UTE TESTAR: FJØRÅ FLEX1 PANTS

Stigcykling ställer speciella krav på kläder och prylar. Vi tog med uppdaterade MTB-byxan Fjørå Flex1 Pants från Norrøna på vårens första cykelturer.

Bakgrund
Mountainbikeserien Fjørå, och kanske särskilt byxan Flex1 Pants, har lockat till sig en stor svans av fans de senaste åren. Den är tydligt vinklad mot stigcykling, men får ofta extraknäcka på vandring och som vardaglig äventyrsbyxa. 2022 års version är uppdaterad med återvunna material.

Snabba fakta
Grundmaterialet är en tunn och stretchig softshell som står emot både vind och väta, med förstärkta partier. Midjan är högre baktill och dess vidd kan justeras med kardborre i sidorna. Blixtlås med nätpartier på låren för ventilation, samt från ankeln och upp för att justera benvidden. En större ficka på låret,
två mindre handfickor. Fotavtryck redovisas på norrona.com, bland annat bluesign-märkt och 50 procent återvunnet material samt PFC-fri impregnering.

UTE-låtande
En byxa som känns ”ingådd” från start, med extremt följsamma material och snäll passform. På tur känns den luftig, aldrig svettig. Extra rymlig runt lår och rumpa, inga problem att få rum med en vadderad underbyxa i sin vanliga storlek. Uppskattar att blixtlåsen för ventilering i sidorna löper lätt, och kan justeras utan att du behöver hoppa av cykeln. Lätt att få tag om stropparna med handskar på. Skönt med förhöjd midja baktill, med silikonslingor som håller byxan på plats. Midjan töjs lite efter användning, men kan justeras med kardborren – perfekt särskilt för kvinnor där midjemåttet kan skifta rejält under månaden. Benfickan rymmer mobil, fickorna vid höfterna är skönast tomma. Vi har testat byxan även på kort vandring och hemma – det är en riktigt bra allroundmodell, som känns tålig trots att den är tunn. För annat än cykling hade vi dock gått ner en storlek. Saknar en ögla, så att byxan snabbt kan hängas upp efter turen.

Testat av: Uteredaktionen