Hitta dig själv i september – tre folktomma upplevelser

Sommaren är en härlig friluftstid, men den som uppskattar lite luft mellan sig själv och andra människor kan lätt känna sig vidbränd så här i slutet av augusti. Låter det som du? Här tipsar vi om turerna och områdena där du har störst chans att samla ny energi utan trängsel i höst.

1. Otillgänglighetspunkten

Längtar du bort från civilisationen? Då ­kanske en tur till Sveriges otillgänglighetspunkt kan vara något för dig – alltså den plats där man befinner sig allra längst från allmän väg. Denna punkt har mätts ut av ­Naturvårdsverket och ligger på den östra sidan av lågfjället Oarjep Rissávárre i Padjelanta nationalpark. De exakta koordinaterna är N 67° 18’ 15’’ Ö 17° 9’ 8.4’’, och tar du dig dit ska du ha 46,1 kilometer till de närmaste svenska och norska vägarna i det allmänna vägnätet. Tuottar-/Duottarstugorna ligger väglöst 6,5 kilometer från otillgänglighetspunkten, och dit kan du till exempel vandra från Kvikkjokk (58 kilometer).

2. Minst bokade fjällstugorna

Svenska Turistföreningens minst belagda fjällstugor hittas längs Nordkalottleden, som går genom de nordligaste delarna av Norge, Finland och Sverige. Tre av stugorna hade runt fem bokningar förra sommaren: STF Sårjåsjávrre (också kallad Konsul Persons stuga), Vaimok och Pältsa.

Allra lugnast sägs det vara vid Sårjås­jávrre-stugan, som installerades i början av 1920-talet och alltid står öppen. På grund av det låga besökarantalet är Sårjåsjávrre obemannad till stora delar, men fullt utrustat kök finns alltjämt samt åtta bäddar. Nord­kalott-kollegorna Vaimok och Pältsa har också kök men är lite rymligare med 26 respektive 18 bäddar och är bemannade. Vaimok kan skryta med att vara en av Sveriges klaraste sjöar med ett siktdjup på 17 meter, medan Pältsastugan å sin sida lockar med bastu. 

3. Obekväm nationalpark

Av Sveriges 30 nationalparker finns ett par som är extra lämpade för dig som vill und­vika trängsel. Och denna publicering lär knappast ändra på den saken, då parken vi tipsar om – Töfsingdalen i Idre – är tämligen otillgänglig. Det finns inga vägar fram till nationalparken och inte heller några riktiga leder, stugor, vindskydd eller rastplatser.

För att ta sig till Töfsingdalen utgår de flesta från Grövelsjön, varifrån 13 kilometer vandring väntar. På plats väntar riktig vildmark, ­urskog, forsande vatten, gott om blockstensmarker – men knappt en kotte.

Mer info: svenskaturistforeningen.se; ­sverigesnationalparker.se.

Läs mer: Weekendvandra i september