåsen.
Det finns stugboende på flera av etapperna, men tält kan behövas mellan Lunndörren och Arådalen. Om du börjar och slutar i Höglekardalen kan du med fördel skippa den genaste vägen från Dörrsjöarna och istället ta en extrasväng över fjället till Bastudalen, och sedan avsluta med att vandra ner i den häftiga Dromskåran.
Mer info: svenskaturistforeningen.se, attaarstiderna.se.