Det saknade paret i Sarek är lokaliserade och uppges må bra. Men vad krävs egentligen av en fjällvandrare i ett sådant vilt område? Här ger Sarekexperten och fotografen Claes Grundsten sina bästa tips, till den som vill dit.
Fotografen och författaren Claes Grundsten har varit i Sarek hela 49 gånger. Det är en livslång kärlek som resulterat i en hel del kunskap om området.
Hej Claes! Vad innebär en vandring i Sarek?
– Man måste ta en sådan vildmark på allvar. Sarek är ett lynnigt område. Jag har varit där utan att se en enda topp och en annan gång var det solsken hela tiden. Man får räkna med att man inte riktigt vet vad man får vädermässigt. Du kan inte lita på väderrapporterna, för det är så lokala variationer. Sareks terräng ställer krav på vandraren och man behöver förbereda sig noga, ha god vana och rätt utrustning. Du måste vara förberedd på att mobilen inte fungerar, att det inte finns leder eller stugor och att turen kan ta fler dagar i anspråk, än vad du först tänkt. Mentalt måste du vara inställd på att din planerade sträckning kanske måste ändras, på grund väder, farliga vad eller andra riskfaktorer.
Hur mycket vana behövs?
– Jag tycker man ska ha gått minst två-tre rejäla fjällvandringar med tält, och då testat att bära ryggsäck som väger mellan 15-20 kg. Man måste naturligtvis kunna karta och kompass.
Vad måste finnas i packningen?
– En nödsändare ska du ha med dig, så att du kan kontakta anhöriga. Man måste också räkna med extra proviant, ifall man måste vänta ut ett oväder. Om du är utan mat i två dagar börjar du tappa kraft och det blir en besvärlig situation. Utöver det måste man ha bra utrustning och vara beredd på att det kan bli kallt. Regnkläder, bra liggunderlag och sovsäck av god kvalitet. Naturligtvis ett bra tält som tål vind.
Vilka är de största riskerna?
– Vattendragen är nummer ett. De kan svälla och bli problematiska att vada över. Är det solsken och glaciärjokkarna börjar rinna kan man vänta till småtimmarna innan man går över. De större vattendragen sväller om det regnar länge och då kan man tvingas lägga om hela färdplanen. En annan risk är fallolyckor om man ska gå upp på topparna. Både blockmarkerna och snöfälten är riskfaktorer. Glaciärerna har sina egna risker, med snöbroar över sprickorna. De kan gå sönder. Om du ska upp på glaciärer eller göra topturer i Sarek måste du vara mycket fjällvan.
Vad är farorna nere i dalgångarna?
– Det är ändå relativt lättorienterat i Sarek om sikten är bra. Men om du går i dalarna och det blir dimma, då blir det svårt att navigera. Att bli attackerad av björn eller älg är inte en stor sannolikhet, men risken finns. I värsta fall överrumplar man en björnhona med ungar och då får man passa sig.
När ska man åka till Sarek, tycker du?
– Säkrast statistiskt sett är juli, tack vare vädret. Då blommar det vackert. Estetiskt sett är september bäst, med färgerna på hedarna och i skogen. Juni är bra om du gillar att spana på fåglar. Men då är det mer krävande eftersom snö kan ligga kvar och det är högt vattenstånd. Tack vare lövsprickningen är det också mycket vackert då, med ärtgröna björkskogar. Själv kan jag nog inte välja vilken månad som jag tycker mest om. Det är ett oslagbart stiligt landskap som erbjuder olika kombinationer av dalgångar inför varje tur – och inte minst fantastiska vyer.
Missa inte att Claes Grundsten föreläser om Sarek på Utefest i Järvsö i september!