Point 65 XO16

Fakta:

Tillverkarens användningsområde

Allroundkajak för stora och små. Stabil instegskajak.

Testarnas omdöme

En stabil och trygg kajak för nybörjare. Anpassad för lekfull paddling eller enklare turer. Inte förstahandsvalet för erfarna paddlare eller på expeditioner.

Point 65 XO16

Fast sits med justerbart ryggstöd.

Sittbrunn/sits

Mycket rymlig sittbrunn med en ostoppad sits som passade alla testpaddlare utom vår störste på 190 centimeter. Sitsen är fast men ryggstödet kan justeras. Det finns stoppade lårstöd

.

Paddelegenskaper

Både initial- och slutstabil och därmed trygg i alla lägen, vilket blir ännu tydligare med packning. Den smala formen gynnar paddeltag långt fram och nära kajaken. Det korta skrovet med skarpa slag gör kajaken kul att leka med och surfa i. Däremot går den lite stampigt i motsjö och den är inte särskilt lättdriven.

Point 65 XO16

Styrsystem

Benlängden justeras stegvis med stora steg mellan de olika lägena, kan vara en nackdel om ett mellanläge önskas. Vi testade med roder, det är dock ett tillval man får betala extra för. Roderkonstruktionen är en svag länk, rodret ger dåligt utslag, det är visserligen lätt att fälla upp men roderlinan hänger ner i vattnet. Skenorna som fotstöden fäster i buktar också när man trycker till, de borde skruvas fast i tre punkter istället för som nu i två.

Packluckor/övriga detaljer

Två skott med gummiluckor. Den bakre öppningen är något större för att det ska vara lätt att få i stora prylar. Bra däckslinor framtill för flaska. Bra även bakom sitsen. Packnät saknas men finns att köpa som tillbehör. Roder är tillval. Designad av Points design-team och tillverkad i Kina.

Point 65 XO16 Point 65 XO16 Point 65 XO16