ZEGUL 530

Fakta:

Tillverkarens användningsområde

En lättpaddlad kajak som kan kantras hårt utan att man tappar balansen. Något instabil initialt men lättmanövrerad. Designad för att accelerera fort och vara lättdriven.

Testarnas omdöme

En lågvolymskajak för små till medelstora paddlare som vill ha en tajt sits och en kajak som svarar på varje vickning. Både för- och akterdäck är låga vilket ger plats för paddelrörelser. Den som vill ha med packning bör inte väga mer än 70 kilo. Passar för motionspaddling och längre paddlingar.

ZEGUL 530

Sittbrunn/sits

Här sitter du tajt under det låga däcket men det är inte mycket utrymme att ändra sittställning. Under skrovet finns plats för fötter som är mindre än storlek 42. Bra ostoppad sits med justerbart ryggstöd. Vadderade knästöd. Benlängden justeras stegvis i ganska små steg. Pedalerna svävar i luften och är lite veka när man trycker till ordentligt, de borde gå att vinkla framåt för att stödja hälarna.

ZEGUL 530

Paddelegenskaper

Modellen skiljer sig en hel del från övriga i testet. Den är långsmal med skarpa slag, därmed lättdriven och lite rank när man först sätter sig i den – i gengäld går det att luta den mycket utan att den kantrar. Kanske inte nybörjarens förstahandsval, snarare något för dig som vill vidare i paddlingen och önskar en omedelbar respons på minsta manöver. Lite lovgirig in i surf när den är packad, så det är viktigt att packningen inte koncentreras för mycket till mitten.

Styrsystem

Kajaken vi testade har både skädda och släproder, och kring deras fördelar går våra testares åsikter isär – rejält. Någon tyckte att skäddan var fantastisk, någon annan att den borde tas bort. Ytterligare någon ansåg att rodret skulle bort, och vi kan helt enkelt konstatera: att ha både och tar plats, blir dyrt och tungt.

Packluckor, övriga detaljer

Packluckorna i gummi fungerar bra och den bakre är större för att det ska gå att packa i större prylar. På däckslinorna finns inget att anmärka, däremot saknas nät på däck. Fikalucka, skädda och roder är tillval. Även i 550-längd. Design av Johan Wirsén, tillverkad i Estland

ZEGUL 530 ZEGUL 530 ZEGUL 530