P&H Scorpio

Fakta:

Tillverkarens användningsområde

Lättsvängd och manövrerbar havskajak med mångsidigt skrov som fungerar både på långa expeditioner och för att surfa på vågorna.

Testpanelens omdöme

En allroundkajak med skädda som är perfekt för lek men lite tråkig att paddla från A till B. Skrovformen i kombination med skädda gör att den passar paddlare med havskajakteknik som korrigerar kursen med paddeltag och lutning.

P&H Scorpio

Sits/sittbrunn

Lång sittbrunnsöppning gör det lätt att ta sig i och ur. Sitsen har bra knä- och lårstöd, är mjuk och mycket bekväm vilket är viktigt för långa paddlingar. Sitsen passar bäst för paddlare över 170-längd. Paddlare med motionsteknik tyckte sittställningen var för låst. De små vassa fotstöden gör ont när man är barfota. Bra att längden justeras steglöst. Skenorna i sidorna upplevs dock som svajiga och behöver ytterligare ett fäste på mitten.

P&H Scorpio

Paddelegenskaper

Stabil kajak med ett bra skrov för både längre turer och för surf och lek. Skrovet har mycket volym framtill vilket gör den riktigt rolig att surfa med. Lågt däck både framför och bakom sittbrunnen ger svängrum i paddelrörelserna.

Styrsystem

Smart att repskäddan fjädrar upp om den slår i botten. Den är lite trög men har ett smidigt gummiband där man ställer in läget. Handtaget är något för litet för att hanteras med handskar.

Packluckor/övriga detaljer

Enda kajaken med fyra packluckor. Bra med en större öppning bak där tält och annat stort kan packas ner, en mindre i fram, en matlucka bakom sittbrunnen och en fikalucka framför. Alla med gummilock som tycks hålla tätt. Den fjärde luckan är onödig, den tar plats, ger mer vikt och kostar. Ganska få fästmöjligheter, nät saknas på däck. Det är en smaksak men flera av testarna föredrar ett nät på däck och en lucka mindre. Finns även i en variant för mindre paddlare. Designad av P&H designteam, tillverkad i Storbritannien.

P&H Scorpio P&H Scorpio P&H Scorpio

P&H Scorpio